ÜNİVERSİTEDE CÜBBE GİYME TÖRENİ

18 Mart 2015 tarihinde rektörlük görevine atanan Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, o tarihten bu yana unvan alan öğretim üyelere, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans salonunda gerçekleştirilen törende cüppelerini giydirdi

EĞİTİM 4.03.2016 15:46:23
ÜNİVERSİTEDE CÜBBE GİYME TÖRENİ

Açılış konuşmasını yapan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, genç akademisyenler ile tecrübelerin paylaşarak şu hususlara dikkatleri çekti: " Üniversite, eğitimin en kaliteli düzeyde verildiği evrensel anlamda gelişim merkezinin adıdır. Eğitim ise bütün canlılar arasında en cahil ve en savunmasız olarak dünyaya gelen insanı, âlemin efendisi yapma sanatıdır. Mark Twain’in deyimi ile eğitim, acı bir bademi tatlı bir şeftaliye, kara bir lahanayı apak karnabahara dönüştürme yeteneğidir. 2,5 asır önce İstanbul sokaklarında gezen Şeyh Gâlip’in de ifade ettiği gibi insanı, mükerrem kılınmış Âdem unvanı ile payelendirme mesleğidir eğitim.

“Ey dil ey dil niye bu rütbede pür-gamsın sen

Gerçi vîrâne isen genc-i mutalsamsın sen

Secde-fermâ-yi melek zât-ı mükerremsin sen

Bildiğin gibi değil cümleden akvemsin sen

…Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen

Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen”

Hâsılı insan, doğduğu andan itibaren ıslaha muhtaç, hızla eğitilmesi gereken varlıktır. İnsanın yeryüzünde tayin edildiği makam da yeryüzünün imarından ibaret olan halifelik makamıdır. İnsan aynı zamanda sosyal bir varlıktır; etkilenen ve etkileyebilen bir varlık… Bu sebeple insanın eğitimi sürecinde alınmayan her tedbir, vaktinde atılmayan her adım, insanın ve insanlığın geleceği adına yıkımdır. Biz akademisyenler de bahsettiğimiz bu süreci en rafine şekliyle yöneten aktörleriz.

Değerli hocalarım,

Akademisyenlik, araştırmacının bencil duygularla kendi dünyasına kapanmasından ibaret bir gelişim süreci değildir. Doğrusu böyle bir süreç, olsa olsa bizi insanlığımıza yabancılaştıran, hayvanlık derekesine mahkûm eden bir talihsizlik olabilir. Marks’ın tabiriyle; “Hayvan olmak istiyorsan, bunun yolu kolaydır; yapman gereken tek şey, başkalarının derdine sırtını dönmen ve sadece kendi dünyanın sorunlarına çözüm üretmeye çalışmandır.” Müslüman adını almanın tek şartını iki parçalık şehadet cümlesinin ilk kısmına hasrederek tevhid inancını itiraf ile sınırlayan Hz. Peygamber, “(İnsanların) ve özelde Müslümanların derdini bir kaygı sebebi olarak görmeyenler, bizden olamazlar!” buyurmaktadır. Akademisyenlerin işlerini hakkıyla yapmaları, insanlığın derdine derman olma kaygısı taşımaları, en başta bunu en yakınları, yani talebeleri üzerinde göstermeleri ile mümkündür. Üstelik ilim talipleri, meleklerin kol kanat gererek kendilerine eskortluk yaptıkları azizlerdir. Azizlerin inayet payından behrelenmek, hiç olmazsa onların dertleri ile dertlenmek suretiyle mümkün olabilir.

Kıymetli hocalarım,

Akademi, dedikoduların bilimsel üretkenliğin önüne geçtiği yerler asla değildir! Akademik camiada dedikodu, bir bumerang gibi dönüp bizleri vuran tehlikeli bir silahtır. Sa`dî, “Bir kusuru da olsa kardeşini ayıplama; unutma ki onun o duruma düşmesine sebep olan zaman kılıcı, henüz kınına girmiş değil… Bugün onun boynuna inen, yarın senin de boynuna iner.” derken bunu hatırlatıyor. Kardeşlerimiz, dostlarımız, öğrencilerimiz, yöneticilerimiz ya da yönettiklerimiz hakkında hüsnü zanda ve hüsnü muamelede bulunmak hepimizin insan olarak görevi… Kalbini yarıp bakmadığımız, açık fiilleri bulunmadığı için derununa muttali olamadığımız insanlar ya da konular hakkında fikir beyan etmek, en son akademisyenlerin işi... Kaldı ki yapmak zorunda olduklarımız, yaşamak zorunda kalacağımız vakitlerden çok daha fazla... Bizi süflî amaçları ve tatmin edilemez hırslarıyla dolu avarelik çukurlarına çekmeye çalışan nefsimizin arzularına bir dur diyelim ve ne kadar kaldığına dair hiçbir garantimizin olmadığı bundan sonraki hayatımız için hayırlı işler üretme telaşına düşelim.

Saygıdeğer meslektaşlarım,

Her birinizin, ümmetin umudu, bu ülkenin nadide bir mücevheri, Üniversitemizin kaybına rıza gösterilemez kıymetlisi olarak nezdimizde itibarı olduğunu söylemeyi zaid sayarım; bu vesileyle Türkiye’de değişen devlet konsepti karşısında yeni bir muhasebede bulunmanızı tekrar hatırlatmayı, bir Rektör olmaktan çok bir kardeşiniz olarak görev addederim. Son sözlerimi, aramıza yeni katılan ya da unvan değişikliği sebebiyle bugün cüppelerini takdim edeceğimiz akademisyen kardeşlerimiz için söylemek isterim.

Değerli hocalarım,

Dünyada ulaştığımız her kariyer, ihraz ettiğimiz her makam, asırlık ömürleri olan sekoya ağaçlarındaki yaş halkaları gibi bize geçmişimizi hatırlatmalı, gelecek sorumluluğumuzu pekiştirmelidir. “Az bilmek için çok okumak gerekir.” diyen Batılı Montesquieu,  “İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsin, Ya nice okumaktır?” diyen Yörük Yunus’un hissiyatına tercüman olmuştur. “Dikkat edin, gönüller, (Mutlak Hakikat`in ta kendisi olan) Allah’ı anmakla ancak sükûn bulur!” buyuran Rabbimiz, ilmin nihai amacı olan hakikate erenlerin, esasen huzurun da sırrına erdiklerini ifade eder. Meyvelerin olgunlaşıp da en şirin hallerine kavuştuğu anlardır dalların yere en yakın olduğu anlar!

Tevazuunuzu, fedakârlığınızı, çalışkanlığınızı, üretkenliğinizi, hâsılı gerçek anlamda akademisyenliğinizi en fazla göstereceğiniz gün, işte bugündür. Şunu unutmayın, akademisyenin kibir sergileme hakkının olduğu tek konu, ilmidir. İlimde tevazu olmaz; çünkü ilim Mutlak Hakikat’ın tecelli makamıdır.

Sevgili hocalarım,

Kariyerlerini ve dünyevi başarılarını amaç olarak görenler, bu amaçlarına ulaştıkları zaman ivme kaybına uğrar, durağanlaşırlar. Oysa akmayan suların yosun tutması mukadderdir. Yeni hayatınızda sizlere,  gayesi dünya olmanın çok ötesinde ulvî başarılar diliyorum. Rabbim ağız tadıyla, ruh ve beden sağlığınızı kaybetmeden adımlayacağınız daha nice kariyer basamaklarını sizlere ve sevdiklerinize çok görmesin diyor, hepinizi saygıyla ve muhabbetle kucaklıyorum"

Törende Eğitim Fakültesinden bir Doçent, dokuz Yardımcı Doçent, Fen-Edebiyat Fakültesinden iki Doçent, Yedi Yardımcı Doçent, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden dört Yardımcı doçent, İslami İlimler Fakültesinden iki Doçent, iki Yardımcı doçent, Mühendislik-Mimarlık Fakültesinden iki Yardımcı Doçent ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda ise dört Yardımcı Doçent Öğretim Üyesi cübbeleri Rektör Polat tarafından giydirildi.

Törenin sonunda Rektör Prof. Dr. Polat, Muş Alparslan Üniversitesi ailesinin ileriki aylarda gelecek olan akademisyenlerle daha da büyüyeceğini ve Üniversitemizin akademik alanda birçok başarıya imza atacağına inandığını belirtti ve unvan alan Öğretim Üyelerine bundan sonraki akademik hayatlarında başarılar diledi.

İlginizi Çekebilir

BARIŞAN, “MİLLİ EĞİTİM’İN RAMAZAN GENELGESİ BÜYÜK MEMNUNİYET YARATTI”

KORKUT’TA RAMAZAN COŞKUSU ÖĞRENCİLERLE TAÇLANDI

HASTANEDE DERS ZİLİ ÇALIYOR: ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN KOPMAYACAK

MUŞLU ÖĞRENCİLER TÜBİTAK VAN BÖLGE SERGİSİ’NDE 17 PROJEYLE ÖNE ÇIKTI

MUŞ'TAN DÜNYAYA UZANAN EĞİTİM BAŞARISI

LGS’YE HAZIRLIKTA ÖĞRENCİLERLE YAKIN İLETİŞİM

TÜRKÇENİN ZENGİNLİĞİ MİNİKLERİN ÇALIŞMALARIYLA SAHNEDE

MUŞ’TA OKULLARDA RAMAZAN COŞKUSU: SINIFLAR MANEVİ ATMOSFERLE DONATILDI

MUŞ’TA 127 OKULA “OKULUM TEMİZ BELGESİ”

“KORKMA! GENÇLİĞİN RUHU BURADA” BİLGİ YARIŞMASINDA ŞAMPİYON BELLİ OLDU

  • Perşembe 14.7 ° / 3.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 14.7 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.3 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14