YÜCE: KANSERE KARŞI BİLİNÇLİ OLMALIYIZ

Genç Birikim Derneği ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO SEV) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, kanserle mücadeleye dikkat çekerek tıp dünyasının belirlediği alan dışında, dört ana eksen etrafında mücadeleyi ele almanın mümkün olduğu

SAĞLIK 30.08.2020 12:17:39 417
YÜCE: KANSERE KARŞI BİLİNÇLİ OLMALIYIZ

Türkiye´de kanserle mücadelede rol model olan Genç Birikim Derneği ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO SEV) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, bir açıklama yaptı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)´nün kanser üzerine yayınladığı rapora değinen Yüce, sınır tanımayan bir hastalık olan kanserle etkin bir şekilde mücadele edilmediği taktirde, öngörülemeyen durumlar da göz önüne alındığında bu rakamların daha da yükseleceği kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

?Bugün kanserle etkin bir mücadeleye başladığında, kanser teşhislerinde %20 civarında bir azalma olabileceği tahmin edilmektedir? diye ifade eden Yüce, ?Kanserle mücadele konusunda büyük aşamalar kaydeden, büyük başarılara imza atan tıp dünyası kanser hastalarının alternatifi olmayan, en önemli ve vazgeçilemez umut kaynağıdır. Kanser hastalığını yenebilmek için tıp dünyası büyük gayret içerisindedir. Bununla birlikte kanserle mücadele konusu; sosyal, kültürel, ekonomik v.b. birçok değişkene bağlı bir konudur? dedi. Tıp dünyasının belirlediği alan dışında, dört ana eksen etrafında mücadeleyi ele almanın mümkün olduğunu kaydeden Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü:

KANSER ÖNCESİ (BİLİNÇLENDİRME VE KORUMA)

Kansersiz bir yaşam için gençlerin, ailelerin ve çocukların eğitimi ve doğru bilgilendirilmeleri hastalığın önlenmesi açısından çok önemlidir. Böylelikle, kanser teşhisini azaltmak mümkün olabilecektir.

ERKEN TEŞHİS

Gençlerin, ailelerin ve çocukların kanserle mücadele konusundaki eğitimi ve bilinçlenmeleri hastalığın erken teşhisinin sağlanması açısından da oldukça önemlidir. Bu aşamada kanseri yenmek daha kolay olmaktadır.

HASTALIK AŞAMASI

Hastalık aşamasında tıp dünyasının benimsediği hastayı destekleyecek ve tıp dünyasına hastalıkla mücadele konusunda yardımcı olabilecek yeni destek alanları yaratabilmek için, konuyu bir sosyal alan çerçevesi içinde ele almak gerekmektedir. Kanser hastalarının toplumla bütünleşebilmesi, moral ve motivasyonlarının yüksek tutulabilmesi ve hastalık düşüncesinden uzaklaşabilmeleri için değişik etkinliklerde yer almalarının sağlanması gerekmektedir. Bu açıdan da toplumun tüm kesimlerinin kapsayıcı olması sağlanmalıdır.

ULUSLARARASI ALAN

Küresel bir hastalık olan kanserle mücadele konusunda tıp dünyası uluslararası işbirliği alanı içerisinde çalışmaktadır. Uluslararası işbirliği çalışmalarının, sivil toplum kuruluşlarının etkin mücadele edebildiği sosyal alanlara da taşınması gerekmektedir. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına (STK) önemli görevler düşmektedir. STK´ların kanserle mücadele konusunda güçlü roller üstlenmeleri, değişik ülkelerin deneyimlerinden yararlanmaları, kanserle mücadele alanını güçlendirecektir.

KANSERE KARŞI KÜRESEL EYLEM

Dünya Sağlık Örgütü´nün verilerine göre; Harekete geçmezsek; 2020 yılında 10 milyon kişi kanser nedeniyle ölebilir! 2020 yılında 2 milyon, 2040 yılında 6.5 milyon kişinin hayatını şimdi harekete geçilerek kurtarılabilir! Dünya Sağlık Örgütü´nün bu verilerinin iyi okuması ve her ülkenin kendine göre yorumlaması gerekmektedir. Kanserle mücadele; devletin, bilim insanlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının, konuyu birbirinden kopuk bir anlayışla ele almaması gereken, dünyanın geleceğini tehdit eden ve sürekli gündemde kalması gereken oldukça önemli bir sağlık problemdir. Genç Birikim Derneği olarak hedeflerimizin başında, toplumun kaynağı olan çocukları ve gençleri kansere karşı korumak ve hastalar için savunuculuk yapmak geliyor. Kanser çok tehlikeli bir sağlık problemi ve erken teşhis kanser tedavisini kolaylaştırıyor. Bu nedenle kansere karşı ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi hastalığın önlenmesi ve erken teşhis açısından oldukça önemli. Kanser, psiko-sosyal ve ekonomik tarafları olan çok yönlü bir sağlık sorunudur. Bu nedenle ailelerin, gençlerin ve sivil toplum kuruluşlarının kanserle mücadele sürecinde etkin olarak yer alması, kanserle mücadele alanını genişletmekte, güçlendirmekte ve toplumsal bir bilinç yaratılması konusunda yapılan çalışmalara katkı sağlamaktadır. Sınır tanımayan bir hastalık olan kanser alanında, uluslararası ve ulusal düzeyde deneyimlerin ve iyi örneklerin paylaşımı da büyük önem taşımaktadır. Bir ülkenin kanser alanında yaşadığı tecrübe, bir diğer ülke için rehber niteliğinde olabilmektedir. Dernek olarak çalışmalarımızı bu eksen içerisine oturtmaya gayret gösteriyoruz ve kanserle ilgili olarak elimizden geldiğince her platformda yer almaya çalışıyoruz. Şimdi sizlere gençlik yıllarında kanserle umutsuzluk içerisinde mücadele eden birisi durumundan, bu günlere nasıl geldiğimizi anlatmak istiyorum. Yaklaşık 20 yıl önce yakalandığım yumuşak doku kanseri ?rabdomyo sarkom? nedeni ile uzun bir sure kemoterapi ve radyo terapi tedavisi gördüm. Tedavi süreci sonunda eğer kanseri yenebilirsem; bir hasta, bir baba ve birey olarak edindiğim tecrübeleri, toplumla ve kanser hastalarıyla paylaşmayı ve kanserle mücadele konusunda Türkiye´de toplumsal bir eylem planı oluşturulması ve uygulanması üzerine çalışmayı planladım. İnsan hayata kıl payı tutunduğu en zor zamanlarda, küçük bir desteğin bile hayati önem taşıdığını anladım. Bu nedenle kanser hastalığını yendikten sonra kendi köşeme çekilmedim, diğer hastalara destek olabilmek için çalışmanın yollarını aradım.?

?MUŞ´TA ?ONKOLOJİ HASTALARI YARDIMLAŞMA VE SEVGİ DERNEĞİ´Nİ KURARAK ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLADIK?

Onkoloji Hastalarına yönelik Muş´ta yaptıkları çalışmaları aktaran Yüce, ?Benim yaşadığım şehir olan Muş Türkiye´nin doğusunda küçük bir şehir. Muş ekonomik göstergeler açısından Türkiye´nin diğer illerine oranla daha alt sıralarda yer alıyor. İlk olarak Muş´ta ?Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği´ni kurarak çalışmalarımıza başladık. Ardından kansere karşı mücadelede özel olarak çocukları ve gençleri hedefleyen, onların sosyal ve kültürel yaşamlarını zenginleştirmeyi amaçlayan ?Genç Birikim Derneği´ni kurduk. Bu iki dernek vasıtasıyla 2004 yılından bugüne değin kanserle mücadele konusunda çok sayıda çalışma gerçekleştirdik. Bunlardan bazılarını size örnek olarak vermek istiyorum:

ULUSLAR ARASI ONKOLOJİ GÜNLERİ

İlkini 2007 yılında Muş´ta gerçekleştirdiğimiz Uluslararası ?Yeşeren Bir Bitki? Onkoloji Günleri, dernek olarak çocukların ve gençlerin kansere karşı korunması üzerine yaptığımız en önemli uluslararası çalışmaların başında gelmektedir. Kamu kurumları, bilim adamları, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, gençlik merkezleri ve gençlik sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla her yıl farklı bir temayla düzenlediğimiz Uluslararası ?Yeşeren Bir Bitki? Onkoloji Günleri, uluslararası alanda iyi örnekler ve deneyimlerin paylaşıldığı, kanserle mücadele alanındaki gelişmelerin tartışıldığı bir paltform özelliği taşımaktadır. 2020 yılında 9.sunu düzenleyeceğimiz Uluslararası Onkoloji Günleri´ni ?Sağlıkta İyi Örnekler Zirvesi ? teması üzerine gerçekleştireceğiz.

HASTALARLA BİRLİKTE

Sorunlarımıza yönelik çözümler üretmek için, hastalarla düzenli olarak bir araya gelerek neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Ulusal Kanser Haftası, Dünya Kanser Günü gibi özel günleri de fırsat bilerek karar verenlerle buluşup tespit etiğimiz sorunlara yönelik çözüm önerilerimizi sunuyoruz.

KANSER OLMAMAYI ÇOK İSTERDİM?

Kanser hastalığım size bu anlattığım çalışmaları yapmamı sağladı... Kanser olmamayı çok isterdim ama eğer kanser olmasaydım, bunları yapmayacaktım. Bazen şunu düşünüyorum; hasta olduğumu öğrendiğim ilk günlerde Allah ile ölmemek için surekli pazarlık yapıyordum! Ölmemek için hep yeni bir şans diliyordum... Bugun o günlere dönüp baktığımda ise, ben kanserle mücadele etmeyi öğrenmek ve öğretmek için kansere yakalandım diyebiliyorum...Kanser hastalığıyla tek başına mücadelenin ardından, kanser hastalarının kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlayabilmek amacıyla;  gençleri, çocukları ve kadınları kansere karşı korumaya çalışan bir sürecin içerisine girdim. Dernek olarak bugün yaşadığım şehir olan Muş´tan, Türkiye´den ve uluslararası alandan birçok kişi ve kuruluştan oluşan çok geniş bir networke sahibiz. Kanserle mücadele konusunda hastalığım süreci de dahil olmak üzere 20 yıldır, birçok çalışmanın koordinasyonunda aktif roller üstlendim. Kanser hastalarına şunu söylüyorum; ben başardım, sizlerde başarabilirsiniz yeter ki buna gerçekten inanın... Kanser çok tehlikeli ve ölümcül bir hastalık, kanser teşhisi alanların yaşamı çok zorlaşıyor... Ben bunu yaşadım. Gençlere, çocuklara ve kadınlara sağlığınıza dikkat edin diyorum!

Herkes kanser hastası olabilir. Günümüzde olumsuz yaşam koşulları, yanlış beslenme, tütün kullanımı, olumsuz çevresel faktörler ve çoğaltabileceğimiz birçok sebep buna yol açabilir... Bugün kanser hastası olmak yıllar öncesine göre daha kolay, diğer taraftan sağlıklı ve daha uzun yaşayabilmek de geçmiş yıllara göre daha fazla mümkün. Bu açılardan ben gençlere, çocuklara ve kadınlara önce kanser olmamayı öğretmeye çalışıyorum! Kanser hastası olanlara da ?rol model? olmaya, onların yaşama umudunu kaybetmemesine ve her koşulda yaşamla olan bağlarının güçlü olmasını sağlamaya, tıbbi tedavi programlarını eksiksiz uygulamalarına gayret gösteriyorum. Kanser tıbbi dünyasındaki gelişmeler neticesinde yenmeyi başarabileceğimiz bir hastalık haline de geldi. Bunu başaran insanları görebilmek beni çok mutlu ediyor...?

UMUTSUZLUKTAN ZAFERE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 İl 81 Proje programında Salih Yüce´yi örnek göstererek şunları söylemişti: ?Muş´tan Salih Yüce kardeşimiz, o da 1977 doğumlu. Liseyi bitirdikten sonra maalesef ?yumuşak doku´ kanserine yakalanmış. Rabbim şifalar versin. Ama bu amansız hastalık dolayısıyla hayata küsmüyor, yılmıyor. 99´dan 2002 yıllarına kadar kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görüyor. 2004 yılına kadar sık aralıklarla kontrol altında tutuluyor. 2004´te Ulusal Ajans Gençlik Programı ile tanışarak Avrupa Birliği projeleri konusunda profesyonel deneyim elde etmeye başlıyor. 2005´te ilk yurtdışı deneyimini yaşıyor. Bu programla birlikte hayatı değişen Salih kardeşimiz 2006 yılında Genç Birikim Derneği´ni kurarak gençlerle birlikte kanseri anlatmaya ve toplumu bilinçlendirmeye başlıyor. Muş´tan her yıl ortalama 100 gencin Avrupa´ya gitmesine öncülük ediyor. Ulusal Ajans aracılığıyla Avrupa´da da ilk kez kanser alanında proje gerçekleştiren bu kardeşimiz uluslararası onkoloji günleri düzenlemeye başlıyor ve mobil tarama aracının temini gibi önemli projeler yürütüyor. Bu çalışmaları nedeniyle kendisine 2011 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından da ödül verildi. 2011 yılında AB Komisyonu tarafından Avrupa Kanser Haftasında ?Kansere Karşı Sivil Toplumun Önemi´ konulu bir konuşma yapmak üzere Brüksel´e davet edildi. Bu gönüllülük çalışmalarına da halen devam ediyor. Kendisini kutluyorum. Tebrik ediyorum. İşte olay budur değerli kardeşlerim. Ufkunu vizyonunu geliştirmek farklı kültürlerle iletişime geçmek, medeniyetler arasında köprüler kurmak budur.?


İlginizi Çekebilir

EVDE SAĞLIK BİRİMİ EKİPLERİ KARLA KAPLI KÖYLERE GİDEREK HASTALARI TEDAVİ EDİYOR

KADIN PARAMEDİKLER, ZORLU YOLLARDA ÖZVERİYLE HAYAT KURTARIYOR

YEŞİLAY VE ECZACILARDAN KURSİYER KADINLARA SAĞLIKLI YAŞAM EĞİTİMİ

VARTO’DA ÇÖLYAK HASTALARINA ÜCRETSİZ GLÜTENSİZ ÜRÜNLER DAĞITILDI

GÖNÜLLÜ KADINLAR ÇÖLYAK VE PKU HASTALARINA GLÜTENSİZ ÜRÜNLER ULAŞTIRIYOR

47 DOKTOR ATAMASI YAPILDI

ÇÖLYAK HASTALARINA ÜCRETSİZ GLUTENSİZ ÜRÜNLER DAĞITILDI

HALK EKMEK FABRİKASI’NDA GLÜTENSİZ GIDA ÜRETİMİNE BAŞLANDI

AMBULANS UÇAK KALP VE KARACİĞER YETMEZLİĞİ OLAN MİNİK KIZ İÇİN HAVALANDI

AMBULANS UÇAK 17 YAŞINDAKİ GENÇ İÇİN HAVALANDI

  • Cuma 24.6 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.6 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 24.8 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16