SOĞUK HAVA KAN BAĞIŞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kızılay Genel Merkez Denetim Komisyonu Üyesi ve Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, etkili olan soğuk havanın kan bağışını olumsuz etkilediğini belirterek, ´´Aralık ayı içerisinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava kan bağışını olumsuz etkiledi ve yüzde 60

SAĞLIK 26.12.2016 10:22:15
SOĞUK HAVA KAN BAĞIŞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kızılay Genel Merkez Denetim Komisyonu Üyesi ve Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, etkili olan soğuk havanın kan bağışını olumsuz etkilediğini belirterek, “Aralık ayı içerisinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava kan bağışını olumsuz etkiledi ve yüzde 60’a varan düşüşler yaşandı” dedi

Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Soğukların artması ile kan bağış oranlarında da düşüşler yaşanıyor. Muş merkezde kar kalınlığının yaklaşık bir metreyi bulması gezici kan bağış ekiplerinin çalışma yapmasını engellerken, soğuk havaya bağlı olarak kan bağışında gözle görülür düşüşler yaşanıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Koç, Aralık ayının ikinci haftası itibari ile başlayan kar yağışının ve akabindeki soğuk havanın kan bağışlarını olumsuz etkilediğini ve yüzde 60’a varan düşüşler yaşandığını söyledi.

Muş merkezde, ilçelerde ve yüksek rakımlı bölgelerde kar kalınlığının bir metreye kadar ulaşması sebebi ile gezici kan bağış ekiplerinin birçok çalışmasının iptal edildiğini aktaran Koç, “Aralık ayının ikinci haftasında yağan yoğun kar sebebi ile birçok ilçelerde planladığımız kan bağış çalışmasını iptal ettik. Şiddetli soğukların olumsuz etkisini yaşadık. Buna bağlı olarak Muş Valiliği önündeki sabit kan merkezimiz ile diğer kan merkezlerimizdeki bağış oranlarının yüzde 60-70 oranında düştüğünü gördük” diye konuştu.

BAŞKAN KOÇ KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPTI

Muş Kızılay Başkanı Cengiz Koç,  kış mevsiminin olumsuzlukları nedeniyle düşük kan bağışının ortaya çıkardığı açığın, acil durum stoklarından karşılandığını belirterek, kan bağışı çağrısında bulundu. Başkan Koç’un yaptığı açıklamaya göre, kış koşulları, Kızılay`ın kan stoklarını olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde 60 bin ünite olması gereken kan stok seviyesi 30 bin civarına düştü. Koç, kış aylarında vatandaşların kan bağışına daha az gitmesi nedeniyle sıkıntı yaşama ihtimalinin doğduğunu belirtti.

KIŞ MEVSİMİ STOKLARIMIZI ETKİLİYOR

Kış mevsimine kan stoklarını artırarak girdiklerini aktaran Koç, şunları kaydetti: "Fakat buna rağmen alarm durumumuz devam ediyor. Zira kan, uzun süre saklanabilen bir ürün değil. Biz her gün ortalama 10 bin ünite kan alıp, testlerini yapıp hastanelere sevk etmek zorundayız. Kan stoklarımız ise olağanüstü durumlar için büyük önem taşıyor. Kış mevsiminin olumsuzlukları nedeniyle düşük kan bağışının ortaya çıkardığı açığı, acil durum stoklarımızdan karşılıyoruz. Özellikle düzenli kan bağışçılarımızı bu mevsimde bir kez daha özveriye davet ediyoruz."

Koç, soğuk hava şartları, fırtına ve kar yağışının insanların evlerinden çıkarak kan vermeye gitmesini engellediğine değinerek, şu çağrıda bulundu: "Bu durum stokta azalmaya neden oldu ama kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır. Kan ihtiyaçları devam ediyor. Hastanelerde ameliyatlar sürüyor. Türkiye`nin bir yıllık kan ihtiyacı yaklaşık 2,5 milyon ünitedir. Biz 2016`da 2 milyon 100 bin ünitenin üzerinde bir kan bağışı alarak ülke ihtiyacının büyük bölümünü karşıladık. Ancak her zaman için kana ihtiyaç vardır. Kan stokumuzun daha fazla düşmesi korkusu yaşıyoruz. İhtiyaç durumunda yetersiz kalmak istemediğimiz için başta halkımız olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımıza kan bağışı yapmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz. Lütfen herkes kan toplama merkezlerimize gelerek kan bağışında bulunsun. Bugün başkasına ihtiyaç olan kan, yarın kendimize ya da en yakınımıza ihtiyaç olabilir. Bu düşünceyle hareket etmemiz gerekiyor."

İlginizi Çekebilir

ULUSLARARASI ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERİ GÜNÜ’NDE ERKEN TANI VURGUSU

KARLA KAPANAN YOLDA SAĞLIK İÇİN SEFERBERLİK

MUŞ’TA İÇME SUYU ALARMI: “DİŞLERİNİZİ DAHİ FIRÇALAMAYIN” UYARISI

HASKÖY DEVLET HASTANESİ’NDE DİYALİZ HİZMETİ BAŞLADI

ZOR VAKA MUŞ’TA ÇÖZÜLDÜ: KULAK KELOİDİNE ÖZEL CERRAHİ MÜDAHALE

2025’TE MUŞ’TA SAĞLIKTA HAREKETLİ YIL: BİNLERCE HASTAYA HİZMET

YAPAY ZEKA DESTEKLİ İKİNCİ MR CİHAZI HİZMETE ALINDI

KORKUT’TA HASTA, AMBULANSA İŞ MAKİNESİYLE ULAŞTIRILDI

YENİDOĞAN BEBEK İÇİN AMBULANS HELİKOPTER HAVALANDI

KIRSALDA KAR ENGELİNE KARŞI SAĞLIK MESAİSİ

  • Çarşamba 14.7 ° / 3.5 ° Güneşli
  • Perşembe 15.7 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Cuma 13.7 ° / 4.2 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13