KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ 13. ETAP TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar 13. Etap yüzde 50 Hibe Projeleri tanıtım toplantısı yapıldı.

EKONOMİ 6.09.2019 17:56:53 436
KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ 13. ETAP TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

 

Muş Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, İl Müdür Yardımcısı Dr. Ferit Yıldız, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdür Vekili. Ali Tanrıverdi, Teknik Personeller ile tarım ve hayvancılık konusunda yatırım yapmak isteyen yatırımcılarılar katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının 13. Etabını açıkladığı ve resmi gazete de yayımlanan tebliğ üzerine Tarıma Dayalı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı çerçevesinde sunulan %50 hibe desteklerini anlatmak ve bu noktada yatırım düşünen yatırımcıların önünü açmak için toplandıklarını belirten İl Müdürü Mehmet Aydın, ?Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Hükümetimizin ortaya koyduğu destekleme politikaları çerçevesinde birçok başlıkta destekler sunduklarını, şimdiye kadar tarıma dayalı ekonomik yatırımlar programı kapsamında 23 projeye 9,5 milyon TL hibe desteği sağlandı?dedi.

Aydın konuşmasının devamında: "Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Projesi ile Bakanlığımızca, doğal kaynaklar ve çevrenin korunması dikkate alınarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması hedeflenmiştir. Bunların yanında kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamak için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi de amaçlanmıştır. 30 Eylül 2019´a kadar sürecek olan 13. etap proje desteklerinde yüzde 50 hibe ile ´Yarısı Sizden, Yarısı Bizden´ sloganıyla tüm üreticilerimizi, çiftçilerimizi ve yatırımcılarımızı bu desteklerden ve fırsatlardan istifade etmeye davet ediyoruz. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması gereken çiftçiler, yatırım niteliğine göre 2 milyon 500 bin liraya kadar olan projeleri için destek alabilecek, proje başvuruları "www.tarimorman.gov.tr" adresinden yapılacaktır. 13.Etap destekleme programı kapsamında başvuruların önceki yıllara göre artmasını temenni ediyor, 13 Etap KKYDP desteklerinin ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum."  dedi.

Müdür Mehmet Aydın´ın konuşmasının ardından sunum şeklinde devam eden toplantıda katılımcılara; desteklemeye kimlerin başvuru yapabileceği, başvuru sahiplerinde aranılan özellikler, yatırım konuları, başvuru şekli, yatırım tutarı, yatırım süresi, müracaatlar sırasında istenilen belgeler, proje hazırlanması ve yatırım konuları Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdür Vekili Ali Tanrıverdi tarafından bilgi verildi.

Sunumlardan sonnra katılımcıların karşılaştığı sorunlar ve istekler dinlenerek karşılıklı soru cevapların ardından Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap %50 Hibe Projeler tanıtım toplantısı son buldu.

KKYDP EKONOMİK YATIRIMLAR 13. ETAP HİBE DESTEĞİ NEDİR?

Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlanmaktadır.

BU TEBLİĞ İLE İLİMİZDE HİBE KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLECEK OLAN YATIRIM KONULARI;

TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLAR

A - Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi Ve Depolanması, Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanması, Zeytinyağı Tesisi, Zeytin Salamura Tesisi, Konserve-Salça Tesisleri, Biber İşleme, Sebze Kurutma, Meyve Sebze İşleme, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşlenmesi, Dondurulmuş Gıda vb, Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanması, Süt işleme Tesisi, Et İşleme Tesisi, Deri İşleme Tesisi, Mandıra, Kanatlı ve büyükbaş-küçükbaş İçin Mezbaha ve Kombina vb, Su Ürünlerinin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanması, En az 100 ton/yıl en fazla 2000 ton/yıl su ürünleri, yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu kurulu üretim tesisleri, denizlerde istiridye, midye ve iç sularda üretim ve yetiştirme amacıyla yapılan sabit yatırımlar vb, Çelik Silo, Tek başına depolama amaçlı silo yanı sıra bir üretim tesisinde hammadde veya mamul depolama amaçlı olarak çelik silo başvurusu yapılabilir., Soğuk Hava Deposu, Sadece yeni yatırıma konu olabilir, meyve-sebze-et-su ürünleri depolama amaçlı projelendirilebilir.

B - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanan Yeni Seraların Yapımı

C - Proje Kapsamında Yer Alan Tesislerde Kullanılmak Üzere Enerji Üretim Tesisleri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri kurulması program kapsamında desteklenebilir.

D - Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar

1-Büyükbaş Hayvancılık Yatırımları:

Kapasite Limitleri: Damızlık ( Süt Veya Et) Sığır: en az 25 baş kapasiteli tesis,, Damızlık Manda Yetiştiriciliği: en az 25 baş süt mandası kapasiteli tesis

2-Küçükbaş Hayvancılık Yatırımları:

Kapasite Limitleri:Et /Süt koyunculuğu : en az 100 baş et/süt koyunu kapasiteli tesis,  Et /Süt keçiciliği: en az 100 baş et /süt keçisi kapasiteli tesis

3-Hindi ve Kaz Yetiştiriciliği Yatırımları:

Kapasite Limitleri:Hindi / Kaz: en az 1000 adet kapasiteli tesis

4-Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik  Sabit Yatırımları:

Kapasite Limitleri: Su Ürünleri Yetiştiriciliği: en az 100 ton/yıl kapasiteli tesis

5-Kültür Mantarı Üretimine Yönelik  Sabit Yatırımları: Mantar üretim tesisi ve bu tesisin kapasitesine uygun kompost hazırlama ünitesi ile birlikte projelendirilebileceği gibi sadece mantar üretim tesisi olarak da projelendirilebilir.

E - Hayvansal Ve Bitkisel Orijinli Gübre İşlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanması Yatırımları

1-Hayvansal Orijinli Gübreler :Hayvanların dışkıları ile yataklıklarının artıklarından oluşan ürün (ahır gübresi veya çiftlik gübresi)

2- Bitkisel Orijinli Gübreler: Tarımsal amaçlı yetiştirilen bitkilerin kendisinden ya da işlenmesi sonrası elde edilen yan ürünlerinden oluşan ürün (örnek sera veya budama atıkları v.b.)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI

A - Kırsal Turizm Yatırımları:

Kapasite Limitleri: Kırsal Turizm Tesisi : en az 5 ? en fazla 25 odalı konaklama tesisi

B ? Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri:

Tarımsal İşletmelerin kapasite ve üretimiyle orantılı olarak

1- Balıkçı Barınaklarının Modernizasyonu: Balıkçı barınakları ile birlikte iç sularda, denizlerde ve havuzlarda yetiştiricilik yapan işletmeler için kapasitesiyle orantılı soğuk hava deposu buzlama makinesi, balık nakil tankı, (balık nakil tankı üretimi ile orantılı olmalı) kafes ve kafes ağı, balık boylama makinası, fish pump, tambur filtre, en az 10 metre boyunda ruhsatlı teknelere hidrolik yükleme ve boşaltma aparatı proje kapsamında temin edilebilir.

2- Mekanizasyon Sistemleri: Çiftlik Gübresi Depolama Ve/Veya İşleme Ve Dağıtma Sistemleri : Çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme tesisi olanlara çiftlik gübresi dağıtma sistemleri

İşletmesiyle orantılı ceviz hasat makinesi, İşletmesiyle orantılı zeytin hasat makinesi, İşletmesiyle orantılı silaj makinesi, İşletmesiyle orantılı balya makinesi

3- Arıcılık ve Yaylacı Yetiştiriciler için Ekipmanlar:

Yaylacılar için; çekilir tip güneş paneli, çekilir tip karavan, Yaylacılar için; çadır ahır ve ağıl, Gezginci arıcılar için; bal süzme, sır alma, bal dinlendirme ekipmanları

4- Bitkisel Üretime Yönelik Alt Yapı Yatırımları:          

a- Örtü Altı Bitkisel Üretim Tesisi: Örtü Altı Bitkisel Üretim Tesisi: En az 3 dekar olmak şartıyla Yüksek Plastik Tünel şeklinde inşa edilen, oluk altı yüksekliği en az 3 m olan bağımsız veya bloklar halinde yapılabilen, konstrüksiyonunda galvaniz profil ve/veya galvaniz boru kullanılan tesisi ifade eder.

b- Diğer Bitkisel Üretim Yatırımları Meyve bahçelerinde don ve dolu zararını engellemeye yönelik sistemler, Kültür mantarı yetiştiriciliğine yönelik sera, Faal durumda olup yenilenebilir enerji kullanacak seraların modernizasyonu için ısıtma sistemi, ısı perdesi, polikarbon sera örtüsü,

5- Çiftlikte Üretilen Ürünlerin İşlenmesine Yönelik Yatırımlar:          

Tarımsal İşletmelerin kapasite ve üretimiyle orantılı olarak Ürün İşleme Tesisleri, Soğuk Hava Deposu, Soğuk Oda, Soğuk Hava Deposunun Müştemilatı Olarak Kullanılan Plastik Kasalar, Şoklama Ünitesi, Çelik Silo.

6- Hayvansal Üretim ve Hayvancılık Tesisine Yönelik Yatırımlar:          

Tarımsal İşletmelerin kapasite ve üretimiyle orantılı olarak Süt Soğutma Tankları, Süt Sağım Sistemleri, Yem Karma (Sabit/Hareketli), Yem Kırma/Ezme, Büyükbaş Yemlik Ve Suluk, Küçükbaş Yemlik Ve Suluk, Hayvan Padok Sistemleri, Üstü Kapalı Kaba Yem Deposu,

7- Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İşlenmesine Yönelik Yatırımlar:          

En az 5 dekar lavanta, biberiye, kekik gibi tıbbi ve aromatik bitkisel ürün ekilişi olan çiftçilere; en az 250 kg/yıl yağ ve üretimi ile orantılı kapasitede; Bir Adet Destilasyon Kazanı, Soğutucu Eşanjörü, Su Seperatörü, Yağlı Su Toplama Tankı, Yakıt Tankı Su Pompası  alımları hibe kapsamında değerlendirilir.

D ? El Sanatları ve Katma Değerli Ürünler:

Ahşap, Metal, Cam Eşya, Seramik, Çanak, Çömlek, Dokumacılık vb el sanatları ile ilgili olarak sadece KIRSAL ALAN´da yapılacak olan yatırımlar bu kapsamda değerlendirilir.

E ? Bilişim Sistemleri ve Eğitimi:

Sürü yönetim sistemi; Bakanlık kayıt sistemlerine entegre bilişim sistemleri ile ekipmanları

Sadece tarımsal kooperatiflere yönelik yürürlükteki mevzuatlara uygun çalışacak Su Ürünleri Mezat Sistemi  Bu başlık altında kabul edilebilecektir.

KİMLER BAŞVURABİLİR

Son başvuru tarihinden önce bakanlığımızın herhangi bir kayıt sistemine kayıt yaptırmış olan gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilir. Kolektif, Limited ve Anonim Şirketler, Tarımsal Amaçlı Kooperatif ve Birlikler v.b.,

Yayınlanan tebliğde hibeye esas proje üst limitleri:

Tüzel Kişiler için;

Yeni Yatırım için 2.500.000 TL.,Tamamlama Yatırımları için 1.750.000 TL. Modernizasyon yatırımları için 1.250.000 TL.

Gerçek Kişiler için;

Yeni Yatırım için 1.250.000 TL. Tamamlama Yatırımları için 1.000.000 TL. Modernizasyon yatırımları için 750.000 TL. Olarak belirlenmiştir.

Program kapsamındaki konulara ilişkin proje hazırlayarak yatırım teklifi vermek isteyen yatırımcıların, 30 Eylül 2019 tarihi mesai bitimine kadar projelerini internet üzerinden giriş yaparak müracaatlarını tamamlamaları gerekmektedir.

 


İlginizi Çekebilir

FİYATI CEP YAKIYOR AMA TALEP FAZLA

694 MİLYON LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI

MART AYINDA KONUT SATIŞI GERİLEDİ

“İLİMİZİN KALKINMASI, TARIM VE HAYVANCILIKLA OLUR”

40 BİN TL’YE ÇOBAN BULUNAMIYOR

VARTO’DA ET FİYATLARI YÜKSELİNCE VATANDAŞLAR BALIĞA YÖNELDİ

MUŞ OVASI’NDA 635 BİN TON ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

MUŞ’UN İHRACATTA YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

TRAFİĞE KAYITLI ARAÇ SAYISI 37 BİN 592 OLDU

İŞSİZLİK ORANI EN YÜKSEK BÖLGE TRB2 OLDU

  • Salı 20.3 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.4 ° / 10.2 ° Güneşli
  • Perşembe 23.8 ° / 11.7 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16