IPARD II 10. BAŞVURU ÇAĞRISININ TANITIMI YAPILDI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteleme Kurumu (TKDK) tarafından ilan edilen IPARD II 10. Başvuru Çağrısı ile ilgili Muş Ticaret ve Sanayi Odasında tanıtım toplantısı düzenlendi.

EKONOMİ 3.02.2021 19:29:00 790
IPARD II 10. BAŞVURU ÇAĞRISININ TANITIMI YAPILDI

IPARD II 10. BAŞVURU ÇAĞRISININ TANITIMI YAPILDI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteleme Kurumu (TKDK) tarafından ilan edilen IPARD II 10. Başvuru Çağrısı ile ilgili Muş Ticaret ve Sanayi Odasında tanıtım toplantısı düzenlendi.

 

TKDK tarafından yayınlanan IPARD II 10. Başvuru Çağrısına ilişkin Muş Ticaret ve Sanayi Odasında bir toplantı düzenlendi.

Muş’ta 120 Milyon TL’nin Üzerinde Hibe Desteği Verildi

Toplantıda ilk olarak bir konuşma yapan TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, TKDK’nın kurulduğu günden bugüne kadar özellikle tarım ve hayvancılık ekonomisine ciddi katkılar sağladığını belirtti. Hayvancılık, işleme ve pazarlama, kırsal turizm ve daha birçok alanda yapılan yatırımlara 120 milyon liranın üzerinde hibe desteği verildiğini kaydeden Turan, bu desteklerin IPARD II 10. Başvuru Çağrısı ile devam ettiğini dile getirdi. İlimizdeki tarım ve hayvancılık potansiyelinin önemine de vurgu yapan Turan, bu çağrı kapsamında süt ve süt ürünleri işleme, süt toplama merkezi, kırmızı et kesimhane tesisi, hindi ve kaz yetiştiriciliği gibi alanları içeren bu projelerin %70’e varan oranlarda geri dönüşümsüz finansman ile destekleneceğini kaydetti.

“Muş tarım ve hayvancılık şehridir”

İl Koordinatörü Turan’ın ardından konuşan Muş TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Koç, iki yılı aşan görev sürelerinde ilin ekonomik gelişimine katkı bulunmak için çalıştıklarını belirtti. Muş’un tarım ve hayvancılık şehri olduğunu belirten Koç, “Yaklaşık 2 yıldır oda yönetimine gelen bir ekibiz. Biz sahaya indik ve hep karşılattığımız, hepimizin çok sık duyduğu “Türkiye’nin en Fakir İli” cümlesi hepimizi gerçekten üzüyor. Aslında Türkiye’nin en büyük üçüncü iç ovasına sahip bir ile fakir demek doğru bir şey değil. Ama sosyo-ekonomik anlamda çok geri kaldığını gelişmediğini açıkça görebiliriz. Bu kent gerek coğrafi yapı olarak, gerek iklim koşulları olarak, gerekse de kırsal alanda yaşama oranının yüksek olması sebebiyle tarım ve hayvancılık şehridir. Biz bunu gördük. Gerek kamusal yatırımların yetersizliği, 1972’lerde falan kurulan et kombinesi ve meyan kökü işleme tesisinin yüzde 80 bitmesine rağmen atıl durumda bırakılması bir örnektir. Şimdi kamunun yaptığı yatırımlar akabinde özel sektörü tetikliyor. Ama maalesef kamuda yetersiz kalmış ve il o anlamda gelişmemiş. Bu sebepten dolayı biz Muş Ticaret ve Sanayi Odası olarak kırsal kalkınmayı gerçekten önemsiyoruz. Bu kentin gelişmesi için birinci sektörün tarım ve hayvancılık olduğunu belirtmek istiyorum. Ama maalesef tarım halen ilkel yöntemlerle yapılıyor. Bu hususta hepimize çok ciddi görevler düşüyor. Biz bundan dolayı kalkınma ajansıyla çok sıkı ilişkiler içerisindeyiz. Bu ilin kurtuluşu tarım ve hayvancılık olduğunu belirtmek istiyorum. ” dedi.

Genç girişimcilere ek hibe avantajı

Açılış konuşmalarının ardından TKDK Muş İl Koordinatörlüğü Yerinde Kontrol Birim Amiri Eser Aydın tarafından sunum yapıldı. İlk olarak hayvancılık ile ilgili destekleme alanlarına değinilen sunumda, “Hindi ve Kaz yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlarımız varsa, bu işletmelerin barınakları olsun, zenginleştirilmiş kafes sistemleri olsun, ısıtma ekipmanları ile tüm ekipmanları hibe ile desteklenecek. Kaz da 350-3 bin arası kapasiteye sahip bir proje ile başvurulabiliyor. Hindi de en az bin hindi kapasiteli proje ile başvurulabiliyor. Yumurta tavukçuluğu bizim desteklediğimiz sektörlerden biri ama oda tavuk yetiştiriciliği gibi hali hazırda mevcut kayıtlı bir işletmenin modernizasyon başvuru yapması gerekiyor. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa 5 yüz bin Avro’ya kadar bu da ortalama 4 buçuk milyon TL’ye kadar olan projeler bu çağrı döneminde başvurulabilir. Hindi ve Kaz da limitlerimiz biraz düşüm ama bu projeler için yeterli uygun harcama bütçesine sahip. Hindi de 250 bin Avro’ya kadar kaz da ise 125 bin avro’ya kadar projeler sunulabilir. Bizim destek oranlarımız yüzde 50’den başlıyor. Bu çağrı ilanı birazda gerçek kişiler ve üretici örgütlerimiz için çok avantajlı. 40 yaşın altındaki genç girişimcilerimize yüzde 5’lik bir ek hibe deştiğimiz var. Üretici birlikleri eğer bize büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, hindi kaz gibi kanatlı hayvancılıkta proje başvurusu yaparsa yüzde 70’e kadar hibe avantajı bulunuyor ve bütün projelerde yüze 18 KDV muafiyetine sahipsiniz. Dağlık alan yatırımlarında da yüzde 5 ‘lik bir desteğimiz var. Muş yükseklik bakımında dağlık alanda olduğu için yüze de 5’lik desteği bütün yatırımcılarımız alabiliyor. Projelerin tamamında 4 tane kalemi destekliyoruz. Bunlar inşaat işleri, makine ekipman, hizmet alımları ve görünürlüktür” denildi.

İşleme ve pazarlama projeleri de destek kapsamında

Sunumun devamında et ve süt işleme, kesimhane, meyve ve sebzecilik gibi alanlara ilişkin şu açıklamalar yapıldı, “İşleme ve pazarlama sektöründe de bizim beş tane alt sektörümüz var. Bölgemiz için çokça önemli olan süt toplama merkezi, süt ve süt ürünleri işleme tesisi ve kesimhane gibi projeler destekleniyor. Tüzel kişi başvuracaksa burada küçük ve orta ölçekli işletme olması gerekiyor. Süt toplama merkezleri destek kapsamında, peynir altı suyu yeni gelen sektörlerden biri buna da en az 10 ton işleme projesi sunabilirsiniz. Kesimhane, et işleme ve et parçalama bizim bu çağrı kapsamında destekleyeceğimiz işletmelerdir. Ama burada özelikle et işleme ve kanatlı kesimhanelerde yeni işletmeleri destekleyemiyoruz. Ama kırmızı et kesimhanesi veya et parçalama tesisi ile ilgili projelerinizi sunabilirsiniz. Son olarak su ürünlerinde insan tüketimine uyumlu işleme ve pazarlama yapacak tesisleri destekleyeceğiz. Meyve sebzede de soğuk hava deposu ve işleme kurutma projeleri başvurabilecek. Bu alanlarda da hibe desteğimiz gerçek ve tüzel kişilerde %40, üretici birliklerinde ise %50. Yine bu alanda da %18 KDV muafiyeti avantajı bulunuyor.”

Sunumun ardından yapılan hatırlatmada, proje başvurularının 15 Şubat’ta başlayacağı belirtildi. Soru ve cevap bölümünün ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı bilgilendirme yaptı.

KDV hariç yüzde 50 destek

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Nimetullah Büte ise yapmış olduğu konuşmada: “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bakanlığımızın yayınladığı iki tane tebliğ vardı. Birçoğu Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğünün (TKDK) sunmuş olduğu desteklemelere benziyor. Bir diğeri altyapı çalışmasıdır. İlki ekonomik yatırımlar dediğimiz tarımsal ve hayvansal üretime yönelik tesislerin desteklenmesi hibe programıdır. Bunda Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteği KDV hariç yüzde 50 olaraktır. Bizim buradaki limitimiz yeni tesis yapımına 3 milyon, tamamlamalara 2 milyon teknoloji yenilemede kapasite artırımına ise 1 buçuk milyon değerindeki projelere destek veriyoruz. Tabi bunun üstündeki oranlar aynı katkı olarak vatandaş tarafından karşılanacak. Bunda hayvancılık ve bitkisel üretime yönelik birinci ürünün değerlendirmesi yatırımlarına desteğimiz var. Aynı zamanda silo ve soğuk hava depolarının yapımına destek vermekteyiz. Bunların başvuruları halen devam ediyor. Son müracaat tarihi 6 Mart tarihine kadar sürüyor.” dedi.

Vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz

Büte konuşmasının devamında verdikleri diğer desteklere de değinerek: “Makine altyapı yatırımlarının desteklenmesi programı, daha çok mevcut yatırımların ihtiyacı olan makine ekipman inşaat giderlerinin tamamlamaya yönelik yatırımları desteklemektir. Aile işletmeciliği dediğimiz yapıların eksikliklerini gidermeye yöneliktir. Bunda ki limitimiz biraz daha düşük üst limitimiz 500 bin alt limiti ise 20 bin liraya kadar olan projelere yüzde 50 oranında destek vermekteyiz. İçeriğinde aile işletmeciliği dediğimiz hayvancılık bitkisel üretimi yapan işletmelerin ihtiyacı olan makine ekipman ve inşaat giderleri destek veriyoruz. Özellikle çiftçi vatandaşlarımızın sorduğu ve destek beklediği makine ekipman desteklemelerimiz var. Bunlar kısım kısım ayrılmış şekilde veriliyor. Örneğin yine aile işletmeciliği programının içinde birinci kısımda balya makinası, silaj makinası ve gübre dağıtım makinaları bulunuyor. Vatandaşlar bu üç kaleme tek bir müracaat da edebilir, ya da bunlardan birine de müracaat edebilir. Amaç işletmenin ihtiyacı olan makine tesisatını karşılanmasıdır. Bunun dışında makine parkurları var. Bunlara üretici birliklerinin yetiştirici birlikleri ile kooperatifler müracaat edebiliyor. Yine kümes hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliklerine de yüzde 50 oranlarında desteklerimiz bulunmaktadır. Altyapı desteklenmesi projelerinin son başvuru tarihi ise 20 Şubat 2021’dir. Projelere sistem üzerinden müracaat ediliyor. Tabi müracaatlarda her türlü bilgi ve belge konusunda vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi olarak her türlü yardımı yapacağız. Bizim konuların birçoğu TKDK’nın sunduğu konulara benziyor. Onlarda kalem olarak belirli dönemlerde çıkıyor. Bizimkisi genelde 5 yıllık program olup her yıl etap olarak çağrıya çıkıyor. Genellikle de her etapta genel bir başlık adı altında bütün yatırımları kapsamaktadır.” dedi.

Düzenlenen toplantıya TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, TKDK birim amirleri ve uzmanlar, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü şube müdürleri, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Koç, Muş TSO meclis üyeleri, üretici birliklerinin yönetim ve üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 


İlginizi Çekebilir

“İLİMİZİN KALKINMASI, TARIM VE HAYVANCILIKLA OLUR”

40 BİN TL’YE ÇOBAN BULUNAMIYOR

VARTO’DA ET FİYATLARI YÜKSELİNCE VATANDAŞLAR BALIĞA YÖNELDİ

MUŞ OVASI’NDA 635 BİN TON ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

MUŞ’UN İHRACATTA YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

TRAFİĞE KAYITLI ARAÇ SAYISI 37 BİN 592 OLDU

İŞSİZLİK ORANI EN YÜKSEK BÖLGE TRB2 OLDU

MUŞ'TA ŞEKER İŞLEME TESİSİ KURULUYOR

ŞUBAT AYINDA 208 KONUT SATILDI

2 ARKADAŞIN GÜÇ BİRLİĞİYLE KURDUĞU TEKSTİL FABRİKALARI GENÇLERE İŞ KAPISI OLDU

  • Cumartesi 21 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Pazar 20.2 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.9 ° / 7.4 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16