´´HERKES SORUMLULUĞUNU BİLECEK
Muş Kadın Derneği (Mukadder) Başkanı Elif Çetinbaş, Diyarbakır`daki çocuk istismarı ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu. Çetinbaş, ´´Bizler başta Kadın dernekleri olarak konunun takipçisi olacağımızı deklare ediyor ve bu davaların açıklığa kavu
Muş Kadın Derneği (Mukadder) Başkanı Elif Çetinbaş, Diyarbakır`daki çocuk istismarı ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu. Çetinbaş, “Bizler başta Kadın dernekleri olarak konunun takipçisi olacağımızı deklare ediyor ve bu davaların açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz.” dedi
Yazılı basın açıklamasında bulunan Çetinbaş, şu ifadelere yer verdi; “Toplumun temel değerlerinin kadın ölümleri, yaygınlaşan madde kullanımı ve çocuklara yönelen istismarlarla yozlaştırılarak, bireyleri ve demokrasiyi ciddi anlamda tehdit etmektedir. Verilere baktığımızda durumun ne denli vahim ve trajik olduğunu görebiliriz. 2012 yılı adli sicil istatistikleri göz önüne alındığında, çocuğun cinsel istismar suçundan Cumhuriyet Başsavcılıklarına 33 bin 992 başvuru yapıldığı ve aynı yıl bu suç nedeniyle ceza mahkemelerinde 17 bin 589 dava açıldığı görülüyor. Yine Türkiye İstatistik Kurumu ve Adalet Bakanlığı’nın 2011’de yaptığı çalışma ise daha da çarpıcı sonuçları ortaya koyuyor. Bu çalışmaya göre cinsel istismar mağduru çocukların yüzde 35’in 11 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.
Diyarbakır’da yaklaşık bir sene evvel 23 Nisan 2013 tarihinde gerçekleşen ve hala dava süreci devam etmekte olan cinsel istismar vakasına sessiz kalınmamalıdır. Yaşları 4, 6, 9 olan 3 kardeşin aralarında polislerinde olduğu çok sayıda kişinin cinsel istismarına maruz kalmış, Çocukların babalarına anlatması üzerine ortaya çıkan cinsel istismar olayı ile ilgili, 9 yaşındaki çocuk 19 Haziran 2013 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında ifade vermiştir. Savcılıktaki ifadesinde, annesinin, polis memuru M.A. ile ilişkisi olduğunu öne sürerek, annesi ve kardeşi ile birlikte bu şahsın evine gittiklerini anlattı. Çocuk, evine gittiği polis memurunun kendisi ve diğer kardeşine sıvı bir şeyler içirdiğini daha sonra ellerini kollarını koli bandı ile bantlayıp kendilerine cinsel istismarda bulunduğunu öne sürdü. Çocuğun ifadesinde bu olayın yaklaşık 13 ay boyunca devam ettiği belirtilmiştir.
Çocuğun savcılıktaki ifadesinin ardından, sosyal medya üzerinden İçişleri Bakanı Efkan Ala`ya ulaştırılan mesajla birlikte soruşturma açılmış ancak, takipsizlik kararı verilmiştir. Savcılık beyanlarına rağmen soruşturma öncesinde ve sonrasında çocuklara herhangi bir destek de verilmemiştir. Bu üzücü olay çocuk istismar ve ihmalinin toplumumuzda ne denli ciddi ve o denli örtük kalmış bir olgu olduğunu, istismarı önlemeye, ortadan kaldırmaya yönelik önlemleri yaşama geçirmenin ne denli yaşamsal olduğunu bir kez daha göstermiştir. Türkiye’nin de onaylamış olduğu BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’nin 34. ve 39. maddeleri devletlere ve herkese çocuğu her türlü cinsel sömürüye ve cinsel suistimale karşı koruma yükümlülüğü verir. Devlet çocukların sağlıklı ruhsal gelişimlerini sağlayacak yaşam ortamını sağlaması gerekmektedir. Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’ni imzalayan Türkiye’nin artık sözleşme gereği Türk Ceza Yasası ve Ceza Muhakemesi Yasası başta olmak üzere ilgili yasalarda gerekli düzenlemeleri çocuğun yüksek yararı doğrultusunda hızla hayata geçirilmelidir.
Tüm yönleriyle çocuk istismarı ve yarattığı ruhsal sonuçlar toplumun ve ülkeyi yönetenlerin sürekli olarak önemli gündem maddelerinden birisi olmalıdır. Devlet çocukların sağlıklı ruhsal gelişimlerini sağlayacak bir aile ve yaşam ortamı sağlamak, bunu engelleyen sosyal, kültürel ve ekonomik koşulları ortadan kaldırmak, buna yönelik çocuk politikaları geliştirmeye katkıda bulunmak, elverişsiz koşullarda yaşamını sürdürmek zorundan kalan çocukların istismar kurbanı olmalarını önlemek, gereğinde onları koruma altına almak ve rehabilite etmek, bunun yanında çocukların ve erişkinlerin sağlık sisteminden tamamen ücretsiz yararlanmalarını sağlayan ve kolaylaştıran koruyucu sağlık uygulamalarını geliştirmek için gereken yasal ve idari düzenlemeleri yapmak zorundadır. Bizler başta Kadın dernekleri olarak konunun takipçisi olacağımızı deklare ediyor ve bu davaların açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz. Toplumun vicdanına seslenerek sessiz kalınmaması gerektiğini belirtiyoruz.”
İlginizi Çekebilir
- Çarşamba 13.7 ° / 3.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Perşembe 14.7 ° / 3.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 14.7 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

