Sercan Ümit


DEVLET KURUMLARININ DEPREM SONRASI ÇALIŞMALARI TAKDİRE ŞAYAN

BİR ÖNERİ


DEVLET KURUMLARININ DEPREM SONRASI ÇALIŞMALARI TAKDİRE ŞAYAN

 

6 Şubat 2023 Pazartesi Saat 4:17’de meydana gelen 7,7 şiddetindeki ilk depremin ardından aynı gün saat 13.24'te bu defa 7,6’lık depremlerin yıkıcı etkisiyle binlerce canımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyken bu defa Hatay’da peş peşe 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem daha yaşadık. 

 

Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem zaten yıkılmış olan bir şehre ne kadar zarar verebilirse o kadar zarar verdi işte!

 

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük depremin Muş’ta da çok ciddi şekilde hissedilmesi deprem gerçeğini bize tüm çıplaklığıyla bir kez daha gösterdi. Ne yazık ki, deprem ülkemiz bir gerçeği ve onunla yaşamayı öğrenmeliyiz. 

 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremler bir kez daha ülkemizin istediği zaman nasıl birlik olabileceğini de bizlere gösterdi. Depremin hemen ardından yıkıma neden olan 10 il için ülkenin geri kalan 71 ili adeta bir seferberlik başlatarak bölgeye akın akın yardımları göndermeye başladı. Devlet kurumları başta olmak üzere Sivil Toplum Kuruluşları (STK) hemen deprem bölgesine göndermek üzere yardım kampanyaları başlattılar ve çok kısa sürede deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan başta yaşam malzemeleri olmak üzere binlerce tır gönderildi. Bu konuda Muş’ta da ciddi çalışmalara şahit olduk. 

 

Deprem bölgesinin yaralarının sarılması konusunda Muş Valiliği koordinesinde Belediye, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi ön plana çıkan kurumlar oldular. 

 

Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, depremin vurduğu Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinin güvenliği ve yeniden inşasını koordine etmesi için görevlendirildi.

 

Saymış olduğum kurumlar deprem bölgesine gönderdikleri çok sayıda yaşam malzemelerinin dışında vermiş oldukları desteklerle birlik ve beraberlik örneği sergileyerek yaraların sarılmasında ne kadar önemli kurumlar olduklarını gösterdiler.

 

Muş Belediyesi, personel ve araç destekleri sağlayarak bölgede ihtiyaç duyulan yapıların inşasına katkı verdi vermeye devam ediyor…

 

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tüm tesislerini vatandaşa açarak, yardımların dağıtılmasının koordinesini sağlayıp depremzedelerin rehabilitasyonu için bölgeye çok sayıda personel ve gönüllü gençlerini gitmesini sağladı ve halen devam ediyor...

 

Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Arama Kurtarma Birimini (AKUB) bölgeye göndererek 34 vatandaşın canlı kurtulmasına katkı sundu (bu çok önemli). Ayrıca bölgedeki okulların yeniden inşası içinde bölgeye destek vermeye devam ediyor.

 

Muş Alparslan Üniversitesi bünyesindeki uzman personellerini bölgeye göndererek hasar tespit çalışmalarına katkı sundu ve sunmaya devam ediyor...

 

Yazdıklarım, saydığım kurumların yapmış oldukları çalışmalardan çok kısa özetler sadece... yapılan yardımların hepsini yazmaya kalksam bizim deyimimizle akşam olur.

 

Tabi diğer kumlarımızı da unutmamak lazım özelikle Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde hayvan birlikleri ve yem fabrikalarının desteğiyle bölgeye hayvan yemleri gönderildi. Muş Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün Psiko-sosyal Destek Ekipleri hepsi bölgede canla başla çalışıyorlar.

 

Birde STK’lar var onları da unutmamak lazım. Büyük küçük tüm STK’lar da deprem bölgesine ellerinden gelen desteği sağladılar. 

 

Spor kulüplerimizde üzerlerine düşeni yaptılar. Muşspor ve Yeşil Vartospor bölgeye yaşam malzemesi desteğinde bulunurken Muş Yurdum Gençlik spor kulübü de tüm branşlarında antrenmanlarını depremzede çocuklara açtı. 

 

Deprem bölgesine Muş Valiliğinin koordinesinde yapılan, gönderilen tüm yardım ve destekler bölgede yaraların sarılmasına önemli katkılar veriyor.

 

BİR ÖNERİ

Son iki haftadır televizyon programlarına katılan deprem uzmanları Muş’un birinci derece deprem bölgesinde olduğunu söylüyor. (Zaten biliyorduk ama bilgilerimizi yenilediler) korkutucu tarafı ise bölgede deprem beklendiği yönündeki açıklamaları…

Naçizane bir önerim olacak; en kısa sürede ilk olarak ilimizden başlatarak, istisnasız tüm kurumlarda çalışan gönüllü personellerden oluşan 10-20-30 kişilik, AFAD uzman personelleri tarafından arama kurtarma eğitimleri almış ekipler kurulabilir. 

Bunu tüm ülkeye yayabilirsek olası deprem anında depremin yaşandığı bölgeye hemen intikal etmeleri sağlanarak 1 fazla canın kurtarılmasını sağlayabiliriz.  Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki AKUB buna çok güzel bir örnektir.