Tarih: 01.03.2026 13:20

DOÇ. DR. BİNGÖL’DEN ÇAĞRI: SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN HEP BİRLİKTE

Facebook Twitter Linked-in

DOÇ. DR. BİNGÖL'DEN ÇAĞRI: SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN HEP BİRLİKTE

1–7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Muş Alparslan Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Kantarcı Bingöl, bağımlılıkla mücadelenin toplumsal bir seferberlik olduğunu vurgulayarak ailelere, eğitim kurumlarına ve tüm paydaşlara gençleri koruma çağrısında bulundu. 

 

Muş Alparslan Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Zeynep Kantarcı Bingöl, 1–7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, bağımlılıkla mücadelenin yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorumluluk olduğuna dikkat çekerek sağlıklı nesiller için ortak hareket çağrısında bulundu.

Doç. Dr. Zeynep Kantarcı Bingöl, her yıl 1–7 Mart tarihleri arasında idrak edilen Yeşilay Haftası'nın, bağımlılıklarla mücadele konusunda toplumsal farkındalığın artırılması adına önemli bir zaman dilimi olduğunu belirtti. Bu haftanın yalnızca zararlı alışkanlıklara dikkat çekmekten ibaret olmadığını vurgulayan Bingöl, sağlıklı birey, güçlü aile ve güvenli toplum anlayışının yeniden hatırlanması gerektiğini ifade etti.

Bağımlılığın insanın iradesini zayıflatan, özgürlüğünü elinden alan ve bireyi hem kendisinden hem de hayattan uzaklaştıran bir süreç olduğuna işaret eden Bingöl, madde bağımlılığı, alkol ve tütün kullanımı ile teknoloji ve dijital bağımlılıkların bireyin fiziksel sağlığını, ruhsal dengesini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkilediğini kaydetti. Bingöl, bağımlılığın yalnızca bireyi değil, ailesini ve toplumu da derinden etkilediğini dile getirdi.

Sağlıklı yaşam en güçlü kalkandır

Sağlıklı ve nitelikli bir yaşamın insanın en temel hakkı olduğunu belirten Bingöl, spor, sanat, bilim, kültür ve milli-manevi değerlerle desteklenen bir yaşam anlayışının bağımlılıklara karşı en güçlü koruyucu kalkan olduğunu ifade etti. Üreten, düşünen, sorumluluk alan ve hedef sahibi bireylerin hem kendi geleceklerini hem de toplumun yarınlarını inşa ettiğini belirten Bingöl, gerçek özgürlüğün bağımlılıklardan uzak bir hayat sürebilme iradesi olduğunu söyledi.

Öncelik çocuklar ve gençler

Bağımlılıkla mücadelede en hassas alanın çocuklar ve gençler olduğuna dikkat çeken Bingöl, gençlerin yalnız bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Sevgi, ilgi ve rehberlik gören gençlerin riskli ortamlardan uzak durduğunu ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını daha güçlü benimsediğini belirten Bingöl, eğitim kurumlarına, ailelere, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti.

Genç nüfus potansiyeliyle dikkat çeken Muş'ta bu potansiyelin sağlıklı, bilinçli ve üretken bireyler olarak yetişmesinin ortak sorumluluk olduğunu dile getiren Bingöl, Muş Alparslan Üniversitesi olarak yalnızca akademik bilgi üretmekle kalmadıklarını, toplumsal sorumluluk anlayışıyla da hareket ettiklerini kaydetti.

Bilimsel ve toplumsal çalışmalar sürüyor

Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla öğrencilere, ailelere ve toplumun farklı kesimlerine yönelik eğitimler, seminerler ve bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüklerini aktaran Bingöl, bağımlılık risklerine karşı bilimsel ve eğitsel temelli çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti.

Ayrıca Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneği çatısı altında yürütülen faaliyetlerle gençlerin zararlı alışkanlıklardan korunmasının, sağlıklı sosyal alanlara yönlendirilmesinin ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirten Bingöl, bağımlılıkla mücadelenin yalnızca kurumların değil, toplumun tüm paydaşlarının birlikte yürütmesi gereken bir seferberlik olduğuna vurgu yaptı.

Güçlü aile güçlü toplum

Ailenin bağımlılığa karşı en etkili koruyucu unsur olduğunun altını çizen Bingöl, çocuklarıyla sağlıklı iletişim kuran, onları dinleyen ve rol model olan ailelerin sağlıklı nesillerin yetişmesinde belirleyici rol üstlendiğini ifade ederek, aileyi korumanın, toplumu ve geleceği korumak anlamına geldiğini söyledi.

Bağımlılıkla mücadelenin aynı zamanda vatana ve millete sahip çıkma meselesi olduğunu dile getiren Bingöl, sağlıklı nesiller yetiştirmenin ülkenin sosyal gücünü artıracağını ve geleceği teminat altına alacağını belirtti.

Toplumsal seferberlik çağrısı

Yeşilay Haftası vesilesiyle tüm vatandaşlara çağrıda bulunan Bingöl, bağımlılıklara karşı bilinçli olunması, çocuklara ve gençlere daha fazla sahip çıkılması ve sağlıklı yaşam kültürünün yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Bingöl, atılacak kararlı adımların, bağımsız bireylerden oluşan güçlü bir toplumun ve aydınlık bir geleceğin kapısını aralayacağını sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —