DAKA DESTEKLİ SEMPOZYUMUN HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Muş, Bitlis, Hakkari ve Van’da bölgesel kalkınma odaklı çalışmalarına devam ediyor.

EKONOMİ 21.03.2021 19:46:00 371
DAKA DESTEKLİ SEMPOZYUMUN HAZIRLIKLARI BAŞLADI

DAKA DESTEKLİ SEMPOZYUMUN HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Muş, Bitlis, Hakkari ve Van’da bölgesel kalkınma odaklı çalışmalarına devam ediyor.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Muş, Bitlis, Hakkari, ve Van (TRB2) illerinin yapmış olduğu bölgesel kalkınma çalışmalarına desteklerine devam ediyor. Bu kapsamda  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Edremit Belediyesi ile yapılan iş birliğinde 1. Van Gölü Sempozyumu düzenlenecek. Yapılacak olan sempozyum için hazırlık çalışmaları başladı.

Van Gölü’nün barındırdığı bütün bileşenlerinin bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak bölgesel kalkınmaya entegrasyonunu sağlamak amacıyla düzenlenecek olan Sempozyumun bu boyutuyla ilk olma özelliğini taşıdığı ifade edildi. Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan Sempozyuma Cumhurbaşkanlığı makamı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ile Van Gölü’ne kıyısı bulunan yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlar ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımının beklendiği açıklandı.

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’ın ev sahipliğinde bir araya gelen sempozyum düzenleme kurulu üyeleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Mucip Tapan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suvat Parin, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay ve Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Karahan sempozyumun hazırlık çalışmalarını değerlendirdi. Açılış konuşmasında söz alan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say sempozyumda ele alınacak konular, katılım düzeyi ve sempozyumun çıktılarının yaratacağı etki bakımından bir ilk olacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Bugün bu masanın etrafında bu memleketin çocukları olarak en büyük değerimiz olan Van Gölü’nün bütün yönleriyle ele alınacağı 1. Van Gölü Sempozyumu’nun hazırlık çalışmalarını ele alacağımız için memnuniyetimi ve mutluluğumu paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi bilim insanlarına göre altıyüzbin yıllık bir tarihi olan Van Gölü gibi eşsiz bir değere sahibiz ve bu eşsiz doğal değerimizi yeterince tanıdığımızı, koruduğumuzu ve bu değerden istifade ettiğimizi maalesef söyleyemiyoruz. Bu eksikliğini hissettiğimiz konularda Van Gölü’nün birçok boyutuyla bilim insanlarımızın çalışmaları ışığında değerlendirmek amacıyla Edremit Belediyemiz, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın iş birliğinde, Cumhurbaşkanlığı makamı, ilgili bakanlıklar, Van Büyük Şehir Belediyesi, Van Gölü’ne kıyısı bulunan yerel yönetimler ve konuyla ilgili STK’larımız destek ve katkılarıyla haziran ayının ilk haftasında 1. Van Gölü Sempozyumunu gerçekleştireceğiz inşallah. İstiyoruz ki Van Gölü’nü öncelikle bizden sonraki nesillere daha korunmuş halde miras olarak bırakalım ve yine istiyoruz ki Van Gölü’müzün barındırdığı potansiyellerden ekonomik anlamda havzada yer alan illerimiz ve ilçelerimiz en iyi şekilde yararlanabilelim. İşte bu sempozyumda bilim insanlarımız bu hususlarda bizleri aydınlatacaklar ve buradan çıkacak yol haritası ile Van Gölü’nü gelecek nesillere güzel bir miras olarak bırakmanın gayreti içerisinde olacağız inşallah. Ben katılımınız ve katkılarınız için teşekkür ediyor, sempozyumun şimdiden ilimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum”

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray sempozyumun bölgesel kalkınma çalışmaları için bir altlık oluşturacağını belirterek “ Öncelikle 1. Van Gölü Sempozyumunun ilimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ben de böylesi bir etkinliği gerçekleştireceğimiz için az önce konuşan rektör hocam ve İsmail başkan kadar heyecanlıyım ve mutluyum.   Van Gölü Havzası eşsiz jeolojik ve hidrolojik özeliklerinin yanı sıra Urartular, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı medeniyetlere ait mimari, kültürel miras öğeleri ve eşsiz doğal güzellikleri ile birçok eşsiz turistik değeri barındırmaktadır. Ajans olarak bu eşsiz doğal değerimizin korunması ve potansiyelinin ekonomik kalkınmaya entegrasyonunu sağlamak üzere bugüne kadar bir çok çalışma gerçekleştirmiş bulunmaktayız. 2018 yılından bu yana Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde kalkınma ajansları tarafından bölgelerinde kalkınma süreçlerini yönlendirmek, merkezi ve yerel paydaşlarla birlikte kalkınma gündemini oluşturmak, öncelikli hedefler belirleyerek ortak program ve faaliyetlerle kalkınma süreçlerini hızlandırmak amacıyla ile 3 yıllık Sonuç Odaklı Program yaklaşımı uygulanmaktadır. Bu bağlamda Van Gölü’nü merkeze alan bir program yürütmekteyiz. Bu çerçevede halen Van Gölü Havzası Sonuç Odaklı bir programın faaliyetlerine devam etmekteyiz ve bu sempozyum 2021 yılı çalışma programımızın bir faaliyeti olarak yer almıştır. Bu vesileyle ben de şimdiden sempozyumun bölgemizin kalkınması için hayırlara vesile olmasın temenni eder, katkı sunacak bütün kesimlere şükranlarımı sunuyorum.” açıklamalarında bulundu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise şunları ifade etti: “Spesifik olarak Van Gölü’nü merkeze alan ve bilimsel açıdan konu edinecek bu sempozyumun çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Üniversite olarak bünyemizde yer alan Van Gölü’nü farklı boyutlarıyla incelemek üzerine kurulu araştırma merkezlerinin katkıları başta olmak üzere her türlü desteği sunmaya hazırız. Son dönemlerde Van Gölü ile ilgili önemli çalışmaların yapıldığına tanıklık ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Gülşen Orhan ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde Van Gölü’nün korunmasına yönelik başlatılan çalışma bu bağlamda önemli bir adım oluşturmaktadır. Bu sempozyum da bu adımları daha güçlü kılmak, Van Gölü’nü bilimsel verilere dayalı projelerle hayatın merkezine koymak açısından önem arz etmektedir. Sempozyumun ilimiz ve bölgemiz için hayırla vesile olmasını diliyor bu önemli etkinliğimize katkı sunacak tüm paydaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum.”


İlginizi Çekebilir

‘ROL MODEL PROGRAMI’NIN İLK TOPLANTISI YAPILDI

ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜLERE İŞ KURMA DESTEĞİ

FİYATI CEP YAKIYOR AMA TALEP FAZLA

694 MİLYON LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI

MART AYINDA KONUT SATIŞI GERİLEDİ

“İLİMİZİN KALKINMASI, TARIM VE HAYVANCILIKLA OLUR”

40 BİN TL’YE ÇOBAN BULUNAMIYOR

VARTO’DA ET FİYATLARI YÜKSELİNCE VATANDAŞLAR BALIĞA YÖNELDİ

MUŞ OVASI’NDA 635 BİN TON ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

MUŞ’UN İHRACATTA YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

  • Perşembe 23.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Cuma 24.6 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.6 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16