ÇOCUKLAR KUKLA İLE TANIŞTI

Muş’un Kızılağaç beldesindeki çocuklar Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Eğitim Fakültesindeki Kukla-Karagöz Yapım ve Oynatım Atölyesi sayesinde ilk defa kukla ile tanıştılar.

KÜLTÜR SANAT 19.11.2021 17:56:00 994
ÇOCUKLAR KUKLA İLE TANIŞTI

ÇOCUKLAR KUKLA İLE TANIŞTI

Muş’un Kızılağaç beldesindeki çocuklar Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Eğitim Fakültesindeki Kukla-Karagöz Yapım ve Oynatım Atölyesi sayesinde ilk defa kukla ile tanıştılar.

 

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Eğitim Fakültesi’nde kurulan Kukla-Karagöz Yapım ve Oynatım Atölyesi ile Türk gölge oyunu yaşatılmaya devam ediyor. Eğitim Fakültesi’nde kurulan ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan atölyede Atıl ve çeşitli malzemelerle yapılan Hacivat-Karagöz gibi gölge oyununun tanınmış oyunları çocuklarla buluşturularak gölge oyunu kültürünün yaşatılması sağlanıyor.

Bu kapsamda Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Eğitim Fakültesi Geleneksel Türk Tiyatrosu Sanatçısı ve Okul Öncesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Erdinç Öcal´ın öncülüğünde faaliyet gösteren atölyede yapılan kuklalar çocuklara tanıtılıyor. Üniversite öğrencileri ve Geleneksel Türk Tiyatrosu Sanatçısı ve Okul Öncesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Erdinç Öcal Muş’un Kızılağaç beldesinde çocuklara gölge oyunu ve kukla gösterisi yaptılar. Kızılağaç Belediyesinin destek verdiği etkinlikte çocuklar doyasıya eğlendi.

ÖCAL, “BUNDAN SONRA DA ASLA BU İŞİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Yapılan etkinlik ile ilgili bir açıklama yapan Öğretim Üyesi Dr. Erdinç Öcal, çocuklarla buluşmaya devam edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Muş Alparslan Üniversitemiz Kukla-Karagöz Yapım ve Oynatım Atölyemizde öğrencilerimizle ürettiğimiz ipli kuklalar ve Hacivat Karagöz tasvirleri ile Muş’ta köy köy dolaşıyoruz. Köy çocuklarının bu sanatları tanımasını sağlıyoruz. Kukla Karagöz gösterileri düzenleyerek çocukların mutluluğuna ortak oluyoruz. Bu tarz çalışmalarımız devam edecektir. Öğrencilerimizle birlikte üniversitemizde kuklalar ve Hacivat Karagöz tasvirleri üreteceğiz. Bundan sonra farklı köylere giderek oradaki çocuklarla da buluşacağız. Çocukların bu kadar mutlu olacağını tahmin etmiyorduk. Ama onların mutluluğuna şahit olduk. Bundan sonra da asla bu işi bırakmayacağız. Onlarla birlikte hem sanatlarımızı tanıtacağız hem de beraber eğleneceğiz. Daha güzel gösterilerle çocuklarla birlikte olacağız. Elimizden geldiğince her şey çocuklar için diyoruz.

Buradaki amacımız kendimize ait özümüzü, rengimizi ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak ve onların da bir sonraki nesile aktarmasını sağlamaktır. Bunun için yaptığımız kuklalar ve Karagöz Hacivat tasvirleri ile köy okullarına gidiyoruz. Gittiğimiz köy okullarında çocuklara bu kültürümüzü aşılamaya çalışıyoruz. Temennimiz o ki inşallah onlarda gelecek nesillere aşılayacaktır. Çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor. Ayrıca kukla ve Karagöz Hacivat tasvirleri erken çocukluk döneminde materyal olarak da öğretmen adaylarımızın mesleğe başladıklarında kullanmalarını istiyoruz. Ve onların da bunu çocuklara bir takım bilgiler vermek için araç olarak kullanacaklar. Kukla konusunda bilgi ve deneyimleri artmış öğretmenler, görev yaptıkları eğitim kurumlarında öğrencilerine öz kültürümüzü ve bu sanatı aşılayabilir ve bundan sonraki yaşamlarında değerlerine sahip çıkan bilinçli bireyler yetiştirebilirler” şeklinde konuştu.

AŞUROĞLU, “BUNLAR UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ ESERLERDİR”

Etkinliği düzenleyen Okul öncesi öğrencilerinden Ferda Aşuroğlu ise şunları söyledi: “Muş Alparslan Üniversitesi okul öncesi öğretmenliği bölümünü okuyorum. Atölyelerimizde atık malzemelerden yaptığımız ipli kukla ve Hacivat-Karagöz tasvirlerini köylerdeki çocuklara getirip gösteri yapıyoruz. Kukla ve Karagöz- Hacivat Yapım Oynatım atölyemizde yaptığımız eserleri köy çocukları ile buluşturduk. Köy köy gezip çocukları hem eğlendirip hem de unutulan değerlerimiz olan Karagöz- Hacivat tasvirlerini onlara tanıtmış oluyoruz. Bunlar unutulmaya yüz tutmuş eserlerdir. Yapmış olduğumuz etkinlik çocuklarda aşırı bir heyecan uyandırıyor. Köy çocukları daha önce böyle bir etkinlik görmemişti dolayısıyla köy çocuklarımızda ilk defa kukla ve Hacivat –Karagöz oynatımı ile buluşuyorlar. Yapmış olduğumuz ipli kuklalar ve Hacivat-Karagöz tasvirlerini büyük bir keyifle yaptık. Köy çocuklarımızın yaşadığı bu mutluluğuna ortak olmak daha keyifliydi” dedi.

ULAŞ, “ÇOCUKLAR İLK DEFA KARŞILAŞTIKLARI BU GÖSTERİDEN OLDUKÇA MEMNUN OLDULAR”

Kızılağaç Belediyesi proje koordinatörü Şervan Ulaş, çocukların ilk defa karşılaştıkları gösteriden çok mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi: “Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri tarafından yapılan ipli kukla ve Hacivat-Karagöz tasvirleri beldemizdeki çocuklarla buluşturuldu. Unutulmaya yüz tutmuş bu eserleri üniversite öğrencilerimiz aracılığıyla geleceğimizin teminatı olan çocuklarla buluşturulması takdir edilecek bir projedir. Çocuklarımızın bazıları daha önce böyle bir etkinlik görmemişti. Onlarda ilk defa karşılaştıkları bu gösteriden oldukça memnun oldular. Temennimiz, minik yavrularımızın abla ve ağabeylerini örnek alarak büyüdüklerinde böyle kıymetli değerleri gün yüzüne çıkarmalarıdır. Ben başta okul öncesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Erdinç Öcal olmak üzere etkinliğe emek veren bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum” dedi.

ÇOCUKLAR TEŞEKKÜR ETTİLER

Düzenlenen etkinlikten dolayı mutluluklarını gizlemeyen çocuklar, Üniversite öğrencilerine teşekkür ederek şunları söylediler: “Bugün beldemize üniversiteden abla ve ağabeylerimiz geldi. Bizlere gösteri düzenlediler. Daha önce bu şekilde bir etkinlik görmemiştik. Yaptıkları gösteride çok eğlendik. Hacivat- Karagöz ve kuklalarla tanıştık. Çok güzel bir gösteri oldu. Ablalar ve ağabeylerimizin buraya gelmesi bizleri çok mutlu etti. Onlara çok teşekkür ederiz. Bundan sonra daha güzel gösteriler yapmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandılar.


İlginizi Çekebilir

"ARŞIN MAL ALAN OPERETİ" BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

'SANATTA MODERNDEN POSTMODERNE DÖNÜŞÜMÜN TEMEL TAŞLARI' SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BULANIK'TA ‘KÜRSÜBAŞI VE ÇİĞKÖFTE’ ETKİNLİĞİ

KAPAN, FOTOĞRAF TURLARI İLE MUŞ’U DÜNYAYA TANITIYOR

20 BİN KİŞİ TİYATROYLA BULUŞTURULDU

BULANIK’TA TİYATRO ŞÖLENİ BAŞLADI

MALAZGİRT’TE TİYATRO ŞÖLENİ

10 BİN KİŞİ TİYATROYLA BULUŞTURULDU

TİYATRO ŞÖLENİ DEVAM EDİYOR

MAUN’DA TİYATRO ŞÖLENİ

  • Perşembe 23.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Cuma 24.6 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.6 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16