4 ÜNİVERSİTENİN ORTAK KULLANDIĞI MERKEZİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) koordinatörlüğünde kurulan ve Türkiye'ye örnek olan Kaba Yemde Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin değerlendirme toplantısı yapıldı.
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN), Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen ve Muş Alparslan Üniversitesinin (MAUN) koordinatörlüğünde çalışmalarına devam eden Kaba Yemde Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin çalışmaları değerlendirildi. Geçtiğimiz yıl 10 Ocak 2022 tarihli resmi gazetede yayınlanarak hayata geçirilen merkezde yürütülen çalışmalar hakkında düzenlenen toplantıda merkezin çalışmaları ele alındı.
Online olarak düzenlenen toplantıya MAUN Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ başkanlık yaptı. Kaba Yemde Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında yapılan istişarelerde akademisyenler tarafından hayata geçirilen projeler konusu üzerine değerlendirmeler yapıldı. Dört Üniversitenin işbirliği ile gerçekleştirilen toplantının sonuç raporu yayınlandı.
Toplantıya Muş Alparslan Üniversitesinden Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Dr. Öğr. Üyesi Mahir Özkurt, Arş. Gör. Yasir Tufan, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu, Prof. Dr. Hakan Özkan, Doç. Dr. Uğur Serbester, Dicle Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Başbağ, Doç. Dr. Mehmet Salih Sayar, Dr. Öğr. Üyesi Önder Albayrak, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. İlknur Ayan ve Prof. Dr. Ferat Uzun katıldı.
TOPLANTININ SONUÇ RAPORU
Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi kapsamında 4 üniversite ile yapılan toplantının sonuç raporu; "Ulusal Mera Projesi gibi ülke genelinde yapılabilecek TAGEM, TÜBİTAK Projesi yazılabilir. Koordinatör olarak KABAYEM seçilebilir. Projeler BAP üzerinden değil dışarından kaynak bulunarak daha prestijli hale getirilmeli. Extension şeklinde bölge bazlı, yerel bitkilerle çalışılabilir. Her üniversite özerk olarak proje yapabilir. Tübitak 1003 gibi büyük proje yapılıp her bölge için iş paketleri oluşturabilir. Farklı ekolojilerde ve farklı üniversitelerde çalışan öğretim elemanlarının ortak projelerle bilgi birikimi paylaşılmasının önü açılabilir. 4 üniversite ortak tek bütçe ile 1 adet kapsamlı BAP projesi çıkarabilir. BAP projelerinde her üniversite kabayem konularına öncelik verebilir. Düşük bütçeli projelerle çalışmalara başlanmış olur. TÜBİTAK KAMAG 1007 benzeri proje yapılabilir. Her bölge kendi sorunlarını belirleyip tek bir başlıkla birleştirilebilir. Çok yıllık buğdaygil bitkileri (Domuz ayrığı, Kılçıksız brom gibi) yerel ekolojilerden toplanıp tüm yönleriyle ele alınarak ıslah çalışması yapılarak tescilli çeşit elde edilebilir. Çok yıllık baklagil yem bitkileri (gazal boynuzu gibi) yerel ekolojilerden toplanıp tüm yönleriyle ele alınarak ıslah çalışması yapılarak tescilli çeşit elde edilebilir. Dört Üniversitenin ortak yürüteceği BAP Projelerinin hazırlanması için her üniversitenin BAP biriminde öncelikli olarak yer verilmelidir.