Tarih: 23.05.2022 19:29

ÖĞRENCİLER MUŞ’UN TARİHİNİ HEM TANIYIP HEM RESMEDİYORLAR

Facebook Twitter Linked-in

ÖĞRENCİLER MUŞ’UN TARİHİNİ HEM TANIYIP HEM RESMEDİYORLAR

Bilim ve Sanat Merkezi öğrenci ve öğretmenleri “Geleceğin Ressamları Tarihi Resmediyor” projesi kapsamında Muş’ta bulunan tarihi yerleri ziyaret ederek bu mekanları hem tanıyor hem de onları resmediyor.

 

Muş Bilim ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan, koordinatörlüğünü Tarih Öğretmeni Necmi Bulakçıbaşı’nın yaptığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projeleri Destek Programı dâhilinde destek verdiği “Geleceğin Ressamları Tarihi Resmediyor” Projesi kapsamında Muş Bilim ve Sanat Merkezi bünyesindeki 12 Resim Bölümü öğrencisi 2 öğretmen ve bir idareciden oluşan ekip Muş Merkez ve ilçelerinde bulunan tarihi mekanları gezerek hem onları tanıma, haklarında bilgi edinme  hem de fotoğraflarını çekerek resmetme fırsatı yakaladılar.

“ÖĞRENCİLERİMİZ, İLİMİZİN TARİHİ ESERLERİNİ GÖRMEDEN, TANIYAMADAN OKULLARINDAN MEZUN OLMAKTADIRLAR”

Proje koordinatörü olan ve öğrencilere tarihi eserler hakkında bilgi veren Tarih Öğretmeni Necmi Bulakçıbaşı, proje hakkında yapmış olduğu açıklamasında öğrencilerin Muş’un tarihi eserlerini tanımadan mezun olduklarını dikkat çekerek şunları söyledi: “Muş ilimiz, Urartulardan başlayarak tarihte büyük rol oynamış Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli medeniyetlerin yerleşim merkezi olmuştur. Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan ünlü eserleri ile Muş, Anadolu’nun bir Türk ve İslam yurdu olmasını sağlayan Malazgirt, Selçuklu eserleri ile ünlü olan Bulanık, Selçuklulardan kalma Camii ile ünlü Korkut, ülkemizde tarihi eserleri ile keşfedilmeyi bekleyen ve herkes tarafından gezilip görülmesi gereken önemli yerlerdir. Öğrencilerimiz, ilimizin tarihi eserlerini görmeden, tanıyamadan okullarından mezun olmaktadırlar. Yetişkin kuşaklarımız bile ilimizdeki ve çevresindeki pek çok tarihi eseri göremediği gibi bunların varlığından ve kültürel mirasımız için ne ifade ettiğinden bile haberdar değildirler. Tarihi boyunca değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin en gözde eserlerini hâlâ muhafaza etmekte olan bir ülke olarak bu kültürel varlıklar hakkında bilgi sahibi olan ve yaşadığı döneme de belirli bir tarih bilinciyle bakabilen bireyleri yetiştirmemiz gerekiyor. Hem kendi kültürümüz açısından hem de genel olarak dünya kültür tarihinin korunması için çocuklarımızın kendi yaşadığı şehrini, ülkesini tanıması ve ülkesinin geçmişle bağlantısını kurması şarttır.” Dedi.

“PROJE İLE ÖĞRENCİLERİMİZİN TARİH BİLİNCİNE ULAŞMALARINI SAĞLANACAK”

Bulakçıbaşı açıklamasının devamında ise projenin amacı ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Bu projeyle temel amacımız, yetişkinliğe adım atan çocuklarımıza okul çağından itibaren sahip oldukları kültürün dışında da farklı kültürlerin özelliklerini ve niteliklerini de öğreterek bunları koruyacak ve gelecek nesillere aktaracak tarih bilincine ulaşmalarını sağlamaktır. Bu doğrultuda projemizle tarihi eser bilincinin gelişmesini sağlamak amacıyla okulumuz Muş Bilim ve Sanat Merkezi'mizin 12 Resim Bölümü öğrencisini iki öğretmen ve bir idarecinin eşliğinde gezdirerek, Muş Merkez, Malazgirt, Bulanık ve Korkut'taki başlıca tarihi eserleri gezip, görüp tanımaları ve bunları tanıyarak, gönüllülük faaliyeti olarak bu eserlerin fotoğraflarını çekmeleri, bunları resmetmeleri ve bu çektikleri fotoğraflardan ve yaptıkları resimlerden de bir sergi açmaları sağlanacak. Böylece gençlerimizin eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde kültür ve sanat alanlarına aktif katılımları da sağlandığı gibi bu geziler ile gençlerimiz Muş, Malazgirt, Bulanık ve Korkut'taki tarihi eserlerimizi hem küçük yaşlardan tanıyarak gelecekte bu tarihi ve kültürel mirasımızı koruyacak ve yaşatacak, vatanına ve milletine bağlı bilinçli bireyler haline geleceklerdir” dedi.

ÖĞRENCİLER MUŞ VE İLÇELERİNDE BULUNAN TARİHİ MEKANLARI ZİYARET ETTİ

Proje kapsamında düzenlenen gezi programında öğrenciler  ilk gün Muş Merkez’de Muş Atatürk Şehir Müzesi, Alaeddin Bey Camii ve Molla Resuli Sıpiki Türbesi, Hacı Şeref Camii, Migre Hamamı, Ulu Camii, Yıldızlı Han, Müştak Baba ve Mısradı Sami (Zerzemi) Türbesi, Hacı Yasin Camii, Murat Paşa Camii Harabesi, Meryem Ana Kilisesi, Kale Parkı ve Tarihi Murat Köprüsü’nü  gezdiler. Aynı gün Korkut'a gezi yapılarak Yünören Camii’ni de ziyaret ettiler. 2. Gün ise Bulanık’ta bulunan Mollakent ve Esenlik Camiileri, Medresesi ve mezarlığı gezdikten sonra Malazgirt’e geçilerek Malazgirt kalesi, Zafer Anıtı, Alparslan Anıtı ve Malazgirt Türk Tarihi Zaman Tüneli Müzesi’ni ziyaret edildi. Proje, dönem sonunda öğrencilerin çektikleri fotoğraf ve yaptıkları resimlerden oluşan bir sergi açmalarıyla sona erecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —