EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI KURUL, ÖĞRETMENLERİ SENDİKALARINA DAVET ETTİ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Muş’a geldi.

GÜNCEL 10.05.2022 21:43:00 364
EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI KURUL, ÖĞRETMENLERİ SENDİKALARINA DAVET ETTİ

EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI KURUL, ÖĞRETMENLERİ SENDİKALARINA DAVET ETTİ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Muş’a geldi.

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, Eğitim Sen Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Muş’a geldi. Eğitim Sen Muş Şube Başkanı İlyas Aslan tarafından karşılanan Kurul ve Karagöz Muş’ta iki gün boyunca okullara ve çeşitli kurumlara ziyaret gerçekleştirdiler.

Eğitim Sen Muş şube Başkanlığında sendika üyeleri ile bir araya gelen Kurul, burada yapmış olduğu açıklamasında öğretmenleri sendikalarına üye olmaya davet etti. Kurul, ayrıca Muş’a geliş amaçları, ziyaret ettikleri okullar ve eğitimde yaşanan sorunlar ile ilgilide açıklamalarda bulundu.

“MUŞ'TA 35-40 KİŞİLİK SINIFLAR İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Kurul, Sendika binasında yapmış olduğu açıklamasında ilde ziyaret ettikleri okullarda 35-40 kişilik sınıflarla karşılaştıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Merkez Yürütme Kurulumuzun geçtiğimiz hafta planlandığı Muş ve Bitlis ziyaretimiz kapsamında Muş'a gelip burada 2 gün kaldıktan sonra Bitlis’e geçip bir günde orada kalarak okullarımızı, üniversitelerimizi ziyaret etmek ve burada karşılaştığımız eğitim sorunlarını konuşmak, sendikamızın çözüm önerilerini anlatmak ve karşılıklı bir iletişim kurmak için buradayız. Bu bakımdan ilk olarak Muş'a geldik, Muş'taki çalışmalarımızı iki gündür sürdürüyoruz. Ben Muş'a ilk kez geliyorum ve çok güzel bir kent olduğunu gördüm. Karlı dağların yanı sıra uzanan yemyeşil ova enfes bir görüntü temiz bir hava sunuyor. Aynı zamanda konuştuğumuz tanıştığınız insanlarında öyle güzel bir mizah yeteneği var ki içinde tatlı bir abartı ile birlikte Muş halkının çok yönlü, çok derin, hayatın bütün güçlüklerini bu mizah anlayışı ile de aşmaya çalışan ama aynı zamanda çok dirençli bir toplum olduğunu hissettim.

Biz Türkiye'nin en büyük 3. sendikasıyız ama burada bazı randevu taleplerimize geri dönüş olmadı. Çok sayıda üyemiz ve çevresindekiler Muş'ta yaşıyor. Randevu taleplerimize geri dönüşün olmayışı bizim için çok hüzünlüdür. Bunun yanında dün ziyaret ettiğimiz tüm okullarda öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz çok sıcak bir karşılama ile bizleri dinlediler karşılıklı diyalog geliştirdik ve çok güzel uğurlandık. Muş'ta 35-40 kişilik sınıflar ile karşı karşıya kaldık. Avrupa'ya gittiğimizde bunun 15-20 öğrenci olduğunu görüyoruz. Genel olarak Milli Eğitim bakanlarımız bizim ortalama sayımız 15-20 diyor ama bu sayı kabaca bir bölmeden ibarettir. Oysa kentlerimize baktığımızda değişen bir sınıf başına düşen öğrenci sayısı söz konusu. 37 öğrencili bir sınıfta öğretmen adeta 2 öğretmenin işini yapıyor. Çünkü sınıfın normalde 16-17 öğrencili sınıflar olması gerekiyor. 16-17 öğrencili sınıflarda öğretmen tek tek öğrencilerini tanır ama kalabalık sınıflarda öğretmenin bunu yapma şansı yok. O yüzden bu kalabalık sınıflar sorunu Muş'ta gözlemlediğiniz bir sorun ve bu sorunu çözmeden başarıyı yükseltmek mümkün değil.” dedi.

“ÖĞRETMENLER BU TOPLUMUN AYDINLARI, BU TOPLUMUN ENTELEKTÜELLERİDİR”

Kurul, açıklamasının devamında öğretmenlerin bu toplumun aydınları entelektüelleri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Demokrasi sandıktan sandığa oy verme meselesi değil gündelik hayatın tüm akışı içerisinde okullarda, hastanelerde, kamu kurumlarında hayata yurttaşların müdahale etmesi anlamına geliyor. Bu CİMER gibi bir şikayet merci kurmak da değil, katılımcı mekanizmalara çok ihtiyaç var. Demokratik bir eğitimin oluşabilmesinin büyük bir önemi var. O yüzden önümüzdeki dönemde 2. yüzyılda daha güzel bir ülkede yaşayabilmeniz için demokratik, laik, sosyal bir cumhuriyetin atılımını yapabilmemiz için her yurttaşı çok ciddi görev ve sorumluluklar düşüyor ama öğretmenlere daha çok. Çünkü öğretmenler bu toplumun aydınları, bu toplumun entelektüelleri, üniversitelerdeki bilim insanlarımız yine aynı şekilde kitaba, bilgisayara, dış dünyaya daha kolay açılabilirler. Farklı kültürlerle Türkiye'nin kültürünü buluşturabilirler, Türkiye'nin kültürünü başka ülkelere anlatabilirler. Onlar suskun kaldığında eğitim alanı, kültür alanı çoraklaşır.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası kamusal, bilimsel, laik, anadilinde, cinsiyet eşitlikçi, demokratik ve parasız bir eğitimin peşine düşer. O yüzden sendikamız bu nitelikleriyle siyasal iktidarların genellikle ötekisi olarak konumlandırılmış bir sendikadır. Ama bu kadar iyi ve güzel insanların bir araya gelip demokrasiyi inşa eden demokratik kitle örgütü olduğunun eğitim emekçilerinin farkına varması son derece önemlidir. Bizler o yüzden bu çalışmalarımızı ve kamusal, bilimsel, laik, anadilinde, cinsiyet eşitlikçi, demokratik bir eğitimi hayata geçirme konusunda mücadelemizi daha seri ve hızlı bir şekilde sürdüreceğiz.” İfadelerini kullandı.

“BİZ TÜM ÖĞRETMENLERİN KADROLU OLMASINI İSTİYORUZ”

Ücretli öğretmen ve öğretmen meslek kanunu ile ilgili de açıklama yapan Kurul şu ifadeleri dile getirdi: “Muş'un köylerinde görev yapan öğretmenler arasında ücretli öğretmen sayısı çok fazla, ücretli öğretmen demek aynı işi yaptırmasına rağmen diğer öğretmenin üçte biri ücrete razı olan, emekliliği neredeyse mümkün olmayan bir öğretmeni çalıştırmak demek ve okulun içerisinde sözleşmeli öğretmen var, ücretli öğretmen var ve kadrolu öğretmen var 3 parçaya ayrılmış durumda öğretmenler. Hâlbuki biz tüm öğretmenlerin kadrolu olmasını istiyoruz. Milli Eğitim şurasında tüm öğretmenlerin kadrolu olması tavsiye kararı var. Şimdi bir de öğretmenlik meslek kanunu çıkarıldı. 13 maddelik bir kanun. Burada da bu kez kadrolu öğretmenleri düz öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak 3 parçaya bölerek aynı zamanda öğretmenleri kendi içinde yarıştıran, dayanışma değil rekabetçi bir anlayışla çalışmalarına yol açarak çalışma barışını bozan bir düzenlemenin de içine girdi. Bu yönleriyle eğitimin çeşitli sorunlarını anlattık. Birinci şey öğretmenin geçilememesi meselesi 30 yılı aşkın öğretmenler 7 bin 400 ila 7 bin 500 lira maaş alıyor. Bu rakam asgari ücrete yaklaştı neredeyse. Öğretmenlerin geçinememe anlamında ciddi bir isyanı var şu anda yüksek enflasyonlu döneminde de öğretmenlerin ücretlerini korumaları mümkün değil.”

“ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ SÖZ KONUSU”

Kurul, açıklamasının devamında ise öğretmenlerin enflasyon karşında maaşlarının eridiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bugün siyasal iktidarın etrafında dolaşan iki sendika var. İktidardan talimatlar alan, onlara göre sesini çıkaran iki sendika var ki öğretmenlerimizin yaklaşık %35'i bu sendikalarda örgütlü durumdalar. Yani halihazırda yaşadıkları karma eğitim gibi bir eğitime olumsuz yaklaşan bir eğitim sistemi var. Toplu İş Sözleşmesi sürecinde 7, 5, 8, 6’lık 6’şar aylık zamlara imza atmış ve daha üzerinden 2 ay geçmeden öğretmenlerin cebinden 1500 liranın enflasyon karşısında eridiği bir süreçte öğretmenlerimizin orada hala duruyor olmaları kendilerine verdikleri büyük bir zarar. Bu bakımdan Biz Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak tüm öğretmenlerimizi sendikamıza davet ediyoruz. Gelsinler tüm çoğul niteliklerimizle sendikamız da gerçek demokrasiyi yaşayalım ve yaşadıklarımızı bu ülkenin Muş’una İstanbul'una Ankara’sına Diyarbakır'ına Hakkari’sine her yere taşıyalım. Demokrasiyi yaşayarak öğrenelim ve bir daha ondan vazgeçmeyelim. Hiçbir iktidar elimizden bu olanağı alamasın.

Sendikamızın yaşadığı bir başka soruna değinmek istiyorum. Özellikle Eğitim-Bir-Sen kimi zaman Türk Eğitim-Sen ama ağırlıklı olarak Eğitim-Bir-Sen yeni göreve atanan öğretmenlerin evraklarının arasına Eğitim-Bir-Sen üyelik formunu da bırakıyor. Kişiler sanki bu normal işe başlama prosedürünün bir parçasıymış gibi, bir kısmı farkına varıyor ama sözleşmesinin yenilenmeyeceği adaylığının kaldırılmayacağı ve benzeri kaygılarla bu forma imza atmak zorunda kalıyor. Yani örgütlenme özgürlüğünün ihlali söz konusu. Biz bunu uluslararası Emek Örgütünün görevli yetkililerine de söyledik. Türkiye'de sendikalar arasında Siyasal iktidar ayrımcılık yaratıyor ve bu ayrımcılığın en çok mağduru da Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası oluyor. Bizim övündüğümüz şudur; Biz siyasal iktidarlardan, siyasal partilerden talimatlar alan bir sendika değiliz. Biz kendi aklına, kendi zekâsına, kendi duygularına güvenen ve kendi kararlarını öğretmenler odasında ve eğitimin halihazırda görünümü çerçevesinde alıp değerlendirip politika üreten ve kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan bir sendikayız. Bu nedenle hayata, yetkili değiliz belki ama etkili bir biçimde katılıyoruz. 15 Mayıs'a kadar sendikamıza öğretmenlerimizin vereceği güç, sendikamıza diğer sendikalardan farklı ve daha güçlü bir sendika olmasını sağlayacaktır. Tüm öğretmenlerimizi aramıza bekliyoruz.” şeklinde konuştu.


İlginizi Çekebilir

VEDAŞ EKİPLERİNİN KIŞ MESAİSİ SÜRÜYOR

60. KÜTÜPHANE HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI

JANDARMA GENEL KOMUTANI ORGENERAL ÇETİN, MUŞ'TA

TERÖRLE MÜCADELE VE VAZİFE KAHRAMANLARI DERNEĞİ MUŞ ŞUBESİ'NDE GÖREV DEĞİŞİMİ

AİLELERİN EVLAT NÖBETİ SÜRÜYOR

BULANIK YEG EĞİTİMLERE DEVAM EDİYOR

MALAZGİRTLİ MUHTARDAN TEKERLEKLİ SANDALYE DESTEĞİ

BULANIK MYO’DA TÜBİTAK BAŞARISI

BİNGÖL, “BİR YILDA 75 KİŞİYİ BAĞIMLILIKTAN KURTARDIK”

TEK KATLI EVLER VE AHIRLAR KARA GÖMÜLDÜ

  • Perşembe 5.5 ° / -1.7 ° false
  • Cuma 9.6 ° / -1.2 ° false
  • Cumartesi 15.3 ° / 4.6 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13