TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ, ZARARLARI VE ÖNLEME YOLLARI

Çocuğunuzu tablet veya telefonunu bir kenara bırakması için ne sıklıkla uyarıyorsunuz? Güzel haber: Yalnızca 5 dakika daha oynadıktan sonra bırakacak. Kötü haber: 5 dakikanın gerçek dünyadaki karşılığı, teknoloji bağımlıları için ?günlerce? anlamına geleb

GÜNCEL 14.02.2020 17:04:45 461
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ, ZARARLARI VE ÖNLEME YOLLARI

Gerçekle yüzleşelim: Büyük bölümümüz farkında olmadan teknoloji, internet veya oyun bağımlısıyız. Uzmanların paylaştığı verilere göre, günümüzün ortalama 4.7 saatini akıllı telefonlarımızla geçiriyoruz. Buna; çalıştığımız bilgisayarları, tabletleri ve TV kaçamaklarımızı eklediğimizde ise her gün göz bebeklerimizin 11 saatlik dev mesaisini tamamladığı gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Teknoloji bağımlılığı artık elle tutabildiğimiz diğer tüm nesneler kadar gerçek. Çocuklarda teknoloji bağımlılığı grafiği ise büyük sıçrayışlarla yoluna devam ediyor.

Teknoloji bağımlısı çocuklar

Onu ve kendinizi (ihtiyacınız olmadığını düşünmenize rağmen) bu tehlikelerden korumak için yapabileceğiniz çok şey var! Hadi, biraz yavaştan alın ve işe bu yazıyı sonuna kadar okumakla başlayın!

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Teknoloji bağımlılığı: Bilgisayar, internet, video oyunları ve mobil cihazların aşırı kullanımı sonucunda kişinin, teknolojinin zararlı etkileriyle karşılaştığı bir çeşit dürtü kontrol bozukluğudur. Teknoloji bağımlılığı aynı zamanda; oyun bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı ve internet bağımlılığı gibi farklı isimlerle de karşınıza çıkabilir. Gündelik hayatımızda internetten uzaklaşmak artık hiç kolay değil. Dört yanımız internetle çevrili ve interneti günlük yaşantımızda birçok nedenden dolayı kullanıyoruz. Fakat bu bizlerin birer internet bağımlısı olduğu anlamına gelmiyor. Ancak tüm bu aktiviteler, sağlığımız ve sorumluluklarımız yönünden gündelik yaşantımızı engellemeye başladığında bağımlılıklardan söz etmek mümkündür.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ÇEŞİTLERİ

Peki, teknoloji bağımlılığının çeşitleri nelerdir? Diğer birçok bağımlılık gibi teknoloji kullanımıyla oluşan bağımlılıklar da beynimizin haz noktası gibi kritik noktalarını etkiler. Üstelik bazılarının fiziksel etkileri yoğunken, bazılarının duygusal etkileri yoğundur. Teknoloji bağımlısı çocuklar Teknoloji bağımlılığı çeşitleri: Oyun bağımlılığı, Sosyal medya bağımlılığı, Alışveriş bağımlılığı, Video - içerik tüketim bağımlılığı, Açık arttırma ve şans oyunları bağımlılığı, Yukarıdaki bağımlılık faaliyetleri insanlara sadece bağımlı olduklarında zarar vermez. Mesela; sosyal medya bağımlısı olmamanıza rağmen sosyal medya hesaplarınızdan gelen mesajlara hızla yanıt verme çabanız, üretkenliğinizi düşürebilir. Ya da trafikte seyir halindeyken bildirimlerinize bakma dürtünüze yenik düşmeniz, korkunç sonuçlara neden olabilir.

Teknoloji bağımlılığının kendisi gibi nedenleri de çeşitlidir: Diğer bağımlılıkların dışa vurumu: Var olan bağımlılık veya eğilimlerin tetiklenmesi teknoloji bağımlılığının en önemli nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor. Kişi eğer geçmişinde alışveriş bağımlılığı sorunu yaşamışsa internetle birlikte bunun yeni bir bağımlılığa dönüşmesi de epey olası hale geliyor. Utangaçlık ve sosyal anksiyete: Çok utangaç veya diğer insanlarla iletişime geçmekte zorluk yaşayan bireyler, kaçış yolu olarak internete sığınabiliyor. İnternet, bu kişiler için yüz yüze iletişime gerek kalmadan vakit geçirebilecekleri adeta güvenli bir limana dönüşüyor. Utangaç kişiler çevrimiçi dünyada kendilerini daha iyi ifade edebiliyor, kişiliklerini ortaya koyabiliyor ve gerçeklikten bağımsız bir kimlikle kendilerini ifade edebiliyor. Depresyon: Bazı durumlarda depresyon da insanları internet ve teknoloji bağımlılığına sürükleyebiliyor. İnternette geçirilen eğlenceli zaman, kişiye üzüntüsü geçici olarak unutturabiliyor. Sorunlarından sürekli kaçmak için internet ve teknolojiye daha fazla zaman ayıran kişiler teknoloji bağımlısına dönüşüyor. Arkadaş etkisi: Çocuk veya yetişkin fark etmez; arkadaşlar, insanın hayatında daima etkilidir. İnsanlar bazen arkadaşlarını rol model alırlar ve buna internet bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı ya da oyun bağımlılığı dahildir. Kendini arkadaşların arasında sosyal olarak ispatlamaya çalışan bir çocuk, oyunda en güçlü karaktere sahip olmak için saatlerini ekran başında tüketmeye hazırdır.

TEKNOLOJİ BAĞIMLISI MISIN? TEST ET: SONUCU ANINDA ÖĞREN!

Her 4 kişiden 1´inin teknoloji bağımlısı. Peki, siz bir teknoloji bağımlısı mısınız? MentalUP´ın ücretsiz teknoloji bağımlılığı testiyle kendiniz veya çocuğunuzu hemen sınayın; sonucu anında öğrenin: MentalUP Teknoloji Bağımlılığı Testi

Teknoloji Bağımlılığının Zararları

Teknoloji bağımlılığının zararları etkileri duygusal ve fiziksel olabilir. Teknoloji bağımlılığının duygusal zararları: Depresyon, Suçluluk duygusu, Anksiyete, Teknoloji/internet kullanırken öfori duyguları, Öncelikleri belirleyememek veya planları sürekli ertelemek, Dış dünya ve sosyal çevreden izolasyon, Zaman kavramını yitirmek, Aşırı savunmacılık, İşten sakınmak; mesai veya okuldaki görevlerini yerine getirmemek, Sorumlulukları sürekli erteleme ve aksatma, Ani ruh durum değişiklikleri, Korku, Yalnızlık hissi, Rutin işleri yerine getirirken sıkılma, Teknoloji bağımlılığının fiziksel zararları: Sırt ağrıları, Karpal tünel sendromu, Baş ağrıları, Uykusuzluk (insomnia), Sağlıksız beslenme (sürekli bilgisayar başında yemek ve bilgisayardan uzaklaşmak yoksunluk duygusu yarattığı için), Kişisel bakım ve hijyeni aksatmak, Boyun ağrıları, Göz kuruluğu ve diğer görüş problemleri, Aşırı kilo kaybı veya obezite,

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklarla konuşmak, Teknoloji yararlı amaçlar için kullanıldığında faydalı, aşırı ve yanlış kullanıldığında ise zararlıdır. Çocuklarda teknoloji bağımlılığının erken yaşlarda önüne geçmek, ailelerin dikkati sayesinde daha kolaydır. Tek ihtiyacınız olan: Çocuklar için güvenli internet ortamı oluşturmak ve devamlılığını sağlamak. Teknoloji bağımlılığının belirtilerini gözleyin. Kendinize çocuğunuzun internet kullanımının; okul performansını, sağlığını, ailesi ve arkadaşlarıyla ilişkisini nasıl etkilediğini sorun. İnterneti yasaklamayın. İnternet ve oyunlar günümüz çocukları arasında epey yaygın. İnterneti, oyun oynamayı yasaklamak bir çözüm değil ancak; uzmanlara göre sınır getirmek bir çözüm! 4 ila 11. sınıf çocukları arasında yapılan bir araştırmaya göre: Zaman sınırlaması olmadan teknolojiyi kullanan çocuklar, sınırlaması olanlara oranla %95 daha fazla vakit geçiriyorlar. ÖNEMLİ: Çocukların oynayacağı oyunların kendiliğinden süre sınırına sahip olması, teknoloji bağımlılığını engeller; çocukların ekranda geçirdiği süreyi düşürür. Çocuk gelişim uzmanları ve pedagogların tam desteğiyle hazırlanan MentalUP, günlük kullanım süresini sınırlar ve ebeveyn kontrolü sunar. Bu sayede çocuklar eğlenceli egzersizlerle bilişsel becerilerini geliştirirken, teknolojinin olumsuz etkilerinden de uzakta olurlar. Ebeveynler ise çocuğunun gelişimlerini günlük olarak takip edebilirler. Çocuklar için En İyi Eğitim Uygulaması MentalUP´ı Hemen Deneyin Alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Çocuklar ebeveynlerinin söyledikleri yerine yaptıklarını yapmaya meyillidir. Kendi online kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçirip, davranışlarının ona olumsuz örnek olup olmayacağını inceleyin. Sevdiği oyunları deneyin. Çocuğunuzun favori oyunlarında bir deneme sürüşü de siz yapın! Sevdiği oyunların zararlı ögeler içerip içermediğini, bağımlılık yaratmaya yönelik etkilere sahipliğini doğrulayın. Bunlarla sınırlı kalmayın! Mesela, fantastik oyunlar oynamayı seven bir çocuk fantastik hikaye kitaplarından da hoşlanabilir. Onu çeşitliliğe teşvik edebilirsiniz.

Bilgisayarı ve teknolojik aletleri evin herkese açık bölümünde kullandırın. İnternet artık çocukların erişmemesi gereken milyarlarca içerikle dolu. Bu içeriklerin arasında çocukların kolayca bağımlı hale gelebileceği içerikler de var. Onları, bu içeriklere bir başına ve özgürce erişebileceği odalarında bırakmayın. Denetimi elinizde tutun. Online kullanım alışkanlıklarını takip edin. Çeşitli yazılımlar ve filtreler sayesinde çocuğunuzun vaktini ne şekilde geçirdiğini öğrenebilirsiniz. Böylece riskli durumlar hakkında önceden haberdar olup aksiyona geçebilirsiniz. Sosyal yeteneklerini sınayın. Çocuğunuz akranlarıyla iletişime geçmekte zorlanıyor mu? O halde olabildiğince aynı ilgi alanına sahip kişilerin bir arada olduğu hobi gruplarında yer almasını ve sosyal yönünü geliştirmesini sağlayın. Çocuğunuz internet bağımlılığı belirtilerini taşıyorsa profesyonel destek alın. İnternet bağımlılığının nedenleri depresyon, öfke veya kendini yetersiz görme gibi sorunlara dayanabilir. Eğer bağımlılık belirtilerini yoğun biçimde görüyorsanız, profesyonel desteğe başvurun.

Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavinin ilk adımı kabullenmekle başlıyor. Teknoloji, internet veya oyun bağımlılığının hayatı gerçekten etkilediği kabul edilmeli ve bir sonraki adımda tedavi için adımlar atılmalıdır. Tıbbi açıdan literatürde teknoloji bağımlılığı hala tartışmalı bir konu. Bazı uzmanlara göre teknoloji ve internet bağımlılığı, hastaların kendi çabalarıyla sonuç elde edebilecekleri bir rahatsızlık. Yaptığının yanlış olduğunu kabul etmesi ve bazı yardımcı yazılımlar kullanması, hobiler ve sosyal ilişkiler edinmesi sorunun çözümüne yardımcı olabiliyor. Kimi uzmanlara göre ise bu tip bağımlılıkların ardında gizlenen nedenler genellikle depresyon, duygu bozukluğu ve öfke kontrolü olduğundan ilaçlı tedaviye ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyuluyor. Teknoloji bağımlılığının tedavisi olarak kullanılan en yaygın yöntemler: Kişisel, grup veya aile terapisi, Davranış değiştirme, Diyalektik davranış terapisi (DBT), Bilişsel davranışçı terapi (CBT), Hipoterapi / At terapisi, Sanat terapisi, Rekreasyon tedavisi, Gerçeklik terapisi, Peki, teknoloji hep bir öcü mü olmalı? Kesinlikle hayır!, Christian Lous Lange´in de söylediği gibi: ?Teknoloji faydalı bir hizmetkar, tehlikeli bir hükümdardır.? -Christian Lous Lange Kendiniz ve çocuğunuz için daima teknolojiyi faydalı bir hizmetkar olarak kullanın ve sizi yönetmesine asla izin vermeyin.

 


İlginizi Çekebilir

MUŞ BELEDİYESİ YENİ SOSYAL MEDYA HESAPLARINI GÜNCELLEDİ

VALİ ÇAKIR, “MUŞ'UN KEŞFEDİLMEMİŞ ÇOK GÜZEL DOĞASI VAR”

KARAGÖZ, “1 MAYIS’TA ALANLARDA TALEPLERİMİZİ ISRARLA HAYKIRACAĞIZ”

AİLELERİN EVLAT NÖBETİ DEVAM EDİYOR

MAHALLE MUHTAR’INDAN ÇOCUKLARA 23 NİSAN HEDİYESİ

MUŞ'TA 23 NİSAN COŞKUSU

“ÇİKOLATA KANTİNLERDE BEDAVA OLSUN”

MUŞ’TA 'LALE DEVRİ' BAŞLADI

“23 NİSAN, MİLLETE SAYGI MİLLÎ İRADEYE GÜVENDİR”

VALİ ÇAKIR’DAN 23 NİSAN MESAJI

  • Perşembe 23.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Cuma 24.6 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.6 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16