Menü Muş Şark Haber
Tarih: 17.05.2016 19:28
KADINLARA ‘ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİN ZARARLARI´ ANLATILDI

KADINLARA ‘ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİN ZARARLARI´ ANLATILDI

Facebook Twitter Linked-in

Muş Kadın Çatısı Derneği ve Muş Milli Eğitim Müdürlüğü`nün ortaklaşa gerçekleştirdiği ve Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen ‘Çocuk İstismarına Dur De 2!’ adlı projenin saha çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında Hasköy Mesleki ve Teknik Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa yaklaşık 70 kadın katıldı. Proje Koordinatörü ve Kadın Çatısı Derneği Başkanı Nurcan Çetinbaş, kadınlara ‘Çocuk istismarı’, ‘çocuk yaşta evliliğin zararları’ ve ‘çocuk hakları’ gibi konular hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. İki yıldır projeyi yürüttüklerini belirten Çetinbaş, proje kapsamında 5 bin 500 kız çocuğuna ve 550 aileye ulaştıklarını söyledi.

“ŞİMDİYE KADAR 550 AİLEYE ULAŞTIK”

Kız çocuklarına ve ailelere mevcut ihlallerin iyileştirilmesi üzerine interaktif eğitim seminerleri verdiklerini ifade eden Çetinbaş, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre; Türkiye genelinde 2015-2016 yılları arasında ortaöğretim seviyesinde en düşük okullaşmada yüzde 62.28 oranla Muş en sonuncu sırada.  Üstelik hiç şaşırmadığımız bir gerçeklikle yüzde 59.53 ile kız çocuklarının ortaöğretime en az devam ettiği il olarak istatistiklerde yerini aldı. Bu verilerden önce de dediğimiz gibi Muş’ta kız çocuklarının okula devam etmemesi meselesi önümüzde ciddi bir sorun olarak duruyor. Okula devam etmeyen kız çocuklarının çoğu çocuk yaşta evlendiriliyor, bedensel ve cinsel olarak sömürülüyor. Bu sorunla mücadele etmek her vatandaşın boynunun borcu. Biz de dernek olarak Sabancı Vakfı desteğiyle bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Proje ile kız çocuklarını okullaştırmak, anne ve babalarda çocuk yaşta evliliğin zararları ve kız çocuklarının okula devamı konusunda farkındalık yaratmak, kız çocuklarının sosyal hayata katılımlarını sağlamak ve öğretmenlerinden destek alarak başvurabilecekleri merci ve yöntemleri öğrenmelerini sağlamak önceliğimizdir” dedi.

Muş Kadın Çatısı Derneği olarak ‘çocuk istismarına dur de!’ projesinin 2. Ayağındayız şimdide. Biz burada velilere yönelik bir eğitim çalışması yapıyoruz. Sabancı Vakfı’nın desteklediği ve Muş Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak olduğu 2 yıldır devam eden projede 5 bin 500 kız çocuğunu çocuk yaşta evliliğin zararları, çocuk hakları, ulusal ve uluslararası haklar, toplumsal cinsiyet rolleriyle ilgili oyunlar oynadık, filmler izledik ve tabi atölye çalışması yaptık. Sonrasında anne ve babalara yönelik eğitim programları uyguladık. Şimdiye kadar 550 aileye ulaştık bu ailelerle daha çok çocuk yaşta evliliğin zararları, toplumsal cinsiyet rolleri ve mevcut olan ihlallerin iyileştirilmesi üzerine interaktif eğitim seminerleri yaptık” ifadelerini kullandı.

“BU YIL DA BU EĞİTİMLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ”

Projenin ikinci aşamasında şimdiye kadar 50 hane ziyaretinde bulunduklarını kaydeden Çetinbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu hane ziyaretlerinde daha çok okuldan alınan kız çocuklarının anne, babalarıyla, dayılarıyla, amcalarıyla ve ağabeyleriyle gerekli görüşmeleri yaptık. Çünkü kız çocuğunun hayatıyla ilgili, okula devamıyla ilgili sadece anne, baba karar vermiyor, bütün bir aile, büyük aile bazen bu kararı verebiliyor. Aslında biz bir masal kitabı bastık ve bu masal kitabında, masal kitabının sonunu kız çocuklarına bıraktık. Kendi masalınızı kendiniz yazın, kendi hikâyenizi kendiniz yapın çünkü genelde kız çocuklarının kendi hayatlarıyla ilgili kararları başkaları veriyor hep edilgen yetiştiriliyor ve kendi haklarıyla ilgili kararları pek veremiyorlar. Bu önemli bir şey aynı zamanda okula kazandırdığımız, burs bulduğumuz onlarda kız çocuğu oldu. Bizi çok güzel karşılayan ve hata yaptığını kabul eden aileler oldu. Geçen yıl 4200 kız çocuğuna, 45 rehber öğretmenine ve 300 anne ve babaya eğitim verdik. Bu yıl da bu eğitimlerimize devam ediyoruz.  Projemize Sabancı Vakfı’nın destek vermesi ve Muş Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destek vermesi önemli bir etken.”

“KIZLARI ÇOCUK YAŞTA EVLENDİRMEK ÇOK YANLIŞ”

Kızların çocuk yaşta evlendirilmesinin çok yanlış olduğunu ifade eden katılımcı kadınlardan Songül İnanç da “Çok yanlış yani yapıyoruz böyle küçük yaşta veriyoruz. Yani şeyini yapamıyor bütün haklarını şeyleri hep kalıyor. Hep erkek yapıyor, hep şey baskı altında kalıyor. Hiç olmuyor böyle çok yanlış yapıyoruz. Çocuk yaşta veriyoruz ama çok yanlış yapıyoruz. Bilse, okulunu okusa daha da böyle yirminci yaşlarında olsa 20 yaşında yapabilir yani. 15-16 hiç olmuyor çok yanlış yapıyoruz. Ben de küçük yaşta gittiler ama çok üzüldük şimdi çok pişman oldum ama işte ne yapacağız” ifadelerini kullandı.

Kızların çocuk yaşta evlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan katılımcılardan Berfin Kaya ise “Küçük yaşta evlenen kız çocuklarının yaşayabilecek fiziksel ve sosyal sıkıntıları konuşuldu. Ben de kesinlikle küçük yaşta evlendirilen kızların yani güzel, doğru bulmuyorum. Onların yaşayacağı zorlukların farkındayım. Kesinlikle hem ailede hem de kendi içinde çok zorluklar yaşadığının hem fikrindeyim. Bu yüzden kesinlikle anne ve babaların ve ebeveynlerin kız çocuklarını küçük yaşta evlendirilmemeleri gerektiği kanısındayım” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
KADINLARA ‘ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİN ZARARLARI´ ANLATILDI
— HABER SONU —