100 YILLIK SORUNUMUZU ÇÖZDÜK
Meclis toplantısında konuşan ve içme suyu çalışmalarına değinen Belediye Başkanı Feyat Asya, "Her geçen günümüz bugünümüzden daha iyi olmak suretiyle içme suyu kangrenimizi, 100 yıllık sorunumuzu ortadan kaldırmış olduk."
Muş Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı Belediye Başkanı Feyat Asya başkanlığında gerçekleştirildi.
2023 yılı Ekim ayı meclisi toplandı. AK Parti, HDP ve CHP meclis üyelerinin hazır bulunduğu meclis toplantısını yöneten Belediye Başkanı Feyat Asya, Eylül ayında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Ekim ayı meclis toplantısının hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Başkan Asya, "Ekim, insan ömrünün son demleri gibidir. Yaşlılığı andırır, hüzünlü bir aydır. Allah'a hamd, onun kutlu elçisine binlerce selat ve selam olsun ki bizler için de dediğimiz gibi, hedeflediğimiz gibi çalışmalarımızın sonuna gelmiş olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz" dedi.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Asya, "Bu şehrin kangren haline gelmiş içme suyu sorununun sürecini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bizlerin 2014 yılından itibaren çözüm için arayış içerisinde olduğumuz, fiili sürecin 2019 yılında başlatıldığı içme suyu projesinde önemli mesafeler kat ettik. Proje aşamasından, Cumhurbaşkanımızın talimatları ile başlatılan ihale sürecine, akabinde projenin startından bugüne kadar adım adım sürecin içerisinde projenin takipçisi olduk. Milletvekilimiz, Valilerimiz, İl Başkanlarımız ile birlikte ilimizin en önemli sorununu çözümü için çaba sarf ettik. En nihayetinde 26 Ağustos 2023 günü sabah saatlerinde Arıncik regülatöründen Tosbağa tepesi olarak bilinen bölgedeki depoya su verilerek yıllarca takipçisi olduğumuz projenin en önemli adımı atılmış oldu. Malumunuz sıkıntılı ve büyük bir iş olduğu için hassasiyetle yapılan çalışmaları takip ettik. Yapılan test ve temizlik çalışmaları sonucunda suyun şehrimize ulaşmasının sevincini yaşadık. Uzun süre tahliye hatlarından suyu bıraktık. Kimyasal ve biyolojik tüm tahlilleri yaptıktan sonra depomuza bağlantısını yaptık. Alparslan 2 Barajından şehrimize ulaştırdığımız suyu 4 gün önce dinlendirerek klorlayarak bir kısım şebekelerimize vermeye başladık. Halen bazı eksiklikler var. Bununla ilgili DSİ yetkililerimizle görüştük. İnşallah kısa sürede onlar da giderilmiş olacak. Her geçen günümüz bugünümüzden daha iyi olmak suretiyle içme suyu kangrenimizi, 100 yıllık sorunumuzu ortadan kaldırmış olduk. Eminim ki bu Allah ömür verdikçe bu mecliste beraber çalıştığımız arkadaşlar, 'Muş'un içme suyu sorunu benim de meclis üyesi olduğum dönemde bitti' diyecekler. Eminin ki öldükten sonra da bu belediye başkanı, bu meclis üyeleri, bu kurumun bürokratları ve çalışanları hayırla anılacaklar. Rabbim her birimize güzel yaşamayı, öldükten sonra da hayırla anılmayı nasip etsin. Bu gayret ve çaba olmasaydı, içme suyu sorunu yıllarca daha devam edecekti. Allah'a hamd ediyoruz ki bu büyük sorunu bu süreçte tamamladık. Her geçen gün artık arıtma tesisi bitecek, Muş Ovası sulama sistemi bitecek. Muş Belediyesi olarak çevre ve insan sağlığı için önemli olan ve geçtiğimiz günlerde başlattığımız atık su arıtma tesisi bitecek. Bu kadim şehirde çok daha güzel şeyler olacak. İçme suyumuz şehrimize hayırlı bereketli olsun. Projeye katkısı desteği olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere dönemin bakanları, dönemin genel müdürleri, dönemin bürokratları, Milletvekilimiz, Valilerimiz, meclis üyelerimiz ve herkesten Allah razı olsun. Muş halkı adına şehrim adına şükran ve minnetlerimi arz ederim" ifadelerini kullandı.
"Bizlere tevdi edilen dönemin son Ekim ayına girmiş bulunmaktayız" diyen Başkan Asya konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bundan sonraki aylarda ağırlıklı olarak karla mücadelemiz olacak. Bu yıl Nisan ayından bugüne kadar rutin proje ve yatırımlarımızın yanı sıra genel olarak cadde ve kaldırımlarımızı yeniledik. Eski Erzurum, Hürriyet Caddeleri ve bağlantı yolları ile birlikte Sütlüce, Yeni ve Güzeltepe gibi mahallelerimizde kapsamlı üstyapı çalışmalarımız oldu. Geçtiğimiz haftalarda Valimiz, Milletvekilimiz ve İl Başkanımız ile birlikte Bakanlarımızı ziyaret ettik. Ulaştırma Bakanımıza da asfalt konusunda bir talepte bulunduk. Onu da talimatlandırdı. İnşallah Çar Çayı Deresi kenarında yeni açtığımız yolla birkaç caddemizin asfaltını da bu yıl yaparak hizmete sunacağız. Kültür Bakanlığımızdan kütüphanelerimiz için kitap ve materyal desteği talebinde bulunduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza da daha önce sunduğumuz Bilim ve Kongre Merkezi Projemiz ile ilgili görüştük. Değerli Bakanımız da projemizi makul buldu. İnşallah fiziki anlamda şehrimizin eksiği olarak gördüğümüz Bilim ve Kongre Merkezini de ihale aşamasına getirerek startını vermiş olacağız. GES Projemiz de devam ediyor. İnşallah devreye alındığında enerji konusunda ciddi bir tasarruf elde etmiş olacağız. İçme suyumuzun da cazibe ile geldiğini düşünürsek bundan sonraki süreçte enerjiye harcanan finansın gençlerimizin, çocuklarımızın ve kadın kardeşlerimizin sosyal ve kültürel etkinliklerine harcanacağının bilinmesini isterim. Tarihi Muratpaşa Camimizin restorasyonu da hızla ilerliyor. İtfaiye hizmet binamız son aşamaya geldi. İnşallah kısa bir süre içerisinde sizlerle birlikte açılışını yapacağız. Önemli bir eksiklikti. Onu da gidermiş olduk. Bu alandaki çalışmalarımızı da sonlandırıyoruz. Dönem sonu itibariyle de 2023 yılı için planladığımız tüm projelerimizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bir kez daha Ekim ayı meclis toplantımızda alacağımız kararların özelde ilimize ve ilimiz insanlarına, genelde ülkemize ve milletimize hayır ve güzellikler getirmesini diliyorum."
Başkan Asya'nın konuşmasının ardından meclise katılan vatandaşların talep ve önerileri dinlendi. Toplantı, meclise havale edilen evrakların görüşülmesi ile sona erdi.