Uluslararası Kalkınma Derneği (UKAD) tarafından yürütülen ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Vatan Evlatlarına Vefa" sosyal sorumluluk projesi kapsamında Doğu ve Güneydoğu illerindeki şehit ve gazi çocukları Ankara`yı görme fırsatı yakaladı. Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Muş Şube Başkanı Emrullah Aktaş`ın girişimleriyle bir araya gelen 44 şehit ve gazi çocuğu ile gaziler, 6 gün boyunca Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve Anıtkabir`i gezme fırsatı buldu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Muş Şube Başkanı Emrullah Aktaş, "Doğu illerinde ikamet eden şehit ve gazi çocuklarımızı Ankara’yla buluşturuyoruz. Çocuklarımızı Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve Anıtkabir’de gezdirip milli şuurun önemini anlatacağız. Doğu illerinde yaşayan şehit ve gazi çocuklarımız, bu proje aşamasında babalarının birer kahraman olduklarının farkına daha iyi varacaklar. Proje aşamasında Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Genel Başkanımız Gazi Lokman Aylar’a, Ankara’dan bizlere ulaşan Şehit çocuğu Ercan Dursun`a Sayın Valimiz Aziz Yıldırım’a bu proje aşamasında bizlere destek verip çocuklarımızın ulaşımını sağladıkları için ailelerimiz adına teşekkür ederim." dedi.
UKAD`ın vizyonu
Uluslararası Kalkınma Derneği (UKAD) ulusal ve uluslararası sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. 2016 Temmuz ayında Ankara’da faaliyete geçen UKAD’ın kuruluş vizyonu, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı ile ülkemizde politika geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda UKAD sürdürülebilir kalkınma konusunda kamuoyunda ve iş dünyasında farkındalık yaratılması, gerekli altyapı çalışmalarının yapılması ve araçların geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılması, dünya standartlarının yakalanması için gerekli araştırmaların yapılması ve politika önerilerinin sunulmasını hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Ve bu bağlamda ilkini 2017 yılında kendi öz kaynaklarıyla yaklaşık 1000 kişinin katıldığı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etlik Kampüsü’nde Türkiye Kalkınma Zirvesi`ni düzenledi.
UKAD, ulusal ve uluslararası düzeyde kalkınmaya katkı sağlamak için insanları kalkınma alanında gerekli adımları atmaya teşvik etmek; bu amaç doğrultusunda toplumu bilinçlendirme çalışmalarını eğitsel, sosyal ve kültürel alanda yapmak; diğer sivil toplum faaliyetlerini desteklemek ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak için diyalog platformları oluşturmak amacıyla yola çıktı. Ayrıca sosyal kalkınma kültürünün toplumsal olarak özümsenmesini sağlayarak toplumun sosyal, eğitsel ve ekonomik kalkınmasına destek olmak, insan hak ve özgürlüklerinin evrensel hukuk kuralları çerçevesinde korunmasına katkı sağlamak UKAD’ın öncelikli amaçlarındandır.
Her alanda sürdürülebilir kalkınma yaklaşımını benimseyen UKAD’ın faaliyet alanları şu şekildedir: Kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde kalkınma amaçlı projeler hazırlamak, yürütmek ve proje çıktılarını kamuoyu ile paylaşmak, Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yürütmek, Kalkınma temelli proje uygulamaların konusunda eğitimler vermek, stratejik planlar oluşturmak, Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ulusal ve uluslararası çalışmaları takip etmek Proje uygulamaları konusunda danışmanlık hizmeti sağlamak, Sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlayacak konferans, panel, kongre, sergi, araştırma, anket her türlü bilimsel, kültürel ve eğitsel faaliyetleri düzenlemek, Yurt dışında Türkiye’nin sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel yapısını tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak, Toplumun her bireyinin kalkınma konusunda bilinçlenmesini sağlamak.
Uluslararası Kalkınma Derneği (UKAD), Türkiye Kalkınma Zirvesi’nden sonra ülkemizin geçtiği bu sıkıntılı süreçte T.C İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle şehitlerimizle ilgili yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Vatan Evlatlarına Vefa Projesini; milli şuurun inşası bağlamında Türkiye’nin 7 farklı bölgesinden daha önce Ankara’yı hiç görmemiş olan 45 şehit/gazi çocuğu oluşturulacak. Projeyle birlikte şehit ve gazi çocuklarına devletin ve milletin yanlarında olduğunu, hiçbir zaman sahipsiz olmadıklarını hissettirmeyi, liderlik, girişimcilik, madde bağımlılığından korunma gibi çeşitli alanlarda eğitimler verilerek topluma entegrasyonuna katkı sağlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Proje dahilinde katılımcılara 07.05.2018 —11.05.2018 tarihleri arasında 5 gün sürecek Ankara ayağında; Ankara’ya ulaşım, otel konaklama ve şehir içi transfer ücretleri bu proje kapsamında karşılanmaya çalışılacaktır. Proje katılımcılarına çeşitli devlet kurumları yanı sıra Ankara’nın tarihi ve kültürel olarak görülmeye değer yerleri gezdirilecek, farklı gösteriler ve etkinlikler yapılacaktır.
Projenin amaçları
Milli şuurun inşası yolunda Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden gelen şehit, gazi ve korucu çocuklarının eğitim, kültür ve gezi faaliyetleri ile topluma entegrasyonu yönünde katkı sağlamak. Lise çağındaki şehit, gazi, güvenlik korucusu çocuklarının devletin ve milletin yanlarında olduğunu, sahipsiz olmadıklarını hissettirmek, devlete ve millete olan bağlılıklarını ve sevgilerini artırmak. Bu kapsamda devlet, bürokrasi kavramlarının akademik olarak anlatılması ve gezilerle anlatılanların gerçek hayatta gösterilmesinin sağlanması. Madde bağımlılığı ve madde bağımlılığı ile mücadele konusunda bilgilendirmeler yapılması ve bu kapsamda liderlik, girişimcilik eğitimleri ile özgüvenlerinin geliştirilmesi ve toplumsal hayatta öne çıkmaları konusunda bilinçlendirici eğitimler yapılması. Projenin amacına uygun olarak seçilen senaryolar ile Karagöz-Hacivat ve orta oyunu gösterileri yapılarak, eğlendirerek düşündürmektir. Ankara’nın tarihi ve kültürel yerleri gezdirilerek yaşadıkları ülkenin başkentinin tanıtılmasının sağlanması.
Katılımcılara hikayeleri anlattırılarak birbirleri ile etkileşim içine sokulması. Bu hikâyelerin milli şuuru ve bilinci artıracak etkide olanları seçilerek kitapçık haline getirilmesi ve dağıtılması. Katılımcıların videoları çekilerek milli şuur inşası yolunda verdikleri mesajların derneğin internet sitesine yüklenmesi ve sosyal medyada yayılması. Projenin sonunda devlet ve bürokrasiden önemli kişiler ile vatandaşların katılımıyla büyük bir kapanış programı yapılarak proje çıktılarının ulusal düzeyde paylaşılması.