15 TEMMUZ ANITI VE MUŞ´UN SORUNLARI
15 Temmuz sürecini daha önce detaylı bir şekilde analiz eden Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Sosyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Palabıyık, 15 Temmuz Anıtı ve Muş´un Sorunları´ konusunu ele aldı
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Sosyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Palabıyık, ‘15 Temmuz Anıtı Ve Muş’un Sorunları’ konusunu ele aldı. Dünya, ülkeler ve şehitlerin değiştiğini belirten Palabıyık, “Dünya değişiyor, ülkeler değişiyor, toplumlar değişiyor, ülkemiz değişiyor… İnsanoğlunun yaşadığı her aralık değişime ya da değişmeye mahkûmdur. Bu mahkûmiyet bizi yeni gelişmelere uymaya ve bu uyduğumuz bu gelişmeleri uygulamaya çalışmamıza vesile olacaktır. Vesile kavramı pozitif yahut olumlu bir duruma gönderme yaptığı için, bu kavramın toplumsal değişmelerde kullanılmasını faydalı bir analiz olarak görmekteyim. Bu bağlamda inşallah Muş ilinin değişmesine de vesile olacak adımlar atabiliriz.
Ülkemizde birkaç gün önce 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni unutmamak ve sürdürülebilir bir hatırlama mekanizması oluşturmak için “15 Temmuz Şehitleri Anıtı” açılışı, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıldı. Tabi ki bu sembolün bizler için önemi büyüktür ve bir bağlamda da kutsallık içermektedir. Şehit kavramının anılması için herhangi bir sembole ihtiyacın olmadığı ileri sürülebilir lakin bu anıtın hem bir saygı hem toplumsal hafızayı canlı tutmak hem de vefakârlığın bir neticesi olarak, o mekânda yer alması da hepimizi memnun etmiştir. Lakin aynı memnuniyeti diğer mekânlar, özellikle de Muş için söylemek isterdim. Muş ilinin 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde göstermiş olduğu direnişin sembolik anlamda hiçbir karşılığı yoktur. Bunu dile getirmekten oldukça üzülüyorum lakin en az alt yapı çalışmaları kadar böylesine bir anıtın olması insanların hafızalarını daha da canlı tutmaya vesile olacaktır. Temel problem, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı direnişte gösterilen samimiyetin, sonraki dönemlerde sorgulanır hale getirilmiş olmasıdır. Bir akademisyen ve sosyolog olarak yaptığım gözlemler sonucu elde ettiğim en bariz işaret 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin eski ruhunun kalmadığıdır. Peki, ne oldu da bu hale geldik?
“BİRİLERİNİN SÜREKLİ BİR BİÇİMDE ÖN PLANDA OLMA ÇABASI ARTIK İNSANLAR TARAFINDAN HOŞ KARŞILANMAMAKTADIR”
“Dün ki yazımda bu hususa biraz değinmiş ve en temel problemin, feodal ilişki biçimlerinin maalesef hala terk edilmemiş olmasından kaynaklandığını vurgulamıştım” diye ifade eden Palabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her toplumsal eylemin ardındaki benzer isimler ve simalar artık insanların bu tür pratiklerden uzak durmasının temel sebepleri arasına dahil olmuştur. Esas kastım ise bu olumsuz durumun hem sivil hem de bürokratik anlamda geçerli olmasıdır. Maalesef birilerinin sürekli bir biçimde ön planda olma çabası artık insanlar tarafından hoş karşılanmamaktadır. Bir diğer problem ise toplumsal sorunların çeşitliliğine rağmen bu sorunları dile getirecek insanların merkezi düzenden uzakta bırakılmasıdır. Bu pratik bazen bilinçli olarak yapılmakta bazen de kişi, uzakta bırakıldığının farkına varamamaktadır.
Örneğin Varto’nun bir köyündeki vatandaşın derdini anlatması mümkün değilken onun adına konuşan insanların onun derdinden haberdar olamaması çok üzücü bir durumdur. Bu tür mesafe içeren problemlerde temel pratik sn valimizin, ilimizin en uç noktalarına gitmesi ve ulaşılamayacak kişilere ulaşabilmesidir. Doğu insanının temel karakteristiği, devletin onu unuttuğu ve seçim zamanları gelince hatırlayacak düşüncesidir. Bu düşüncenin hayatta kalması için Muş ilin bazı parti başkanları ellerinden geleni yapmışlar ve insanları bu olumsuz duruma inandırmışlardır. Seçim, referandum ya da diğer tercih konuları gündeme geldiğinde fotoğrafın ön karesinden yüzünü az da olsa köşeden göstermek isteyen postmodern zamanın balon siyasi figürleri, karşısındaki insanlarda ne samimiyet ne de olumlu bir his bırakmıştır. Özellikle ülkemizin geçtiği bu sınama sürecinde devletimizin en büyük kazanımı samimiyet olacaktır ve olmalıdır lakin bu tür figürlerle bazı işleri başarmak kolay görünmemektedir.”
“MUŞ’A ÖNEMLİ BİR ANITIN KAZANDIRILMASI GEREKTİĞİNİ İDDİA EDİYORUM”
15 Temmuz Darbe Girişimi’ni anma yıldönümünde hemen her ilin çeşitli pratikleri varken Muş ilinin neden geçen yıla göre daha soluk bir tavır takındığı üzerine bazı ifadeler kullandığını hatırlatan Palabıyık, “Şimdi ise bu izahın arkasından gelen eleştirilere kulak asmadan Muş iline önemli bir anıtın kazandırılması gerektiğini iddia ediyorum. Sıkışık bir kent düzeninden daha refah bir kent düzenine geçmenin bir adımı olabilecek bu süreçte, yapılacak anıtın kentin bütün kesimlerini birleştirecek bir mekânda yapılmasının da uygun olduğu kanısındayım. Muş ilinin neredeyse bütün kazanımı olan İstasyon caddesinin artık genişletilmesi, diğer alanlarda da geçerli ve kabul gören yapılan olması ve kötü giden bu kentleşmeye dur demenin süresi maalesef geçmektedir. 15 Temmuz Darbe Girişimi Anıtı’nın konumlanacağı mekân iste bu kapsamda hazırlanmalı, ele alınmalı ve hemen inşa edilmelidir” ifadelerini kullandı.
“AK PARTİ’NİN NABIZ TUTMA YÖNTEMİ ANKETLERDİR”
Muş’un çok büyük bir il olmadığını ve bu ilde gerçekleşecek projelerin uzun sürmesininde mümkün olmadığını vurgulayan Palabıyık, “Uygulanan projelerdeki esas problem ise pratiklerin gerçekleşme zamanının oldukça uzun sürmesidir. Muş, çok büyük bir il değil ve bu ilde gerçekleşecek projelerin uzun sürmesi de mümkün değildir. Eğer bazı adımlar uzun sürüyorsa, bunu iki temel neden olabilir; ilki ya Muş için çalışan ekip gerçekten yetersiz ve tecrübesizdir ya da yapılacak faaliyetlerin plan programında ciddi eksiklikler mevcuttur. Bir de toplumun temel isteklerinin nasıl belirlendiğinden siyasilerin haberlerinin olmadığı hususunda artık eminim. Çünkü hiçbir siyasi birey, Muş iline ne istersiniz yahut hangi problemler var diye anket yaptırmamıştır. AK Parti’nin nabız tutma yöntemi anketlerdir. Yapılan anketler sonucunda AK Parti önemli adımlar atmış ve atılımlar gerçekleştirmiştir.
Lakin Muş ilinde AK Parti’nin hiçbir organı bu türden bir çalışma içerisinde değildir. Halkın ne istediğini bilmeden yapılanların hakla mal edilmesi kadar da komik bir karşılık olmayacaktır. Örneğin Muş halkının şu an trafik, toz ve şehir gürültüsünden neler çektiğini hiçbir siyasi organın düşündüğünü zannetmiyorum. Hastası, yaşlısı yahut yeni doğmuş çocuklar için en hijyenik olmayan koşullar maalesef şu an Muş ilinde mevcut. Bunların düzelmesinin de ne kadar zaman alacağını maalesef tahmin etmek oldukça zor, çünkü çalışan görevlilere bakınca bunu kolaylıkla anlayabiliyorsunuz.
Muş ilinin sorunlarına değinmeye tabî ki devam edeceğiz, çünkü bu durum kolay kolay vazgeçemeyeceğimiz bir gerçekliktir. Lakin öncelikle Muş iline yakışan ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni hatırlatmaya yardımcı olacak makbul bir anıtın yapılmasını oldukça faydalı gördüğümüzü bir kez daha belirtmek istiyorum. En azından ilimize iştirak edecek siyasi aktörlerin karşılanabileceği bir mekân da elde etmiş oluruz. Vesselam…” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir
- Cuma 14.7 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 13.3 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 14.9 ° / 3.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

