MAUN’DAN SES GETİREN BİR ÇALIŞTAY DAHA
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) bünyesinde düzenlenen çalıştaylara bir yenisi daha eklendi.
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) bünyesinde düzenlemiş olduğu ulusal ve uluslararası programlara bir yenisini daha ekledi. MAUN’da düzenlenen kongre ve çalıştaylar hem Muş’un hem Üniversitenin Türkiye ve dünya çapında tanınırlığına da katkı sağlıyor.
Bu kapsamda Muş Alparslan Üniversitesinde (MAUN) son olarak Ülkemizdeki Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Potansiyeli, Sorunları ve Geleceği Çalıştayı düzenlendi. Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi (LALEM) tarafından çevrim içi olarak düzenlenen ve toplam 3 oturum ile 8 sunumun gerçekleştirildiği çalıştay yine yoğun bir katılımla yapıldı.
Türkiye’nin Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Potansiyeli, Sorunları ve Geleceğinin konuşulduğu çalıştaya Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ başkanlık yaparken Çalıştay Koordinatörlüğünü ise Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yenikalaycı yaptı.
Çalıştay Onursal Başkanı olan MAUN Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ta çalıştaya katılarak Aromatik Bitkilerin Potansiyeli, Sorunları ve Geleceği Çalıştayını yakından takip etti.
Düzenlenen çalıştaya ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikilar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü Şakir Berktaş, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, MAUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, MAUN Genel Sekreteri Harun Demir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, farklı üniversite ve fakültelerinden akademisyenler, kamu kurum amirleri, paydaş kurum temscilcileri ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) katıldı.
Çalıştay Başkanı Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimeler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik ve Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın çalıştayda birer konuşma yaptı.
Çalıştay Başkanı Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ konuşmasında Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından yürütülen çalışmaları ve projeleri anlatarak, şunları söyledi: “Paydaşlar arasında yapılan iş birliği neticesinde başlatılan çalışmalarla Muş’un ve bölgenin tarımsal potansiyelini ileri taşıyacak sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz. Muş Alparslan Üniversitesi 12 Aralık 2018 de Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında Hayvancılık alanında pilot devlet üniversitesi seçildi ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15 Eylül 2021 tarihli toplantısında aldığı kararla Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi ilan edildi. Diğer yandan Üniversitemizde Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından 10 Şubat 2013 de Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezinin (LALEM) kuruldu.
Türkiye’de 20 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin 1.3 milyon dekar alanda tarımı yapılıyor, üretim miktarı bakımından siyah çay, kırmızı biber, haşhaş kimyon, nane, kekik, yağlık gül ve anason ilk sıralarda yer alıyor, tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatının yaklaşık 303.6 milyon dolar, kahve hariç ithalatı ise yaklaşık 267.1 milyon dolar düzeyindedir.” Dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ise yapmış olduğu konuşmasında bu gibi çalıştayların ülkenin biyolojik ve ekolojik dönüştürme adına önemli hedefler belirleyeceği belirterek şunları söyledi: “Tıbbi ve aromatik bitkilerin Türkiye de gelişmesinin her aşamasında destek olacağız. Dünyada ve Türkiye de iklim değişikliği olduğu süreçte tıbbi ve aromatik bitkilerin varlığı aynı zamanda biyolojik zenginlik olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz genel müdürlük olarak tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili 2015 yılında beri müstakil projeler yürütüyoruz. dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik ise yapmış olduğu konuşmada: “Tıbbi ve aromatik bitkiler konusu Türkiye gibi biyolojik ve coğrafik çeşitliliği zengin olan önemli bir tarım ülkesi için son derece değerli bir konudur. Türkiye’de 12 bin bitki türü var ve bunun 3 bin 600 türü endemiktir. Bu bakımdan ülkemiz dünyanın sayılı floristik bölgelerinden biridir. Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkileri bakımında 36 adet tescilli çeşiti mevcuttur. Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili en önemli sorunların sırasıyla standardizasyon, Kümeleme ve İçerik analizidir” dedi.
Muş il Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, konuşmalarına ‘Muş bir tarım memleketidir’ halkımızın %80’i tarım ile uğraşmaktadır. Muş ilinde yaşayan halkın %56-60’ı kırsalda yaşıyor ve 3.5 milyon dekar ekilebilir tarımsal alana sahibiz. Bölgemiz tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda doğal kekik bakımından ciddi anlamda fazla olup, önemli bir potansiyele sahiptir” dedi.
Çalıştayda sunulan bildirilerden hareketle oluşturulacak olan sonuç raporu önümüzdeki günlerde Türkiye’nin gelecekte tarım alanında kullanılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilecek.