Muş Alparslan Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamella Aliyeva


TAHİR GÖRENLİ - 3

KONUK YAZAR


TAHİR GÖRENLİ - 3

Önceki sayıdan devam:

Tahir Görenli Üstadım şiirlerindeki din konusunu da ustalıkla, sevecen şekilde işlemiştir. Onun bu konuda yazdığı şiirler bunlardır: -Şair Bulsaydım Derim (42) şiirinde dinimizin, Efendimizin hümanizminden söz açıyor, dinimizi örf adetini dile getirmektedir.

Kâbe etrafını döner müminler

Allah huzurunda olur yeminler

Zemzem içilirse yürek serinler

Gözyaşım Resule, varsaydı derim.

Efendim (122) isimli şiiri baştanbaşa Hz. Muhammet ES. İthaf olunmuştur. Şairine göre, Peygamberimizin kâinatın ışığıdır, O El Mescidi Aksa”ya giderken melekler ona eşlik etmişlerdir. Şair Efendimizin Miraç yolculuğundan da konuşuyor.

Miraç yolculuğu çok güzel geçer

Mekke'den tas ile zemzemi içer

Ümmetim diyerek bizleri seçer

Kâinata ışık "olan" efendim.

Tahir Görenli Üstadım Türk Dünyası konusunda çok hassas olan yazılarından biridir. Şair bütün Türk Dünyasında yaşayan kardeşlerini yürekten sevse de bu kitabında Türk Dünyası sevgisini Can Azerbaycan şiiriyle dile getirmiştir. Şairin Türk Dünyası sevgisi bize Yüce Önder Atatürk’ün 1933 yılında Cumhuriyetin 10 yıllığı nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmayı hatırlattı. Atamız diyordu: -Bugün Rusya komşumuzdur. Rusya’nın elinin altında tuttuğu Türk Cumhuriyetleri-yani kardeşlerimiz vardır. Beklemeli değiliz onlar bize gelsinler, biz onlara gitmeliyiz. Bizim onlarla birleştiren manevi değerlerimiz vardır: -Din, Dil, tarihimiz, kültürümüz…Evet, Tahir Üstadım da bunları esas tutarak  Türk Dünyasına ayrıca sevgisi vardır. Ve bu sevgiyi Can Azerbaycan şiirinde görmekteyiz. Azerbaycan adı denilende şair önce Karabağ’ı hatırlar ve o bu şiirini Eylül ayının 2020 yılı, 27”de Karabağ’da giden ağır savaşlar döneminde kaleme almıştır. Şair şiirini Karabağ’ın şehirleri ile başlasa da 2.ı dörtlükte bu slogana önem veriyor:

Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadı,

Kardeş sabredecek zaman kalmadı.

Vur Allah aşkına vur son bulmadı,

Canıma can katar can Azerbaycan.

Şair daha sonra dünyaya önemli mesaj gönderir:

Ey dünya uyuma değişmez sözüm,

Çekilsin Ermeni bulunsun çözüm.

Turan askerleri can iki gözüm,

Canıma can katar can Azerbaycan.

Tahir Görenli Üstadımız şiirlerinde ünlü üstatlarımızı unutmamış, onlara güzel eserler ithaf etmiştir. Ünlü şair ve ozanlarımızdan hümanizmi karşısında dünyanın baş eğdiği, eserlerinin her zaman diller ezberi olan dünyayı barışa, sevgiye sesleyen şiirleri YUNESKO”nun duvarlarında yer bulan, eserleri Avrupa “da müzeleri, çeşmeleri süsleyen Yunus Emre “ye birkaç şiir ithaf etmiştir. O şiirler: -Sarıköylü Yunus, Yunus Dediler, Yunus Olalım, Seslendi Mehmet Akif, Asık Reyhani, Ozan Fedai, Aşık Mahzuni vs.

Son sözümüzü demeden bir de onu söylemek istiyoruz ki, Hasan Görenli üstadımızın şiirlerinde okurları yormamak için bazı konuları inceleye bilmedik ve bir de şiirlerinin poetikasına dokunmadık, yani, Türkçenin zengin dilini şiirlerinde ustalıkla kullanan Tahir Üstadımın şiirlerin dil ve üslubuna dokunmadık. İnşallah, ömür vefa ederse onu da yaparız. Şimdilik Tahir Üstadımıza bu güzel şiirlerle bizi ve okurları tanış ettiği için Anadol’unun şiir gülistanına bir demet şiir hediye ettiği için onu kutlar, gelecek yaratıcılığında uğurlar dileriz. Ve sözümü şiirin çok önemli bir kültür aracı olması hakkında güzel eser yazan Azerbaycanlı üstat şair, Anadolu’yu çok seven sınırlar aradan kalktıktan sonra defalarca Türkiye” ye gelen, şiir şölenlerinde insanların yüreğine sevgi tohumu diken, bu gün cennette uyuyan  Hüseyin Arif”in şu dizeleri ile bitirmek isterim:

Kim diyor şiirin meydanı dardır,

Sonu görünmeyen bir ilk bahardır.

Ne kadar hayat var, şiir de vardır,

Hayatın manası şiir değil mi? SON