Menü Muş Şark Haber
Tarih: 02.09.2013 17:41
KAYA: ´´KÖTÜLÜK VİRÜSÜ BULAŞMIŞ VİCDANLARDAN ADALET BEKLENEMEZ”

KAYA: ´´KÖTÜLÜK VİRÜSÜ BULAŞMIŞ VİCDANLARDAN ADALET BEKLENEMEZ”

Facebook Twitter Linked-in

Adli yıl açılışı için, Hükümet Konağı önünde tören düzenlendi. Açılış törenine katılan herkese teşekkür eden Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, ‘nasırlaşmış ve kötülük virüsü bulaşmış vicdanlardan adalet beklenemezin niteliklere sahip olmayan kişilere karşı da birer vatandaş olarak haklarımızı sonuna kadar savunmak da bizim için önemli bir duruş olacaktır’ dedi
Muş`ta adli yıl açılışı için, Hükümet Konağı önünde tören düzenlendi. Tören, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Muş Barosu adına Atatürk Anıtı`na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törene, Vali Vekili Hüseyin Göktürk, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Hamdi Bayar, Muş Barosu Başkanı Zahit Söylemez, Hakim, Savcı ve Baroya bağlı avukatlar katıldı.
Adli Yıl için düzenlenen törenin açılış konuşmasını Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, yaptı. Kaya, mesleklerinin asla şaibe kabul etmediğini ifade ederek şunları söyledi: “2013 yılı adli yılını geride bırakıp yeni bir adli yıla bugün itibariyle başlamış bulunmaktayız. Başta ülkemiz ve yüce milletimiz olmak üzere tüm yargı camiasına ve devletimizin tüm kurumlarına hayırlı olmasını diliyor, yeni yılın başarılı, verimli ve hakkaniyet çizgisi üzerinde geçmesini diliyorum. Sözlerime başlarken geçen dönem şehit olan meslektaşlarıma da Allah`tan rahmet diliyorum. Adalet olgusu mahkemelerinin tam bağımsızlığı ve anayasal devlet için gerekli bir ilkedir. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. O nedenle millet adına karar verme yetkisine sahip olanların cesur, güvenilir, bilgili, sorumluluk duygusuna sahip olmaları ve dupduru bir vicdanla hareket etmeleri gerekir. Nasırlaşmış ve kötülük virüsü bulaşmış vicdanlardan adalet beklenemezin niteliklere sahip olmayan kişilere karşı da birer vatandaş olarak haklarımızı sonuna kadar savunmak da bizim için önemli bir duruş olacaktır. Haksızlık kimden gelirse gelsin kabul edilebilir bir durum değildir. Haksızlık karşısında eğilmemek, bilakis dik durmak gerektiğini de vurgulamak istiyorum. Mesleğimiz asla şaibe kabul etmez. Şayet böyle bir durum hissedilirse gerekli yerlere bildirmekte asla tereddüt etmeyiniz.
“HERKES HAKKINI ADALET DAİRELERİNDE ARAMALIDIR”
Adliyelerin hak arama yeri olduğunu kaydeden Başsavcı Kaya, ‘herkes hakkını adalet dairelerinde aramalıdır’ diye mesaj verdi. Başsavcı Kaya, devam ettiği konuşmasında: “Adliyemiz mevcut mahkemeler ve personeliyle en doğru ve en hızlı şekilde vatandaşın taleplerini karşılamak için yoğun mesai sarf etmektedir. Sonuçlanması geciken bazı dava ve işler daha çok teknik bilgi ve inceleme gerektiren konulara ilişkin ya da Yörenin iklim ve güvenlik şartlarına bağlı olarak zorunlu sebeplerle sonuçlanamamaktadır. Biz de ‘geciken adaletin adalet olmadığının’ bilincindeyiz. Her şeye rağmen halkımızın adalet dairelerine ve dağıtıcılarına olan güveni ‘adaletin kestiği parmak acımaz’ ve ‘adalet karşısında boynumuz kıldan incedir’ özdeyişlerinin engin mana ve muhtevasının hakkını vermek zorundayız. Bu nedenle bir yıl önce yaptığım çağrıyı yinelemek istiyorum. ‘Herkes hakkını adalet dairelerinde aramalıdır” dedi.
KAYA, KAN DAVALARI VE OTLAKLAR YÜZÜNDEN ÇIKAN KAVGALARA DEĞİNDİ
“Yöremizde zaman zaman ortaya çıkan ve hepimizi derinden üzen kan davaları, namus cinayetleri, arazi kavgaları, paylaşılamayan toprak ve otlaklar yüzünden çıkan kavga ve işlenen cinayetler, ilimizin geri kalmış, çağdışı ve halen cahiliye adetlerini yaşatan bir yapı ve görüntüye sahip olduğu imajı vermektedir” diye ifade eden Başsavcı Kaya, olayların toplumda yaşatılan cehalet ürünleri olduğunu söyledi. Kaya, “Modern ve kalkınmış bir ülke olmak istiyorsak yanlış olan örf ve adetlerimizi terk edip evrensel hukuk kurallarına tabi olmak ve o kuralları koyan TBMM ile uygulayıcısı konumunda olan adalet dairelerini inanmak ve güvenmek zorundayız. Unutmamalıyız ki hiçbir şey insan hayatı kadar değerli olamaz. Çok basit menfaat çatışmalarından dolayı işlenen cinayetler gerçekte cehaletin bir sonucudur. Genç yaşta toprağa verilen bedenler öksüz kalan çocuklar, dul kalan eşler, perişan olan anne babalar, dağılan yuvalar, yarım kalan mutluluklar ve hiç gerçekleşmeyecek umutlar. Hepsi toplumumuzda yaşatılan cehaletin bir ürünüdür. Esefle söylemeliyim ki bu topraklarda kökü çok derinlerde olan cahiliye dönemi adetleri ısrarla yaşıyor ve yaşatılıyor. Bununla sadece adli olarak değil tüm kuramların birlikte topyekun mücadele etmesi gerekir” dedi.
“KOLLUK GÖREVLİLERİNİ ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI KUTLUYORUM”
Muş’ta özelikle terörün geçim değerlendirilen uyuşturucu madde ticareti, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele suçlan konusunda çok önemli soruşturmalar yapıldığını kaydeden Başsavcı Kaya, başarılar elde edildiğini vurguladı. Kaya, “Kolluk görevlilerini özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum. Diğer suçlarda da kolluk görevlilerinin gayretli çalışmaları olmakla birlikte daha fazla çalışma ve gayrete ihtiyaç bulunduğu açıktır. İlimizde yalnızca bir tek polis karakolunun olması suçla mücadele için yeterli değildir. Faili meçhul kalan her olay vatandaşın devlete, güvenlik birimlerine ve adli mercilere olan güvenini sarsmaktadır. Yine önemle belirtmeliyim ki temel haklar ve özgürlükleri gelişme ve ilerlemenin bir göstergesi olarak görüyor bu konularda yelpazemizi oldukça geniş tutmaya gayret ediyoruz, Özgürlüklerin sigortası olarak gördüğümüz basın özgürlüğü ile düşünce, inanç ve kanaat özgürlüklerinden dolayı geçen dönemde ülkemizi zor durumda bırakacak herhangi bir önemli soruşturma yapılmadığını da dikkatlere sunmak istiyorum. Yine insan hakları ihlalleri ile ilgili olarak, işkence ve kötü muamele suçlarından da herhangi bir suça konu eylem intikal etmemiştir. İhtiyacımız olan "T" tipi kapalı cezaevi, Açık cezaevi ve denetimli serbestlik müdürlüğü için bir süredir devam eden uygun arsa ve bina ihtiyacımız halen devam etmektedir. İlimizin ekonomisi ve istihdamı için çok önemli gördüğüm açık ve kapalı cezaevi projelerini ilimize kazandırmak istiyoruz. Ancak üzülerek söylemek istiyorum ki bu konuda gerek mülki makamlardan gerekse mahalli birimlerden yeterli destek ve yardımı alamıyoruz. Aksi takdirde bu projelerin başka yerlere gitme ihtimali vardır. Bu duygu ve düşüncelerle yeni adli yılın başta yargı camiası olmak üzere tüm ülkemiz ve milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —