ÖZKURT, “MUŞ KURAKLIKTAN CİDDİ DERECEDE ETKİLENDİ”

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mahir Özkurt, Malatya’da yapılan “Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi” toplantısına katıldı.

EĞİTİM 9.07.2021 20:20:00 432
ÖZKURT, “MUŞ KURAKLIKTAN CİDDİ DERECEDE ETKİLENDİ”

ÖZKURT, “MUŞ KURAKLIKTAN CİDDİ DERECEDE ETKİLENDİ”

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mahir Özkurt, Malatya’da yapılan “Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi” toplantısına katıldı.

 

İklim değişikliğinin bitkisel üretime etkisini ortaya koymak, bu konuda farkındalık oluşturmak ve gerekli stratejileri tasarlamak amacıyla Malatya’da Doğu Anadolu Bölge Toplantısı yapıldı. Toplantıda, iklim değişikliği, gıda güvenliği ve tarım konularına temas edilip, iklim değişikliklerinin tarıma etkisi anlatıldı. “Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi” konulu toplantı, Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa Erzurum, Muş, Erzincan, Bingöl, Tunceli, Elazığ ve Malatya’dan katılım oldu. MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Malatya Vali Yardımcısı Hakan Ezgi, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit de toplantıya katılarak konuşma yaptı.

Toplantıda sonuç raporu yazımında söz alan ve katkıda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Mahir Özkurt, konuşmasında şunlara değindi: “Muş’un kuraklıktan ciddi derecede etkilendiğini, Muş Ovası’nın bir an önce kapalı sistem sulamaya geçmesi gerektiğini,  sulama işleminde su tasarrufu sağlayan sistemlerin kullanılması ve yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Bu konularda alınacak tedbirler hakkında da bilgi veren Özkurt, Doğu Anadolu gibi hayvancılığın meraya dayalı olduğu bir bölgede otlatma baskısı dışında kuraklıktan birinci derecede etkilenen alanlar olan meraların ıslahı ve verimliliği hakkında neler yapılması gerektiğine dikkat çekti.  Özkurt, mera amenajman kurallarına çok iyi bir şekilde uyulması gerektiğini, aksi takdirde Türkiye’de meraların verimlerinin çok düşeceğini ve meraların üzerindeki bitki vejetasyonunun tamamen biteceğini de sözlerine ekledi.

“Malatya Turgut Özal Üniversitesi, tarım ve çiftçi dostu bir üniversitedir.”

Programda konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Karabulut, üniversitenin aktif Ziraat Fakültesi ile tarım yerleşkesi üzerinde kurulduğunu belirterek, “Biz Tarımı bir iş, bir meslek olarak görmüyoruz, çünkü tarım bir sanattır. Ziraat Mühendislerimiz ve çiftçilerimiz de bu toprakları nakış nakış işleyen birer sanatkârdır.” dedi.

“Başta bitkisel üretimin artırılması ile mümkündür.”

Canlıların yaşamını devam ettirebilmeleri için birincil ihtiyaç kaynakları bitkisel ve hayvansal gıdalar olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, “Özellikle bitkiler tüm canlıların en temel besin kaynağıdır. Dünya nüfusu 1950’li yıllarda 2,5 milyar iken, günümüzde 7 milyara ulaşmış ve 2050 yılında ise 9 milyar olması beklenmektedir. Buna bağlı olarak artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla üretime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da en başta bitkisel üretimin artırılması ile mümkündür. Bitkisel üretim denince sadece herhangi bir bitki yetiştirmek değil, kaliteli beslenmeyi sağlayacak şekilde, yeteri kadar ve doğru şekilde üretim yapmak akla gelmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Tarımsal Üretimi İklim Değişikliğine Adapte Etmek için Planlama Gerekiyor”

Bitkisel üretimde iklimin etkisinin büyük rol oynadığını belirten Karabulut, İklim, zamana ve bölgesel farklılıklara dayalı olarak tarımsal üretimin ve veremliliğin en önemli belirleyicilerinden biri olduğunu, tarımın ise insanlığın devamı için gerekli olan temel ürünleri sağlamakla beraber, suyun ve toprağın kullanımını dolayısıyla tüm ekosistemi bütün olarak ele alan yaşamsal bir döngü olduğunu belirtti. Karabulut, iklim değişikliğinin tarımsal üretimdeki olumsuz etkilerini önlemek ve tarımsal üretimi iklim değişikliğine adapte etmek için ise planlanma gerektiğini, iklim değişikliği başta meteorolojik bir problemmiş gibi algılanıyor olsa da doğal ekosistemlerde, özellikle besin maddesi döngülerinde veya hidrolojik döngüde birçok çevresel unsuru tepeden tırnağa etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

“Türkiye olarak İklim değişikliğine karşı mutlaka hazırlıklı olmalıyız.”

Dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerden birisinin gıda güvenliği olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Gelecek nesiller için çevreyi ve doğal kaynakları korumalı, gıda güvenliğini ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmaya odaklanmalıyız. Bunun sağlanmasında en büyük katkı tarımsal eğitime aittir. Tarım toprakları dünyanın en değerli hazineleridir. Tarım arazileri Türkiye’nin geleceğidir. Tarım arazileri ülke vatandaşlarının sağlık ve gıda güvenliği için önemlidir. Sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için tarım arazilerinin ve doğal hayatın korunması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

“Bakanlık olarak çok ciddi hamleler yaptık.”

Bakanlık ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlere değinen Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, “Geçtiğimiz sene tüm dünya pandemi nedeni ile ne yapacağını bilemezken, sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve sayın Bakanımızın bizleri yönlendirmesi ile bakanlık olarak çok ciddi hamleler yaptık. Bitkisel üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, gıda arz güvenliğinde herhangi bir sorun yaşamamak adına tarım takviminin el verdiği dar bir dönemde 24 ilimizde yazlık ekiliş programını hayata geçirdik. Üreticilerimize %75 katkı bakanlık olarak sağladık. Ciddi anlamda bir üretim artışı sağladık. Tüm olumsuzluklara rağmen üreticilerimizin ciddi destek ve katkıları ile bir rekor kırdık. 2019 yılı bitkisel üretim miktarımız 117 milyon ton iken, 2020 yılında 126 milyon tonluk bir üretim gerçekleştirdik.” ifadelerine yer verdi.

“Bu çok büyük bir potansiyel”

Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, “Türkiye çok büyük bir ülke, ülkemiz dünya sebze üretiminde dördüncü, meyve üretiminde ise beşinci sırada. Bu çok büyük bir potansiyel. Bizlere düşen, olumsuzluklara rağmen, bunların katma değerini sağlayarak ülke ekonomisine sürdürülebilir şekilde destek vermesini sağlamak. Günümüzde öne çıkan konu kuraklık, ülkemizde lokal alanlarda özellikle kuru tarım alanlarında, kışlık ekiliş yapılan alanlarda bir takım hasarlar mevcut. Kuraklık hakkında da bilgilendirme ve bilinçlendirmeyi sağlayabilmek, bakanlığın, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının görevidir.” dedi.

Türktemel, “Buradaki toplantılarda sizleri dinleyerek, sizden gelecek teklifleri dinleyerek, bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalarla sentezleyip üreticimizin kazancını daha yüksek rakamlara çıkartacak çalışmaları bütünleştirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda başta Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörümüze, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürümüze, tüm değerli meslektaşlarıma, personelimize bize ev sahipliği etmeleri ve ilgileri için teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.


İlginizi Çekebilir

KİMYA ÖĞRETMENİ YAPTIĞI ÇALIŞMAYLA 3 SANİYEDE KAN GRUBUNU TESPİT EDİYOR

TÜBİTAK YARIŞMASINA KATILAN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

LİSE ÖĞRENCİLERİ, 10 KÖY OKULUNUN DUVARINI RESİMLERLE SÜSLEDİ

LİSE ÖĞRENCİSİ KURTARMA EKİPLERİ İÇİN ‘ÖRÜMCEK’ ROBOT TASARLADI

60+ TAZELENME ÜNİVERSİTESİ PROJESİNİN STARTI VERİLDİ

KORKUT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE BİLGİN ATANDI

ÖĞRENCİLERİN SERGİSİ GÖZ DOLDURDU

KIVANÇ, İL MÜDÜRLERİ TOPLANTISINA KATILDI

ÖĞRENCİ YURTLARINDA RAMAZAN AYI VE İKİNCİ DÖNEM HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI

60+ TAZELENME ÜNİVERSİTESİ TANITIM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

  • Cuma 22.5 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 21 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Pazar 20.2 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16