ÖZTRAK VE AĞBABA MUŞ’TA ESNAFLARLA BULUŞTU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası ile Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki Esnaf Masası heyetleri Muş’ta esnaflarla buluştu.

SİYASET 10.06.2021 21:35:00 461
ÖZTRAK VE AĞBABA MUŞ’TA ESNAFLARLA BULUŞTU

ÖZTRAK VE AĞBABA MUŞ’TA ESNAFLARLA BULUŞTU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası ile Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki Esnaf Masası heyetleri Muş’ta esnaflarla buluştu.

 

CHP'nin Antalya, Kocaeli, Adana, Manisa, Tunceli, İstanbul, Adıyaman, Ankara, Muğla, Mersin ve İzmir milletvekillerinin de yer aldığı 'CHP Esnaf Masası' ile 'CHP Ekonomi Masası' heyetleri, Muş, Bulanık ve Varto’da esnafla görüştü. 

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki 'CHP Ekonomi Masası' ile Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki 'CHP Esnaf Masası' heyeti, dün Muş’ta ziyaretlerden önce İYİ Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi il başkanları ve Sivil Toplum Örgütleri (STK) temsilcilerinin katılmış olduğu bir toplantı gerçekleştirdi.

Düzenlenen toplantıda birer konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Veli Ağbaba 'CHP Esnaf Masası' ile 'CHP Ekonomi Masası' hakkında bilgiler vererek Türkiye ve Muş hakkında da açıklamalarda bulundular. 

“ESNAFLAR İLE İLGİLİ BİRÇOK ÖNERİDE BULUNDUK”

Toplantıda ilk konuşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptı. Ağbaba, yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi: “Bu yılın ilk beş ayında ortalama her ay yaklaşık 8 bin esnafımız iflas etmiş durumda. 2020 Mart ayı yani pandeminin başladığı aydan 2021 yılının Mayıs ayına kadar kapanan işyeri sayımız 140 bine yükseldi. Muş’ta da ifade edeyim 2018 yılının Ağustos ayında ekonomik kriz çıktığı zaman Genel Başkanımızın talimatıyla Ekonomi masası kuruldu. O zamandan beri Sayın Faik Öztrak başkanlığında ekobüs dediğimiz otobüsümüzle Türkiye’yi geziyoruz. 

Esnaflar ile ilgili birçok öneride bulunduk ama maalesef çok dinlenmedi. Bunlar, Halk sağlığı dikkate alınarak işyerleri açılmalı ve esnafa aşıda öncelik verilmeli, kiralarda stopaj uygulamasına son verilmeli, esnafın kamuya borçları ertelenmeli, bağ kur SGK gibi borçları da devlet üstlenmeli, esnafın bankalara olan borçları faizsiz ertelenmelidir. Esnafın kredi kartları borçları da ertelenmelidir. Özelikle Esnaf ve sanatkarlara bağlı olmayan büyük işletmelere kredi garanti fonu kapsamında faizli kredi yerine faizsiz iki yıl ödemesiz can suyu verilmelidir.” İfadelerini kullandı.

TİGEM ARAZİSİ VE MUŞ ŞEKER FABRİKASI

Muş’ta daha önce devlete ait olan sonradan özel şirket tarafından işletilen iki yer olan TİGEM ve Muş Şeker Fabrikası hakkında da konuşan Ağbaba şunları söyledi: “Muş, Türkiye’de işsizliğin en fazla olduğu illerden birisi, göçün en yüksek olduğu illerden birisi, bunun sebebini de Muşlular çok iyi biliyor. Muş’un Türkiye’de belki de emsali olmayan bir devlet arazisi var. TİGEM’e ait yaklaşık 80 bin dönüm üzerinde bir TİGEM arazisi var. Bu arazi önce sadece yonca ekimi için bir şirkete peşkeş çekildi. Şimdi başka bir şirkette ve ne yazık ki üretimden koparılmış bir durumda, Muş’a değil bazı işadamlarının cebine kaynak aktarmak için kullanılıyor.

Muş Şeker fabrikasına milletvekili olduğumuzdan beri hemen hemen 3 yılda bir eylem yapıyoruz. Muş Şeker Fabrikasını da gezdik gördük. Türkiye’nin en güzel fabrikalarından biri olduğunu söylemek isteriz. Üretim bittikçe, ranta dayalı ekonomi devam ettikçe maalesef yolsuzluklar artıkça, üretimin olmadığı yerde işsizlik var. Sayın cumhurbaşkanı dün “nankörler açlık varsa siz doyurun” diyor. Biz doyuralım ama  önce sen o koltuktan kalk, 19 yılda yaratmış olduğun açlıkların sorumlusu sensin o koltuğu bırak Türkiye 6 ayda nasıl aydınlığa çıkar, nasıl insanlar açlıktan kurtulur, işsizlik nasıl çözülür bütün Türkiye’ye gösterelim. İstanbul’da Ankara’da İzmir’de Adana’da Mersin’de gösterdiğimiz gibi. 

Türkiye’de açlık var mı? var. Muş’ta var mı? var. Biz önce Siirt’ten başladık ziyaretlerimize dün Bitlis’teydik ilçeleri gezdik, köyleri gezdik açlık var. İnsanlar açız diyor. Türkiye’de 20 milyon kişi sosyal yardımlardan para alıyor. Eğer insanlar yoksul değilse bu 20 milyon insana niye para ödüyorsun.” Şeklinde konuştu.

ÖZTRAK, " BURASI NİYE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Masası başkanı Faik Öztrak ise Veli Ağbaba’nın konuşmasının ardından bir konuşma gerçekleştirdi. Öztrak konuşmasında Muş’ta çalışma çağında olan insanların sadece yüzde 39’unun iş gücü piyasasında olduğuna dikkat çekerek bunun korkunç bir işsizlik olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Açık söyleyeyim iş başında bulunan hükümetin ülkede ne olup bittiğinden çokta fazla bir haberi yok. Bizlerde muhalefet olarak şunu yapın bunu yapın diye önerilerde bulunmak zorunda kalıyoruz. Bugün işsizlik rakamları açıklanmış, yeni iş tanımlı işsizlik dediğimiz işsizlik rakamları geçen yıla göre artmış. 9 milyon 517 bini bulmuş. İşsiz sayısındaki artış 622 bin kişi, yani işsizlik bütün şiddetiyle kasıp kavuruyor. İşsizliğin en önemli problem olduğu yerlerden bir tanesi de dünden beri gezmekte olduğumuz 3 tane ilimiz, Muş’ta bunların içinde. Muşla ilgili rakamlar nedir diye baktığım zaman benim gördüğüm en çarpıcı rakam şu: Muş’ta çalışma çağında olan insanların sadece yüzde 39’u iş gücü piyasasında korkunç bir işsizlik. Yani Türkiye’nin Dünya ile kıyasladığınız zaman istihdamda olan nüfusu son derece düşük ama Muş’ta çok daha düşük. Oysa Muş’a baktığınız zaman son derece bereketli toprakları var. Ulaştırma ağıyla ilgili baktığınız zaman yine her yere en kısa zamanda ulaşabilecek bir jeostratejik konuma sahip ama Muş’ta kaç tane fabrika var diye baktığımda geçen senenin rakamlarına göre sadece 5 tane fabrika var. Belki bir tane daha ilave olmuştur. Muşlular çok üzgün, kırgın, dargın bugün dünyanın her yerinden sermaye Türkiye’nin çeşitli taraflarına gönderiliyor ama Muş’a doğru düzgün bir turizm yatırımı yapmak, turistlerin gelmesini sağlayacak olan bir yabancı sermaye hiçbir şekilde gelmiyor. Burası niye üvey evlat muamelesi görüyor.” ifadelerini kullandı. 

“PANDEMİDE YÖNETEMEDİĞİMİZ OLAY AŞIDIR”

Türkiye’nin çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ve çok kötü yönetildiğini söyleyen Öztrak, Türkiye’nin 2020 yılından beri salgınla boğuştuğunu ama salgının da çok kötü yönetildiğini söyleyerek şunlara değindi: “Türkiye tek adam parti devleti rejimine geçtikten sonra kurulan hükümet ile birlikte gerçekten sürekli geriye gidiyor. Sadece gayri safi yurt içi hasılaya bakarsak 2018’den bu yana 80 milyar dolar düşmüş, 2013 yılından bu yana ise milli gelirimiz 241 milyar dolar gerilemiş. Bu hükümetin bir hedefi vardı 2023 yılında bu ülkenin milli geliri 2 trilyon dolar olacaktı. 2023 iki yıl kala milli gelirimiz 717 milyar dolar, 2 trilyon dolarlık milli gelire ulaşabilmek için milli gelirimizin aslında 1 trilyon 600 milyar dolar olması gerekiyordu. Kaybımız 892 milyar dolar, kötü yönetilmenin bedeli budur. 

Türkiye, 2020’den buyana tüm dünyada olduğu gibi bir salgınla boğuşuyor. Ama salgını çok kötü yönettik. Bir, salgında verdiğimiz ekonomik destekler, doğrudan vermiş olduğumuz desteklerde bize benzeyen ekonomiler arasında en düşük destek veren ülkeler arasında sondan ikinciyiz. En fazla kredi ile borç veren ülke biziz bu salgın sürecinde hem sanayimiz hem esnaflarımız çok ciddi bir borç yükü altında ezildi. Pandemide yönetemediğimiz olay aşıdır. Aşıda işin başından beri tek kaynağa bağlı kaldık. Bakın dünya da covax diye bir anlaşma yapılıyor. Bütün dünya ülkeleri aşıya her ülkenin kolaylıkla ulaşabilmesi için bir anlaşma içine giriyor.” Şeklinde konuştu. 

“CHP OLARAK MİLLET İTTİFAKI OLARAK TALİBİZ”

Öztrak konuşmasının sonunda ise seçimlerden bahsederek CHP ve Millet ittifakı olarak yönetime talip olduklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Bu üç alanda da üst üste gelen krizler sonunda ülkede ciddi bir buhrana dönüştü. Hükümetin başı “aç varsa siz doyurun” diyor muhalefete, getir sandığı milletin önüne bak bakalım biz milleti nasıl mutlu ediyoruz. Ülkemizin problemlerini çözmeye, yeniden yatırım yapan, yeniden hızla büyüyen bir ülke olması için imkanları hakça paylaşan bir ülke olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu iktidar metal yorgunu, bu hükümet gidici bütün bunları yapmaya CHP olarak millet ittifakı olarak talibiz.” Dedi.

Düzenlenen toplantının ardından Muş heyeti Muş Ticaret ve Sanayi Odası ile Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odasını ziyaret ettikten sonra esnafları ziyarete devam ettiler.

Düzenlenen ziyarete Öztrak ve Ağbaba’nın yanı sıra CHP milletvekilleri Çetin Osman Budak, Tahsin Tarhan, Ayhan Barut, Bekir Başevirgen, Polat Şaroğlu, Yüksel Mansur Kılıç, Abdurrahman Tutdere, Tekin Bingöl, Mürsel Alban, Özgür Karabat, Cengiz Gökçel, Sevda Erdan Kılıç, Bedri Serter, Gökhan Zeybek ve parti meclisi üyeleri Nevaf Bilek ve Hakan Uyanık'ta katıldı.

 


İlginizi Çekebilir

HÜDA-PAR, O İDDİALARA KAYITSIZ KALMADI

ŞİMŞEK MALAZGİRT'TE BAYRAMLAŞMA PROGRAMINA KATILDI

MUŞ’TA BELEDİYE BAŞKANLARI MAZBATALARINI ALDI

SEÇİMİ KAZANAN BELEDİYE BAŞKANLARINA MAZBATALARI VERİLMEYE BAŞLANDI

ŞİMŞEK VE ALTIN’DAN SEÇİM MESAJI

DEM PARTİ SEÇİM ZAFERİNİ KUTLADI

SON SÖZÜ SEÇMEN SÖYLEDİ

SEÇİMİN GALİBİ DEM PARTİ

SEÇMEN YEREL YÖNETİCİLERİNİ SEÇİYOR

“2019 SÜRECİN TEKRARDAN YAŞANMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

  • Perşembe 19.9 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 17.5 ° / 8.2 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 16.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16