KIZILAY´DAN KAN BAĞIŞ KAMPANYASI

Muş Kızılay Kan Bağışı Merkezi, kan bağışında yaşanan düşüş nedeniyle vatandaşları kan vermeye davet ediyor

SAĞLIK 22.08.2017 13:33:09
KIZILAY´DAN KAN BAĞIŞ KAMPANYASI

Hava sıcaklığının arttığı Muş’ta, Kızılay Kan alma merkezi ekibi Valilik önünde otobüste kan toplamaya devam ediyor. Kan bağışında yaşanan düşüş nedeniyle vatandaşları kan bağışına davet eden Kan Bağış Merkezi Doktoru Ahmet Kotan, kampanya ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Günlük 10 binin üzerinde kan ihtiyacı olduğunu ifade eden Dr. Kotan, “Ağustos ayında sıcakların da etkisiyle kan bağışında ciddi bir düşüş var. Tabii bölgenin bütün kan bağışını karşılıyoruz. Kan bağışında düşme olduğunda hastanelerde kan sıkıntısı yaşanıyor. Bundan dolayı kampanyalarımız devam ediyor. Bu hafta içerisinde adliye önünde iki gün duracağız. Çarşamba günü Hasköy’deyiz, Perşembe günü, Bulanık Cuma günü ise Malazgirt’teyiz. Kan bağışı noktasındaki duyarlılık istediğimiz düzeyde değil. Kızılay Türkiye genelinde kan bağışlarını kendisi karşılamaya çalışıyor. Türkiye geneli iki buçuk milyon kan ihtiyacı var. Günlük 10 binin üzerinde kana ihtiyaç oluyor. Şu anda hastanelerde Acil kan ihtiyacı duymuyoruz. Çünkü bunu Kızılay arka planda karşılıyor. Ramazan ayından çıkmış olmamızdan dolayı depolarımız boşalmış durumda. Ramazan sonrasında yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ama sıcaklıklar yüzünden istediğimiz düzeyde kan alamıyoruz” dedi.

“18-65 YAŞ ARASI BÜTÜN SAĞLIKLI BİREYLERDEN KAN ALIYORUZ”

Kan bağışında gerekli kontrol ve tedbirleri aldıklarını hatırlatan Dr. Kotan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bağışçılar yeterli sıvı aldıktan sonra verdikleri kan kendilerini çok da etkilemiyor. Birkaç saat içerisinde ciddi bir sıvı aldıklarında verdikleri kan onları etkilemiyor. Ciddi kan ihtiyacımız var. Bir ünite kan ile 2 insana can veriyoruz. Bu yüzden insanların kendilerini geri çekmemeleri gerekir. 18-65 yaş arası bütün sağlıklı bireylerden kan alıyoruz. Geldikleri zaman formumuz var, onların kendi sağlık açılarına göre sorular soruyoruz daha sonra doktor gözetiminde sorgulamamızı yapıyoruz.”

“ÜCRETSİZ TANSİYON VE KAN DERİ ÖLÇÜYORUZ”

Kan bağışının yanı sıra tansiyon ve kan değeri ölçümleri hizmetlerinin de verildiğini kaydeden Dr. Kotan, “tansiyon ve kan değerlerine bakıyoruz, kansızlığı olan bir insanın zaten kalamıyoruz. Kan değeri yüksek olanlardan da almıyoruz. Kan değeri sigara içenlerde ve et tüketen toplumlarda yüksek oluyor. Bu da ciddi kan yoğunluğu oluşmasını sağlıyor. Bu da kol bacakta uyuşma ve kaşınma ya neden oluyor. Bunun dışında tansiyon değerlerinde yükseklik varsa vücut sürekli kan yapıyor. Biz kan aldığımızda o kan gitmiyor yeniden kan oluşuyor. En büyük faydası da hiç tanımadığınız bilmediğiniz insanlara umut veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

“Biz toplum olarak yardımsever bir toplumuz” diye vurgulayan Dr. Kotan, “Kan insandan başkasından tedarik edemiyoruz. Kan ağaçta yetişen bir meyve gibi değil, o yüzden üretemiyoruz. İnsandan alıp insana vermemiz lazım. Bu ay bize verilen bir hedef var nüfusa göre yıllık 8 bin, önümüzdeki yıl itibariyle 10 bin olması lazım. Nüfusumuz arttığı için geçen yıl hedefi tutturamadık ve 7 binlerde kaldık. Verilen hedefin biraz altında kaldı bu yıl biraz daha iyi 8 bin hedefini aşacağız. Önümüzdeki 1 hafta içerisinde yoğun bir şekilde çalışacağız. Önümüzdeki hafta yoğun bir katılım olursa kan ihtiyacını karşılarız. Günlük 15 20 kişi kan bağışında bulunuyor bazen de daha yüksek olabiliyor” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

6 YATAKLI DİYALİZ ÜNİTESİYLE HASKÖY’DE SAĞLIK HİZMETİNE BÜYÜK KOLAYLIK

ULUSLARARASI ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERİ GÜNÜ’NDE ERKEN TANI VURGUSU

KARLA KAPANAN YOLDA SAĞLIK İÇİN SEFERBERLİK

MUŞ’TA İÇME SUYU ALARMI: “DİŞLERİNİZİ DAHİ FIRÇALAMAYIN” UYARISI

HASKÖY DEVLET HASTANESİ’NDE DİYALİZ HİZMETİ BAŞLADI

ZOR VAKA MUŞ’TA ÇÖZÜLDÜ: KULAK KELOİDİNE ÖZEL CERRAHİ MÜDAHALE

2025’TE MUŞ’TA SAĞLIKTA HAREKETLİ YIL: BİNLERCE HASTAYA HİZMET

YAPAY ZEKA DESTEKLİ İKİNCİ MR CİHAZI HİZMETE ALINDI

KORKUT’TA HASTA, AMBULANSA İŞ MAKİNESİYLE ULAŞTIRILDI

YENİDOĞAN BEBEK İÇİN AMBULANS HELİKOPTER HAVALANDI

  • Salı 14.9 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 15 ° / 5.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 11 ° / 6.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17