19 Eylül Gaziler Günü ülke genelinde olduğu gibi Muş’ta da çeşitli ve törenlerle kutlandı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, gaziler günü nedeniyle bir yemek programı tertipledi. Öğretmenevinde düzenlenen programa Vali Aziz Yıldırım, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy, kamu kurum amirleri ve çok sayıda gazi ile yakını katıldı.
Programda gazilerle bir araya gelerek yakından ilgilenen Vali Aziz Yıldırım, gaziliğin önemine değinerek bir konuşma yaptı. Türk tarihinde ve İslam inancında şehitlik ve gaziliğin onur olduğunu belirten Vali Yıldırım, her Türk de bu onurlara kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaştığını söyledi.
“TÜRK ULUSU VE HER BİREYİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR ANLAMI VE ÖNEMİ VARDIR”
Gaziliğin önemine değinen Vali Yıldırım, “Değerli mesai arkadaşlarım, kıymetli gazilerimiz, şehit yakınlarımız ve basınımızın güzide temsilcileri hepinizi en derin saygı, sevgi ve hürmetle selamlıyorum. Bilindiği üzere 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesiyle Gazi ünvanının verildiği günün yıl dönümünü “Gaziler Günü” olarak kutlamaktayız. Türk tarihinde ve dinimizde şehitlik ve gazilik onurdur. Her Türk de bu onurlara kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü milli hassasiyetimizde olan bu duyguların, Türk ulusu ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır. Millet olarak bizler bu onurlara ulaşmak için canı pahasına Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi 15 Temmuz Günü de tankların altına gözlerini kırpmadan şehit ve gazi olmak için adeta birbirleriyle yarışarak vatanı savunmuşlardır. Türk ulusu için ‘şehitler nurlanmış’ ve ‘gaziler onurlanmış’ şahıslar demektir. Bu kahramanlık destanlarını ve vatanımızın bütünlüğünü tabi ki de şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz” dedi.
“DEVLETİMİZ GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERMEKTEDİR”
“Ulu önderimiz Mustafa Kemal de Sakarya Meydan Muharebesinde göstermiş olduğu yararlılıklar ile 1921 yılında Gazilik şanına değer bulunmuştur” diye kaydeden Vali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca Türkiye Gaziler 19 Eylül 1982 tarihinde Türkiye Muharip Gazileri Derneği altında birleştiği de bir gerçektir. Bu sebepten dolayı yurdumuzda her yıl ‘19 Eylül Gaziler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Devletimiz bu durum karşısında şehit yakınlarımıza ve gazilerimize maddi desteklemelerin yanı sıra sağlık, ulaşım gibi hizmetlerde bir takım imkânlar sunarak bir nebzede olsa rahatlamalarını sağlamak istemiştir.
Değerli katılımcılar; şunu unutmayalım ki, dün olduğu gibi bugünde gerek içten ve gerekse dıştan aziz vatanımızı parçalamaya çalışarak bağımsızlığımızı yok etmek istemektedirler. Dış düşmanlara ve onların içteki işbirlikçilerine karşı şerefle vatanı korumuş, mücadele etmiş ve gazi olmuş tüm gazilerimizin gaziler gününü kutluyor onlara saygı ve selamlarımızı sunuyoruz.”
“ŞEHİT YAKINLARIMIZA VE GAZİLERİMİZE HİZMET ETMEYİ BİR BORÇ OLARAK GÖRÜYORUZ”
Vali Yıldırım’dan sonra bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy ise “Her zaman protokolün en başköşesinde ağırlamaktan şeref duyduğumuz şehit aileleri ve gazilerimizle bu önemli günde bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. 19 Eylül Gaziler Günü`nde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak, şehit yakınlarımıza ve gazilerimize hizmet etmeyi bir borç olarak görüyoruz. Tevdi edilmiş bir görevin yanında bir vicdan, bir ibadet aşkı gibi hizmet edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Evladını bisiklete bindirmeye kıyamayan bir annenin, vatan koruması, devlet bekası için gözünü kırpmadan şahadete yolluyor olması karşısında ne yapılsa azdır. Tekrar şunu belirtmek isterim, biz Aile ve Sosyal Politikalar olarak her zaman şehit eşleri, aileleri ve gazilerimizin emrindeyiz ve emrinde olmaya da devam edeceğiz. Bu düşünceler ışığında aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sadece bugün değil, her zaman sevgi ve saygıyla anmaktayız” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak en iyi şekilde hizmet etme gayretinde olduklarını vurgulayan Aksoy, “Ülkemizin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü ile birlik ve beraberliğimizin bekası uğruna büyük fedakârlıklar göstererek canı pahasına göğsünü siper etmiş ve gazilik mertebesine ulaşarak, bu nişanı bir ömür boyu gururla taşımış gazilerimizin, değerinin anlaşılması ve hak ettikleri şekilde övgü ve minnetle anılması açısından 19 Eylül Gaziler günü ayrı bir önem taşımaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal etmiş şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, gazilik mertebesi ile şereflenmiş kardeşlerimize ise sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan hediyeler gazilere ve katılımcılara dağıtılması ile program son buldu.