YILININ İLK İİMEK TOPLANTISI YAPILDI
2023 yılının ilk İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) toplantısı Vali Yardımcısı Hasan Taş başkanlığında yapıldı.
Muş'ta 2023 yılında İstihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesine ve değerlendirilmesine yönelik uygulanacak olan konularının belirlendiği İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Hasan Taş'ın başkanlığında yapılan toplantıya ilgili sektör temsilcileri katılarak yıl içerisinde istihdam ve mesleki eğitim ile ilgili yapılacak olan çalışmalar konuşuldu.
Düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Tarık Mirze, İl Özel İdare Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Mehmet Emin Taylan, Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) Başkan Yardımcısı Metin Süne, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, Ticaret Müdürü Sadık Taşçı, DAKA Muş Destek Ofisi Koordinatörü Muhammed Ali Yıldırım ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri katıldı.
Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Hasan Taş, il genelindeki istihdamın önemine değinerek, çalışmaların yürütülmesinde İŞKUR İl Müdürlüğünün büyük rol oynadığını söyledi.
Daha sonra İŞKUR İl Müdürü Mehmet Emin Taylan toplantıda 2022 yılında yapılan çalışmaların detayları ile ilgili bir sunum yaptı. Muş'un istihdam alanında Türkiye'de en iyi iller arasında yer aldığını belirten Müdür Taylan, istihdam alanındaki çalışmalardan bahsetti.
Müdür Taylan, yapmış olduğu sunumda İŞKU tarafından yapılan çalışmalara değinerek şunları söyledi; "Kurumumuzca açılan kurslar ve programlara binlerce vatandaşımıza iş imkânı sağlamakla beraber bu vatandaşlarımızın kendilerine uygun işe yönlendirilmesini sağlamak bizim en önemli hedeflerimizden biridir. 2022 yılı içinde engellilere Türkiye'de en fazla destek veren il olduk. 2022 yılında 6 tane proje ile engellilerimize destek verdik. 2023 yılında da bekleyen 16 tane projemiz var, yıl içerisinde bu projelerimizi gerçekleştireceğiz. Bu doğrultuda İş ve Meslek Danışmanı arkadaşlarımız gerek kuruma gelen gerekse sistemde kayıtlı olan işsiz vatandaşlarımıza verimli bir şekilde hizmet verip onların iş hayatında yer edinebilmesine yardımcı olmaktadırlar. Kurumumuz aracılığıyla verilen danışmanlık hizmetleri, işgücü talebinde bulunan işverenler ile iş arayanların en doğru şekilde eşleştirildi. Mesleki eğitim faaliyetleriyle hem iş arayanların niteliklerinin geliştirilmesine katkıda bulunarak işgücü piyasasında yer edinmelerini kolaylaştırıldı. İşgücü piyasasının nitelikli işgücü ihtiyacı giderildi" dedi.
Müdür Taylan sunumunun devamında 2022 yılı içinde yapılan çalışmalara değinerek; "İşsizlik oranı 1 puanlık azalma ile yüzde 10.2 seviyesinde gerçekleşti. 2022 yılı verilerine göre İl Müdürlüğümüz iş ve meslek danışmanlığı faaliyetlerinde bulunan grup görüşmelerde 261 grupla toplam 3 bin 64 kişiye hizmet verilmiştir. 2022 yılı verilerine göre bireysel görüşme sayısı 12 bin 421 kişiyle görüşme gerçekleştirilmiştir. 2022 yılında pasif iş gücü programlarından faydalanan bin 734 kişiye 11 milyon 419 bin 826 TL ödenmiştir. 2021 2022 yılı, İl Müdürlüğümüzde Muş merkez ve bağlı ilçelerle beraber, kamu kurum ve kuruluşlarında beden işçisi olarak 3-9 aylık arasında, sigortalı ve asgari ücretle geçici istihdamı sağlamak amacıyla düzenlenen Toplum Yararına Programdan 885 kişi faydalandırılmıştır. İl Müdürlüğümüze 2022 yılı içinde 76 milyon 75 bin 218 TL ödenek tahsisi yapılmıştır. Tahsis edilen ödenekten ise harcanan miktar 65 milyon 990 bin 664 TL, kalan ödenek ise 10 milyon 84 bin 553 TL'dir. Pasif İş Gücü Programından toplam bin 734 kişiye 11 milyon 419 bin 826 TL ödenmiştir. Pasif ve Aktif İşgücünde toplamda ise miktar 87 milyon 495 bin 45 TL'dir" ifadelerini kullandı.