Muş Alparslan Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamella Aliyeva


SABRIMIN ÖMRÜ UZUN DİYEN ŞAİR- MUSTAFA YILDIZ-3

KONUK YAZAR


Bu yerdeki Mecnun sözü geçiyor, açıklamaya ihtiyaç yoktur. Mustafa Üstadımın şiirlerinde etkiye, atasözlerine, lehçe, arkaizm (eski sözler), neolojizm (yeni sözler), ironiye rastladık. 

Gel ey gönül

Hengamelerden kurtul bu gece.

Muhabbet zikrine girip,

Yarın yüreğine mihman olalım (18)

Nedense 11 yy. dünya edebiyatına Rönesans rüzgârı gönderen büyük Azerbaycan şairi Nizami Gencevi”nin şiirinde sevgilinin (hayali sevgili) gece yara misafir gelmesini hatırladım:

Bu gece bize sevgili yar gelmiş idi,

Yüzü aydan da güzel nazlı nigar gelmiş idi.

Atasözleri: - Büyüme çocuk şiirinde “ilk önce güvendiklerin vurur sırtından” ifadesi Allah’ım beni dostlarımdan koru, düşmanlarımla baş ederim deyimin bir başka formada denilişidir. Bindiğin at senin değilse; Unutma erken inersin (31) .vs. Ninnilerle avuturum minnacık yüreğimi (15) Minnacik lehçede kullanılan sözdür. Şiire bahar rüzgârı güzelliği veren arkaik (eski) sözler: hüzzam (9), zulam (13); inşirah (20); meczup (23); pür (28), pörsümez (29) vs. Neolojizm (yeni kelime) enkaz (9); İroni: -ne acı değil mi insan olmaz (12); Ömre sığmayan hasretlerim, Bitmeyen umutlarım, şükür, ne eksik ki? Buradaki ironi gün gibi aydındır. Büyüme çocuk, üzülürsün (19) vs.

Çok değerli şiir sever Muşlu kardeşlerim. Sizleri Muş Şairler Derneği Başkanı, çağdaş Türk şiirinin tanınmış simalarından olan çalışkan, ince ruhlu, Muş kültürü için canını feda eden şairiniz Mustafa Yıldızın Şiir Gülistanına davet ettim. Sizlere bu Şiir Gülistanında nasıl nadide güzelliklerin olduğunu anlattım. Bilmiyorum bu yazımı beğenirsiniz, beğenmezsiniz-ama yazdım. Günlerce Ferhat gibi Üstadımın Şiir Gülistanında inciler aradım ve buldum. Ve son olarak, Mustafa Yıldız Beyefendiye şiir yolunda uğurlar diler ve kaleme aldığı şiirleriyle Muş kültürünü dünyaya tanıtmasını arzularım. Ömrün şiir kadar ebedi olsun Mustafa Üstadım. Şiir meleği her zaman seni korusun. Şiirlerin beyaz barış güvercini gibi önce Doğu illerinin en güzel kenti olan Muş’u, sonra güzel Anadolu’yu ve dünyayı gezsin. Sana sağlıklı ömür, huzurlu, mutlu hayat dilerim. Unutma, kendimiz ebedi olmasak ta eserimiz, özellikle Siz şairlerin şiirleri ebediyen yaşayacaktır.

Kim diyor şiirin meydanı dardır,

Sonu görünmeyen bir ilkbahardır.

Ne kadar hayat var, şiir de vardır,

Hayatın anlamı şiir değil mi?