KONFERANSA KATILDI

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Muş Alparslan Üniversitesi´nde düzenlenen ‘Anayasa ve İnsan Onuru´ konulu konferansa katıldı

GÜNCEL 27.09.2013 17:16:49
KONFERANSA KATILDI
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) tarafından düzenlenen ‘Anayasa ve İnsan Onuru’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kendisine Anayasa’nın ne olduğu sorusuna vereceği cevabın Anayasaya eşittir, insan onuru olacağını kaydetti. 
Kılıç, “Dolayısı ile insan onuru bu kadar önemlidir. İnsanı yaratan insana bazı özellikler vermiştir. İnsana verilen bu özellikleri incelerseniz insan onurunu burada rahatlıkla görebilirsiniz. Eşrefi mahluk yanı şerefli insan, buna bazen şeref bazen haysiyet bazen de onur diyoruz. İşte insan böyle yaratıldığı için kainatın en şereflisi olarak ilan edildi. Kainatta her şey insana hizmet ediyor, onu hizmet etmeyen hiç birşey yok. Dolayısı ile onur doğuştan gelen bir özelliktir ve insanı insan yapanda budur” dedi.
Anayasal bazda insan onurunun tahlilinin yapıldığını ve ortaya temel hak ve özgürlüklerin çıktığını kaydeden Kılıç, “Ayrıca ortaya adalet ve barışta çıkıyor. İşte bütün bunları toparlayınca insanoğlunu ele alabilirsiniz. İnsanın düşünmesi ve düşündüğünü ifade etmesi, insanın inanması ve inandığı gibi yaşaması temel hak ve özgürlüktür. Bu temel hak ve özgürlükler konusunda meydana gelebilecek ihlalleri biz insanlık onurunun ihlali olarak değerlendiriyoruz. Eğer bir insanın inandığını yaşamasını engelliyorsanız o insanın onurunu zedeliyorsunuzdur” şeklinde konuştu.
Konuşmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Hazırlık Komisyonu’nu da eleştiren Kılıç, “Demokrasinin müzakere ve uzlaşma kültürü vardır. Biz bunları yaşatamıyoruz. Yaşatamadığımız içinde diyalog kuramıyoruz. Diyalog kuramadığımız içinde sorunlarımızı maalesef çözemiyoruz. İşte bu kin ve nefret kültürü karşısında demokrasi kültürünü geliştirmemiz lazım. Sorunları birbirimize anlatmamız lazım, uzlaşmayabiliriz. Ama bir adara yaşamamıza imkan verecektir bu inanın. Anayasa komisyonundaki arkadaşlara soruyoruz. Ne yapıyorsunuz? Herkes teklifini getiriyor, koyuyor. Üst üste koyuyorlar. Tutmayan ve birbirleri ile örtüşmeyen yerleri kırmızı ile geçiyorlar, ‘anlaşamadık’ diyorlar. Böyle bir anayasa görüşmesi olur mu? Eğer müzakere etmeyecekseniz, konuşmayacaksanız, ikinci ve üçüncü öneri koymayacaksanız? O zaman neden toplanıyorsunuz” dedi.
Anayasa hazırlayanların tek kırmızı çizgisinin insan onuru olması gerektiğini hatırlatan Haşim Kılıç, “Herkesin bir kırmızı çizgisi var bekliyor. Birisi çıkaracak ve bu iş akamete uğrayacak. Bu anlayış ile anayasa yapamayız, sizin hizmetinize sunamayız. Eğer kırmızı çizgi olacaksa buda insan onurudur, başka hiçbir şey değil” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

KIZILAY’DAN KUR’AN KURSU ÖĞRENCİLERİNE İFTAR VE BAYRAMLIK DESTEĞİ

MUŞ’TA OKÇULUK KURSU SONA ERDİ: 322 KIZ ÖĞRENCİ EĞİTİM ALDI

MUŞLU İŞ İNSANI YILMAZ’DAN BAKAN ÇİFTÇİ’YE ZİYARET

MUŞ’TA İSTİKLÂL MARŞI VE ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ İÇİN ORTAK PROGRAM

KOCAELİ’DE MUŞLULAR DERNEĞİ KURULDU, HEMŞEHRİLER İFTARDA BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN BARIŞAN: "İSTİKLÂL MARŞI BİN YILIN ÖZGÜRLÜK DESTANIDIR"

VALİ ÇAKIR’DAN İSTİKLAL MARŞI’NIN KABUL YIL DÖNÜMÜ MESAJI

TEKNOLOJİ VE SANAT ATÖLYELERİNDE GELECEĞİN GENÇLERİYLE BULUŞMA

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER VE AİLELERİ İÇİN ANLAMLI İFTAR BULUŞMASI

KORKUT'TA İFTAR VE ŞENLİKLE DOLU UNUTULMAZ RAMAZAN GECESİ

  • Pazar 14.9 ° / 3.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.1 ° / 3.1 ° Güneşli
  • Salı 14.9 ° / 4.5 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
9.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17