MUŞ'UN EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİN FOTOĞRAFI

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Muş İl Başkanı Mahir Barışan, Muş'un eğitim-öğretim durumunu paylaştı.

EĞİTİM 17.02.2021 18:41:00 876
MUŞ

MUŞ'UN EĞİTİM-ÖĞRETİMİNİN FOTOĞRAFI 

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Muş İl Başkanı Mahir Barışan, Muş'un eğitim-öğretim durumunu paylaştı.

                Sendika binasında basın açılaması yapan Başkan Mahir Barışan, Milli Eğitim Bakanlığının özellikle son 18 yılda genel bütçeden aldığı payın sürekli arttığını, alınan bu payın büyük bir kısmının yerelde eğitim öğretimdeki aksaklıkları gidermek için kullanıldığını ve Bakanlık tarafından ihtiyaca binaen yeni okul ve eklentiler şeklinde tasarruf edildiğini söyledi. İl bazında özellikle son 10 yılda eğitim-öğretimde fiziki anlamda birçok yeni kuruma kavuştuğunu dile getiren Başkan Barışan, "Genelde yapılan bu katkı yerele yeterince yansıtılmış mı? İl bazında özellikle son 10 yılda eğitim öğretimde fiziki anlamda birçok yeni kuruma kavuştuk. Şüphesiz ki bu sevindirici okullaşma oranımız birçok kademede ülke ortalamasının üzerinde. Bunu derslik başına düşen öğrenci sayısından da anlayabiliriz. Son birkaç yıldır ilimizde birçok yatılı bölge ortaokulu kapandı veya taşıma merkezi yapıldı. Taşımalı eğitime geçişimizle beraber ortaöğretim okullarımız bünyesindeki pansiyonlarımız da atıl duruma düşmek üzere. Kapanan yatılı bölge okullarımızın pansiyon kısmı atıl durumda, lojmanlar da aynı kaderi paylaşmakta. İlimiz merkezinde yıl 2021 olmasına rağmen hala ikili eğitim yapan okulumuz var. Köy ve beldelerde planlama yapılmadan, nüfusun artış hızı hesaplanmadan, ilimizin göç alma-verme durumuna, nüfusun toplanma merkezine, yaş aralığına bakılmadan, yapılan yatırımlar sonucunda bazı okullarda sınıf mevcutları 10 öğrencinin altına düşerken, bazı okullarımızda sınıf mevcutları bir hayli kalabalık. Adrese dayalı yerleşme yapılan okullarımızda öğrencilerimizin okul terki artmaktadır. Bu durum yeni bir planlamaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir" dedi.

'Anadolu Liselerine ivedilikle ihtiyaç var' 

                Muş'ta sınavla öğrenci alan okul sayısının azlığına değinen Başkan Barışan sözlerini şöyle sürdürdü, "Sınav ile öğrenci alan Anadolu Lisesine ivedilikle ihtiyaç var. Son yılarda ilimize atanan öğretmen sayısı giderek artmasına rağmen hala öğretmen ihtiyacı olan iller sıralamasında ön sıralardaki yerimizi korumaktayız. Genel Merkezimizce hazırlanan 'Eğitime Bakış 2020 İzleme ve Değerlendirme Raporumuzda' ilimizin 2019 yılında eğitim ve öğretimine dair fotoğrafı şu şekildedir: Bilimsel, sportif, kültürel ve sosyal anlamda iyileştirici, bizi sevindiren gelişmelerin yeterli seviyede olmasa da yaşandığını görmekteyiz, bu tür çalışmaların artarak devam etmesini diliyorum. Ülkemizde her anlamda yaşanan güzel gelişmelerin yansımalarını ilimizde de insan kaynağı ve fiziki donanım açısından artarak devamından yanayız. Sendikamızın yayınladığı Eğitime Bakış İzleme ve Değerlendirme Raporumuz ışığında ilimizin eğitim öğretimine baktığımızda şu değerlendirmeleri rahatlıkla yapabiliriz."

'İlimizde okullaşma ve derslik sayısı artmakta' 

                Okullaşma ve derslik sayısının arttığını ifade eden Barışan, "Öğretmen açığımız azalmasına rağmen yine de ihtiyacımız devam etmektedir. Liselerde adrese dayalı yerleştirmelerin yapılmasıyla beraber, ilimizdeki birçok meslek lisesi ve İmam Hatip Liselerinde öğrenci sayıları düşmüş, sınıflardaki öğrenci sayıları azalmış, buna karşın Anadolu Lisesi müfredatının uygulandığı okullarımızda ise sınıflar kalabalıklaşmış. Yeni lise binalarının yapılması, tedbirin alındığının göstergesi olsa da ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu söyleyebiliriz. 2021 yılına girmemize rağmen birinci kademede hala ikili eğitime devam eden okulların olması fiziki kapasite anlamında yeterli düzeyde olmadığımızın göstergesidir" diye konuştu.

İlimizde okullaşma oranı 

                Okullaşma oranlarının farklı eğitim kademeleri açısından bir ülkedeki eğitime erişim, katılım veya eğitimin yaygınlığı hakkında bilgi veren, kısaca bir ülkenin eğitim çağındaki nüfusunun eğitim ihtiyaçlarını ne ölçüde karşılayabildiğini gösteren en önemli göstergelerden birisi olduğunu vurgulayan Barışan şöyle konuştu, "Okullaşma oranlarına baktığımızda 6-9 yaş ve 10-13 yaş gruplarında net okullaşma oranı Türkiye ortalaması yüzde 99'dur. İlimiz 6-9 yaş grubunda ülke ortalamasını yakalarken 10-13 yaş grubunda ise yüzde 96 (2018 Eğitime Bakış İzleme ve Değerlendirme Raporu) ile ülke ortalamasının birkaç puan altındadır. 14-17 yaş grubunda okullaşma oranı Türkiye ortalaması yüzde 89,19 düzeyinde iken ilimizin oranı yüzde 85'tir. Bu yaş grubunda Türkiye ortalamasının bir iki puan altındayız."

İlimizde cinsiyete göre okula erişim 

                Başkan Barışan şunları kaydetti, "Erkeklerde Türkiye ortalaması yüzde 89,71, kızlarda bu oran yüzde 88,65'tir. İlimizde ise 14-17 yaş grubundaki erkeklerin okullaşma oranı yüzde 68, kızların oranı ise yüzde 62'dir. Her iki cinsin okullaşma oranına baktığımızda yüzde 85 ile ülke ortalamasının altındayız. Sevindirici olan her iki cinste de okullaşma yüzdeliğimizin artması. Bu oranlar gösteriyor ki bu yaş grubunun eğitim öğretime katılımda, erişimde sorunları devam etmektedir. Umut verici olan taraf ise bu yaş gurubunda okullaşma oranının her geçen yıl artıyor olmasıdır.

                İlimizde 14-17 yaş aralığındaki her iki grubun okula erişimde oldukça düşük yüzdeye sahip olması, yeterli politika geliştirmediğimizin göstergesidir. Onun için ivedilikle, özellikle kız çocuklarının eğitime katılmalarını artırmaya yönelik projelere öncelik verilmelidir.

Şube başına düşen öğrenci sayısı 

                Bir ülkedeki eğitimin kalitesini belirleyen önemli göstergelerden birisi de, öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü ortamların niteliğidir. Zira bir eğitim sistemindeki eğitim öğretim ortamına ilişkin veriler mevcut kaynakların nasıl kullanıldığı ve ne derece eşit dağıtıldığını göstermesi açısından önemli bilgiler sağlamaktadır.

                2019 'a ilkokulda şube başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalaması 22'dir, ilimizde ise 15'tir. Ortaokulda ülke ortalaması 23 iken, ilimizde ise 21'dir. Ortaöğretimde şube başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalaması 26 iken, ilimizde şube başına düşen öğrenci sayısı 28'dir. Meslek Liselerinde Türkiye ortalaması 19, ilimizde ise 18'dir. Ortaöğretimde şube başına düşen öğrenci sayısında ülke ortalamasının 2 puan üstündeyiz. Okul öncesi ve ortaöğretim hariç diğer kademelerde ülke ortalamasının altındayız. Ortaöğretimde ülke ortalamasının 2 puan üzerinde olmamız sınavlı, sınavsız ortaöğretim kurumuna ihtiyacımızın olduğunu göstermektedir. Bu dururumun eksiğinin fazlasının yansımalarını ileriki yıllarda göreceğiz. Eğitim ve öğretimde çıtayı daha yukarıya çıkartmak istiyorsak nitelik artırma yoluna gitmeliyiz.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayıları 

                İlkokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayılarına baktığımızda Türkiye ortalaması 17'dir. İlimiz de ilkokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 15'tir. Ortaokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalaması 15, ilimizde 13'tür. Ortaöğretimde Türkiye ortalaması 2019'da 12 iken, ilimizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 16'dır. Meslek Liselerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalaması 10, ilimizde ise 11’dir. Daha önceki yıllarla kıyasladığımızda ilimizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azaldığını görüyoruz. Bunun nedenleri açık öğretime olan yönelim ve özellikle son yıllarda yapılan öğretmen atamalarında ilimizin hatırı sayılır bir pay almasıdır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azalması ile beraber ilimizin eğitim ve öğretimdeki başarısı artacak, eğitim ve öğretime kalite gelecek ve ilimiz makus talihini yenerek başarı sıralamasında son sıralara demir atmaktan kurtulacaktır. OECD ülkeleri eğitimin kalitesini artırmak için sınıf mevcutları ile öğretmen başına düşen öğrenci sayılarını azaltırken, ülkemizde uyguladığı eğitim politikalarıyla buna hız vermiş, bu durum son yıllardaki eğitim politikalarına açıkça yansımıştır. Eğer başarıyı yakalamak ve devam ettirmek istiyorsak hem öğretmen başına düşen öğrenci sayısını düşüreceğiz hem de öğretmenin niteliğini artıracak, mali anlamda öğretmeni tatmin edecek politikalar geliştirmeliyiz.

İlimiz taşımalı eğitimde hangi durumdadır 

                Milli Eğitim Bakanlığı, özellikle nüfusu az ve dağınık olan yerlerde bulunan zorunlu eğitim yaşındaki öğrencileri merkezi okullara her gün taşıyarak bu öğrencilerin eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürmesine çalışmaktadır. Taşımalı eğitim daha düşük bir maliyete sahip olduğundan tercih edilmektedir. Ancak birçok dezavantajları da mevcuttur. Bunlar uzun mesafe, okula ulaşım için çok fazla sürenin harcanması ders dışı aktivitelere az zaman ayrılması gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kış mevsiminin sert geçmesi, erken kalkmalar, kahvaltı yapmama, sağlıksız beslenme gibi olumsuz durumlar da mevcuttur. İlkokul öğrencilerinin taşınmasında yüzde 5 ile Türkiye ortalamasının altındayız. Ortaokullarda ise yüzde 10-20 aralığındayız ve Türkiye ortalaması yüzde 8,8'dir. Ortaöğretimde ise Türkiye ortalaması yüzde 9,3 iken Muş yüzde 28,7 ile taşımalı eğitimin en yoğun yapıldığı ilk 15 il arasındadır. Eğitime erişim sorununu çözmek adına uygulanan taşımalı eğitim birçok sorunu beraberinde getirmektedir. İlkokuldaki küçük çocukların taşınması yerine bu öğrencilerin bulundukları yere öğretmenlerin taşınmasına öncelik verilmelidir. Çünkü taşımalı eğitimin neden olduğu sorunlar öğrencileri ve velileri derinden etkilediği gibi mali ve donanım israfına neden olmaktadır. Bu durum planlama yapılmadan yapılan birçok binanın ve pansiyonun atıl durumda kalmasında zaten kendini göstermektedir. Bu nedenle taşımalı eğitim uygulamasını en aza indirmek için etkin alternatiflerin geliştirilmesi gerekmektedir.

Öğrenci başına yapılan harcama 

                Nüfus yoğunluğunun az olduğu illerden biri olmasına rağmen öğrenci başına düşen harcama yüksek öğretim dahil Türkiye ortalamasının altındadır. Türkiye ortalaması tüm kademelerde 2019 itibarıyla 5 bin 23 TL iken ilimizde öğrenci başına düşen harcama 5 bin civarındadır. Bu istatistiki veriye özel ders ve merdiven altı kurslara giden öğrencilerin yaptıkları harcamalar dahil değildir. Öğrenci başına yapılan harcama ile başarı arasında doğrudan ilişki söz konusudur. İlimizdeki başarı-başarısızlığın nedenlerinden bir tanesini bu açıdan değerlendirmeliyiz.

İstihdamda zorluk çekilen bölgeler avantajlı hale getirilmeli 

                Maalesef ilimiz istihdamda güçlük çekilen iller arasındadır. Bir öğretmenin ilimizde kalma süresi 4 yıldan azdır ( 3,7 yıldır.) Bu tür istihdam yerlerinde öğretmenin kalma yılına göre ücretlendirme yapılmalı, teşvik uygulanmalı, öğretmenin barınma ve ulaşım yükünü hafifleten çareler üretilmeli, mevcutlardan ihtiyaca cevap veremeyenlerin yerine modern yaşanılabilir lojmanlar yapılmalı ayrıca ulaşım yardımı yapılmalı yani buralar cazip hale getirilmeli. Eğitimciler olarak diyoruz ki ülkenin kalkınması ülkedeki refahın artması ülkede huzurun olması için çalışmalıyız, yarınımız olan çocuklarımıza iyi bir ülke iyi bir gelecek bırakmalıyız."

 


İlginizi Çekebilir

KİMYA ÖĞRETMENİ YAPTIĞI ÇALIŞMAYLA 3 SANİYEDE KAN GRUBUNU TESPİT EDİYOR

TÜBİTAK YARIŞMASINA KATILAN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

LİSE ÖĞRENCİLERİ, 10 KÖY OKULUNUN DUVARINI RESİMLERLE SÜSLEDİ

LİSE ÖĞRENCİSİ KURTARMA EKİPLERİ İÇİN ‘ÖRÜMCEK’ ROBOT TASARLADI

60+ TAZELENME ÜNİVERSİTESİ PROJESİNİN STARTI VERİLDİ

KORKUT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE BİLGİN ATANDI

ÖĞRENCİLERİN SERGİSİ GÖZ DOLDURDU

KIVANÇ, İL MÜDÜRLERİ TOPLANTISINA KATILDI

ÖĞRENCİ YURTLARINDA RAMAZAN AYI VE İKİNCİ DÖNEM HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI

60+ TAZELENME ÜNİVERSİTESİ TANITIM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

  • Cuma 9.6 ° / -1.2 ° false
  • Cumartesi 15.3 ° / 4.6 ° Güneşli
  • Pazar 16.6 ° / 6.4 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13