?MUŞ BAĞLARI VE KIRSAL TURİZM?

1071 Alparslan Tarihi Kültürü Sanatı Doğayı Tabiatı Her Türlü Canlı, Cansız Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Turgay Özlü, Muş coğrafyasında hanlar, hamamlar, ibadet haneler, köprüler, ören yerleri, höyükler, tümülüsler, antik çağlardan kalm

KÜLTÜR SANAT 7.11.2018 18:22:33 979
?MUŞ BAĞLARI VE KIRSAL TURİZM?

Muş bağları ve kırsal turizminin önemine yönelik değerlendirmelerde bulunan 1071 Alparslan Tarihi Kültürü Sanatı Doğayı Tabiatı Her Türlü Canlı, Cansız Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Turgay Özlü, tüm yetkililerin bu konuda duyarlı olması ve çalışmalar yürütmesi gerektiğini söyledi.

Muş´un tarihi, kültürel zenginliklerinin yanında çok zengin bitki, canlı tür ve çeşitliliğine sahip olduğunu ifade eden Özlü, ?İlimiz genel itibari ile her köşesinde çok güçlü ve zengin medeniyetlere ait izleri barındıran tarihi kalıntıları (hanlar, hamamlar, ibadet haneler, köprüler, ören yerleri, höyükler, tümülüsler, antik çağlardan kalma kaleler? gibi) olan yüksek potansiyele sahip tarihi varlıklara sahiptir.

Muş İli tarihi, kültürel zenginliklerinin yanında çok zengin bitki türleri, canlı türleri, su kaynakları, birbirinden güzel vadileri, yaylaları ile ülkemizin en zengin tabiat varlıklarını içinde barındırmaktadır.

İlimiz genel itibari ile her köşesinde çok güçlü ve zengin medeniyetlerin izlerini barındırmaktadır. Hanlar, hamamlar, ibadet haneler, köprüler, ören yerleri, höyükler, tümülüsler, antik çağlardan kalma kalelere sahiptir. Fakat ne yazıktır ki, ilimiz coğrafyasında yer alan bu yüksek potansiyele sahip tarihi varlıklarız yeterli ilgiyi görmediği gibi çeşitli sebepler ile yok olmaya yüz tutmuştur. Hâlbuki bir miktar ilginin gösterilmesi ile ilimiz çok yüksek iç ve dış turizm faaliyetlerine ev sahipliği yapabilir? dedi.

?BAĞCILIK YALNIZCA TARIMSAL ÜRETİM FAALİYETİ OLARAK DÜŞÜNÜLMEMELİ, KÜLTÜREL YÖNÜ DE DİKKATTEN UZAK TUTULMAMALIDIR?

Bağcılığın önemine değinerek sadece tarımsal üretim faaliyeti olarak görülmemesi gerektiğini aktaran Özlü, şunları söyledi: ?Bağcılık: Bağcılık bir kültürdür. Yüksek değerlerin yaşandığı, insan ilişkilerinin önde geldiği, komşuluk, akrabalık, arkadaşlık ilişkilerinin, misafirperverlik, ikram ve cömertliğin geliştiği, güçlendiği ve aynı zamanda kültürel gelişimin, yazılı ve sözlü edebiyatın yaşandığı önemli kültürel değerlerimizdendir. Bağcılık yalnızca tarımsal üretim faaliyeti olarak düşünülmemeli, kültürel yönü de dikkatten uzak tutulmamalıdır. Yüksek değerlerin yaşandığı, korunduğu, geliştirildiği bağcılık kültürünün gelecek nesillere birer bütünlük içinde aktarılması vatan görevi olarak görülmeli, bunun için teknik ve bilimsel altyapı çalışmaları desteklenerek, vatandaşlar teşvik edilmelidir.

Muş Bağlarında yüksek kaliteli ve tam organik meyveler yetiştiriliyor. Muş Bağlarında yetiştirilen ürünlerin büyük çoğunluğu tamamen yöreye özgü özellikleri ile çeşitlilikler arz etmektedir. Çeşitli yerli ve yabani armutlar, yerli ve yabani elma, erik, kiraz, vişne? yüksek besin, enerji, şerbet değerine sahip üzüm türleri, kendiliğinden çıkan ve tarih öncesine, antik çağlara kadar uzanan yaban armutları(halk deyimi ile karçın) ve yine kendiliğinden çıkmış, bağcılar tarafından bakımları yapılan antik çağlara kadar uzanan çeşitli yaban elma türleri, kıvrımlı gövde, dal, budak yapıları ile alıç türleri, kuşburnu(şilan) türleri, ve saymakla bitirilemeyecek çeşitli kuş, böcek, çiçek, bitki, aromatik bitki çeşitleri, şifalı bitki çeşitleri ile doğal hayatı örneklendiriyor. Muş Bağlarının bir başka özelliği ise Muş Güneyinde yer alan dağ yamaçlarında, Eşsiz güzelliğe sahip Muş Ovasına paralel olması ve dağlardan içeriye doğru uzantılarında ise birbirinden güzel vadilere, dereler, çaylara, tatlı su kaynaklarına açılmasıdır.

?BAĞCILIK FESTİVALLERİ, ÜZÜM FESTİVALLERİ, ORGANİK VE YÖREYE ÖZGÜ MEYVE FESTTİVALLERİ YAPILMALI?

Muş Bağlarının güney kısımları Haspet Kalesi, Muşet Kalesi, Arak Manastırı, Kızıl Ziyaret Tepesi, Çadır Kaya, Mirze Ağa Bulakları? Gibi çok özel alanlara da sahiptir. Muş Bağlarının bulunduğu ve genel adlandırmalar ile Kale Bağları, Mongok Bağları, Mehmetcan Bağları, Pamukluk Bağları, Çiriş Bağları? yalnızca bağcılık faaliyetleri için değil çok çeşitli sosyal, kültürel, sportif faaliyet ve etkinlikler için de vatandaşlar tarafından değerlendirilmektedir. Günümüz şehir hayatının getirmiş olduğu çeşitli olumsuzlukları haftada birkaç saat dahi olsa bu bağlarda geçirerek şehir stresinin olumsuz etkilerinden bir hafta süre ile uzak kalabilmek mümkündür. Muş Bağlarının yerel, ulusal ve hatta uluslararası alanda çeşitli sosyal, kültürel, sportif faaliyet ve etkinliklere, tanıtım ve organizasyonlara ev sahipliği yapması için tüm faktörler yerindedir. Örneğin; kampçılık, dağcılık, yamaç paraşütü, at safarisi, dağ bisikleti, doğa yürüyüşü gibi çeşitli spor faaliyetlerinin yanında kendisine özgü bağcılık faaliyetlerinin bir bütünlük içinde ele alınacağı bağcılık festivalleri, üzüm festivalleri, organik ve yöreye özgü meyva festtivalleri, şenlik ve çeşitli etkinlikler ile tüm halkın katılımını teşvik edilebilecek bir potansiyele sahiptir. 21. Yüzyılın gelişmelerinin etki ve devamında kişi hayatı, aile hayatı, çevre hayatı, toplum hayatı ve sağlığı çeşitli riskleri, çeşitli ruh ve beden hastalıkları, bunalım ve buhranlarını da beraberinde getirmektedir. Bu durumda doğanın bir parçası ve en önemli unsuru olan insan, doğaya, doğal hayata bağlı ve en sosyal varlık olma özelliği ile de sosyal ve kültürel faaliyetlere sürekli ve gelişen özellikler ile bağlı olmak durumundadır. Aksi halde hem sosyal, kültürel hayat zaman içinde büyük kayıplara uğramakta, hem de kişi ruh ve beden sağlığı çeşitli hasarlara maruz kalmaktadır.

Bağcılık Kültürünün tüm halkımızın faydasına olabilecek şekilde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli fizibilite çalışmaları hazırlamaları ve imkan ve fırsatlar dâhilinde bunu hayata geçirecek altyapı alışmalarına başlayacak girişimlerde bulunmaları büyük önem arz etmektedir. Bağcılık hayat ve kültürünün gelişip güçlenmesi ile çeşitli iktisadi sektörler de kendiliğinden gelişebilecektir. Eko Turizm, Kırsal Turizm, Organik Ürün Pazarları, Konaklama Sektörü, Hizmet Sektörü gibi.

?GÜÇLÜ TOPLUM, GÜÇLÜ GELECEK İÇİN, SAĞLIKLI TOPLUM SAĞLIKLI GELECEK İÇİN HER BİREYİN DOĞAL HAYATA DAHA SIKI BİR ŞEKİLDE BAĞLANMASI ARTIK ZORUNLULUK ARZ ETMEKTEDİR?

Modern hayatın getirmiş olduğu çeşitli yapay gıdalar, tarımda kullanılan kimyasallar, genetiği değiştirilmiş organizmalar gibi doğal hayatı bozan ve dolayısı ile insan sağlığını büyük ölçüde hasarlara uğratan durumlar karşısında doğal olan her şeye yönelim artmaya başlamıştır. Bu durumda elimizde bulunan potansiyel ve kültürel zenginliği olan doğal yaşamın bilgi ve teknoloji ile güçlendirilerek tüm vatandaşların istifadesine sunulması için her kişi ve kuruluşun daha çok dikkat ve özen göstermesi gerektiğini düşünmekteyim.?

 

 

 

 


İlginizi Çekebilir

"ARŞIN MAL ALAN OPERETİ" BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

'SANATTA MODERNDEN POSTMODERNE DÖNÜŞÜMÜN TEMEL TAŞLARI' SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BULANIK'TA ‘KÜRSÜBAŞI VE ÇİĞKÖFTE’ ETKİNLİĞİ

KAPAN, FOTOĞRAF TURLARI İLE MUŞ’U DÜNYAYA TANITIYOR

20 BİN KİŞİ TİYATROYLA BULUŞTURULDU

BULANIK’TA TİYATRO ŞÖLENİ BAŞLADI

MALAZGİRT’TE TİYATRO ŞÖLENİ

10 BİN KİŞİ TİYATROYLA BULUŞTURULDU

TİYATRO ŞÖLENİ DEVAM EDİYOR

MAUN’DA TİYATRO ŞÖLENİ

  • Cumartesi 24.6 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 24.8 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16