Muş’ta faaliyet gösteren Yerel Sanatçılar (Dengbejler) Derneği, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye`nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde terör örgütleri PYD/PKK ve DEAŞ`a yönelik ‘Zeytin Dalı Operasyonu’ harekatına katılan Mehmetçiğe destek amacıyla Türkçe-Kürtçe şiirler okuyarak türküler seslendirdiler
Kentte faaliyet gösteren Yerel Sanatçılar Derneği`ndeki dengbejler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye`nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde terör örgütleri PYD/PKK ve DEAŞ`a yönelik harekata katılan Mehmetçik için Kürtçe türküler seslendirdi. Türkçe- Kürtçe şiirler ve türküler seslendiren dengbejler, Afrin’de mücadele eden Mehmetçiğin kahramanlığından söz ederek destek verdiler. Dengbejlerden Mehmet Asi (Mêhmedê Gêlirêşê), Mehmet Salih Aydoğan (Sâlîxê Sîrongê), Ahmet Hasan Çalkan (Hêsêne Lizê), Fikret Altaş (Fîkrêtê Ajmânokê) ve Mehmet Emin Bakan (Mêhmêdê Zîyarête) sırasıyla türküler seslendirdiler.
“DENGBEJLER, TÜRKÜLERİYLE DESTEK VERDİ”
Dengbejler, türkülerinde ‘Hazreti Hızır`ın eli askerlerimizin üstünde olsun’, ‘Allah ordumuza yardım etsin’, "Allah Afrin`deki askerlerimize kuvvet versin, karşısında kafirler duramazsın’, ‘Bakanımız Recep Tayyip Erdoğan fakir ve fukaranın ümididir.’ ve ‘İnsanlarımızın içine kim nifak koyuyorsa Allah evini yıksın’ ifadeleri yer aldı.
“BU PROJE DÜNYAYI İSLAMSIZLAŞTIRMA PROJESİDİR”
Dengbejliğin Kürt tarih ve edebiyatında geniş bir yerinin olduğunu belirten Muş Yerel Sanatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Bakan, Afrin’de mücadele eden Mehmetçiklerin yalnız olmadığını ve manevi bir gücün arkalarında olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde tanınmış Muşlu dengbejlerle bir araya geldiklerini ifade eden Bakan, “Afrindeki askerlerimize destek olmak amacıyla türküler söyledik. Allah askerlerimize yardım etsin. Biz dengbejlerimizle bu kadar destek verebiliyoruz. Elimizden gelen budur. Bu desteği sağladık. Başka zaman farklı ihtiyaçlar olursa ona da hazırız. 70 yıldır Amerika bu proje üzerinde çalışıyor. Bu proje dünyayı İslamsızlaştırma projesidir. Bu proje büyük İsrail devletini kurmaktır. Onlar için önemli olan Türkçe ve Kürtçe konuşmak değildir. Allah fırsat vermesin. Bizler var olduğumuz müddetçe bu tür olaylara izin vermeyiz. Onlar bu emellerine ulaşamayacaklar” dedi.
“BU KÜRT MESELESİ DEĞİL”
Afrin bölgesinde ki operasyona dikkat çeken Dengbejlerden Fikret Aktaş da “Afrin`deki askerlerimiz için bugün burada bir araya geldik. Askerlerimiz operasyonda Allah yardım etsin. Hazreti Hızır`ın eli askerlerimizin üstünde olsun. Allah onların zevalini vermesin. Bugün teknoloji gelişmiş ve isteyen herkes internetten ve televizyon kanallarından yaşananları an be an takip edebilir. Artık eskisi gibi herkes cahil değil. Daha geçen gün televizyondan ve internetten Afrin operasyonunda öldürülenlerin cenazelerinin Kiliseye götürüldüğünü gördük. Bu ne anlama geliyor? Ben halen bunu çözmüş değilim. Çünkü Kürtler her şeyden önce Müslümandırlar, onurlu, haysiyetli ve dürüsttürler. Kürtler, Müslüman kardeşlerine karşı kalkıp da Hristiyanlarla anlaşma yapmaz. Bunlar Kürtçe konuşabilir ama Kürt değildirler. Orada sadece Kürtler yok; Arap, Türkmen ve birçok ırk var. Bunlar Kürt temsilcisi değil ve olamazlar” şeklinde konuştu.
“YA MÜSLÜMAN YA DA GAYRİMÜSLİM OLACAKSIN”
Türkiye’nin sınır ötesi ‘Zeytin Dalı Operasyonu’nu yapmak zorunda kaldığını ve tüm uyarılara rağmen ABD’nin ve diğer ülkelerin silah verdiğini vurgulayan dengbejlerden Ahmet Hasan Çalkan, “Ülkemiz Afrin Operasyonunda sonuna kadar haklıdır. Çünkü bunun için daha önce haberlerden defalarca dinledik ve ABD ile diğer ülkelerin desteğini kesmesi uyarıları yapıldı. Bu uyarılara rağmen giderek büyük tehditler geldi ve artık yapacak bir şey kalmadı. Biz hiçbir insanın ölmesini istemiyoruz. Hepimiz ölümlere karşıyız ama bazen de bu tür durumlarda olabilir. Tabi dünyada Hilal ve Haç’ın savaşı var. Bugün biz Hilal’iz. Çünkü Allah bunu emrediyor. Bunun için başka bir tercihimiz olamaz” ifadelerini kullandı.