KOÇYİĞİT, YENİ SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Yeni seçim sistemi ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

SİYASET 4.04.2022 17:10:00 638
KOÇYİĞİT, YENİ SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

KOÇYİĞİT, YENİ SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Yeni seçim sistemi ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanan seçim kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Koçyiğit, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yeni seçim sisteminde barajının %7 inmesini MHP’nin isteği doğrultusunda çıkarıldığını belirterek şunları söyledi:“Mecliste dün görüşmelerine son verilen seçim kanunu iki yıldır üzerinde konuşulan ve kamuoyunda tartışılan bir konuydu. AKP’nin kendi ihtiyaçları doğrultusunda bir seçim kanunu yaratacağını zaten öngörüyorduk. Bunun tartışmaları son iki yıldır gündemdeydi ve şu an düzenlenen kanuna baktığımızda, AKP’nin önümüzdeki seçimi kazanmaya dönük bir hamlesi olarak okumak gerekiyor. Diğer bir ifadeyle masa başında bir seçim planı olarak da ifade etmek yanlış olmayacaktır. Kanunun bütününe baktığımız zaman tamamen güç kaybeden, toplumsal desteği gittikçe azalan bunun için çeşitli manevralar yaparak bu toplumsal desteği kazanmaya çalışan bir Cumhur İttifakı gerçeğini görebilmekteyiz. Hem seçim barajı maddesi hem kanunun diğer bütün maddelerine baktığımız zaman AKP’nin kendi lehine bir seçim süreci yürütmek istediğini ve bunun için seçim sattı mahalline girmişken oyunun kurallarını değiştirerek kendi çoğunlukçu gücünü kullanarak süreci kendi lehine çevirmeye çalıştığını ifade edebiliriz. Ayrıca her bir maddenin kendi içerisinde hedef aldığı bir parti ve bir kesim olduğunu da ifade etmemiz gerekiyor örneğin %7 barajının MHP’nin isteği doğrultusunda çıkarıldığını ve MHP’nin %10 seçim barajına takılacağı için %7’ye indirildiğini bütün kamuoyu zaten biliyor bu anlamıyla Cumhur İttifakı ve ortağı MHP’nin gittikçe eriyen bir yapıda olduğu gerçeğini bir kez daha bu düzenlemelerle görmek mümkün oldu.” Dedi.

“BARAJIN SIFIRLANMASI GEREKMEKTEYDİ”

Koçyiğit açıklamasının devamında, HDP’nin seçim barajının tamamen kaldırılmasını savunduğunu dile getirerek şunları söyledi: “HDP olarak tutumumuz barajın sıfırlanmasıydı çünkü gerçek anlamda bir demokratik çoğulcu seçim istiyorsak bunun için barajın sıfırlanması gerekmekteydi ve bunu da görüşmeler sırasında arkadaşlarımız meclis kürsüsünden dile getirdiler.  Belirtmek gerekir ki, gerçek anlamda halk iradesinin tanımı ancak engellemelerin ortadan kalktığı ve bütün siyasi partilerin eşit koşullarda yarıştığı bir demokratik düzende olabilecektir.  Gelinen bu süreçte sözü edilen bu kanunun aslında var olan görece iyi koşulların da önünü kapatmaya dönük bir düzenleme olduğunu göstermektedir.  Tartışılan bir diğer madde ise seçime girme yeterliliği konusu oldu. Düzenlemeden önce şöyle bir durum vardı, şayet yeterli teşkilat yapılanmanız yoksa bile eğer mecliste grubu bulunan bir parti iseniz seçime girebiliyordunuz.  Nitekim özellikle 2018 yılındaki İYİ PARTİ’YE dönük AKP hamleleri ve CHP’nin İYİ PARTİ ile danışıklı bir biçimde milletvekili seçimini örgütlemesi İYİ PARTİ’nin grup kurmasını sağlayabildi.  Tam olarak bu örnekte olduğu gibi AKP önümüzdeki seçimde kendisine dönük yapılabilecek her olası hamleyi engellemek istemektedir. Hiç şüphesiz bu düzenlemenin Halkların Demokratik Partisi’ne karşı yapıldığı da çok açıktır. Bu meseleyi de şuradan ele alıyoruz, herkesin bildiği üzere AKP-MHP ortaklığı ile Anayasa Mahkemesi’ne verilen talimat sonucu partimize açılmış bir kapatma dava süreci içerisindeyiz. Anayasa Mahkemesi’nin adeta Demokles’in kılıcı gibi her an kapatma kararı verecek olması gerçeği ortadayken, bu düzenleme ile kapatma durumunda var olan milletvekillerinin yeni bir partiye geçip grup kurma ve seçim yeterliliği kazanmasının önü alınmaya çalışılmaktadır. Ne var ki bu çabaların bu oyunların hepsi her alanda söylediğimiz üzere beyhude çabalardır. Çünkü Halkların Demokratik Partisi bir bina değil, bir mekân değil bir fikir ve yeni yaşam kurma inancıdır” dedi.

“MUHALEFETE DÖNÜK BİR HAMLE OLARAK OKUMAK GEREKİYOR”

Milletvekili Koçyiğit, açıklamasının devamında, şunları söyledi: “Hatırlayacak olursak, AKP ittifak sistemini kendisi getirmiş ve ittifak sistemini getirirken de artık koalisyonlara mecbur değiliz temsilde adalet olacak gibi bazı ifadeler kullanmıştı. Bugün ittifak sisteminin kendi karşısında büyük bir muhalefeti örgütlediğini gördüğü için ittifak sisteminde de yeni bir değişikliğe gitme ihtiyacı duydu. Burada da çok ciddi hesaplar içerisinde olduğu zaten aşikâr. Özellikle kendisinden kopan DEVA-GELECEK gibi daha muhafazakâr- sağ seçmenin CHP ile hareket etmesinin önünü almaya, CHP ile ortak bir muhalefet örgütlenmesinin önüne geçmeye çalıştıklarını görebilmekteyiz. Tam da bu anlamıyla muhalefete kurulmuş bir tuzak ve muhalefete dönük bir hamle olarak okumak gerekiyor düzenlemeleri çünkü daha önceki dönem oylar önce ittifaklar arasına paylaşılıyor sonrada ittifakın kendi içerisindeki oy oranına göre milletvekili dağılımı yapılıyordu şimdi bu tamamen ortadan kaldırılmış oldu. Bu da küçük partiler açısından bir dezavantaja dönüşecektir. Küçük partiler ya büyük partilerin ya da görece daha fazla oy alan partilerin listelerinde seçime girmek zorunda kalacaklardır. Bunun özellikle sağ-muhafazakâr seçmende rahatsızlık yaratma ihtimali üzerine böyle bir hamle yapıldığını ifade etmemiz gerekiyor. Seçmen desteğini kaybeden ve gün geçtikçe eriyen iktidar şimdilik son liman olarak seçim kanununda değişiklik yapma yoluna gitti. Fakat bütün tarihi deneyimler bize göstermiştir ki seçim kanununda değişiklik yaparak hiçbir iktidar kendisini kurtaramamıştır aksine çok büyük kayıplarla karşı karşıya kalmıştır. Yapılan bu düzenleme AKP- MHP ittifakını kurtarmak için yeterli olmayacaktır çünkü bütün muhalefette ve bütün halkta çok ciddi bir şekilde seçim sandıklarını koruma, seçim güvenliğini sağlama yönünde özel bir gündem var.  Türkiye çoklu krizler sürecinden geçmekteyken; ekonomik kriz, siyasi kriz, toplumsal kriz ve bütün bu krizleri yönetemeyen bir hükümet gerçeği var biliyoruz. Enflasyonun bu denli yükseldiği, hayatın bu denli pahalılaştığı başka bir dönem olmadığını, insanların artık evlerine ekmek götüremez hale geldiğini biliyoruz.  AKP’nin seçim kanunları ile oynaması AKP- MHP’yi kurtaramayacaktır. Hiç şüphesiz seçim mühendislik çalışmalarının ters tepeciğinin özellikle altını çizmek isterim. Halk ilk seçimde (erken bir seçim baskın bir seçim ya da zamanın da yapılacak seçimde) bu ittifaka, bu iktidara gereken cevabı sandıkta verecektir” şeklinde konuştu.


İlginizi Çekebilir

HÜDA-PAR, O İDDİALARA KAYITSIZ KALMADI

ŞİMŞEK MALAZGİRT'TE BAYRAMLAŞMA PROGRAMINA KATILDI

MUŞ’TA BELEDİYE BAŞKANLARI MAZBATALARINI ALDI

SEÇİMİ KAZANAN BELEDİYE BAŞKANLARINA MAZBATALARI VERİLMEYE BAŞLANDI

ŞİMŞEK VE ALTIN’DAN SEÇİM MESAJI

DEM PARTİ SEÇİM ZAFERİNİ KUTLADI

SON SÖZÜ SEÇMEN SÖYLEDİ

SEÇİMİN GALİBİ DEM PARTİ

SEÇMEN YEREL YÖNETİCİLERİNİ SEÇİYOR

“2019 SÜRECİN TEKRARDAN YAŞANMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

  • Cumartesi 21 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Pazar 20.2 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.9 ° / 7.4 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16