YÜCE, KANSERLE MÜCADELEYE DİKKAT ÇEKTİ

Genç Birikim Derneği, ONKO- SEV Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, 22.Ulusal Kanser Kongresi´nde kanserle mücadele konusunda hastaların savunuculuğunun önemine değinerek bir kez daha dikkat çekti.

SAĞLIK 24.04.2017 19:09:56
YÜCE, KANSERLE MÜCADELEYE DİKKAT ÇEKTİ

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği ile birlikte Antalya’da 22.Ulusal Kanser Kongresi düzenlendi.

Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (Onko-Sev) ile Genç Birikim Derneği (Genç-Bir-Der) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, yurt içi ve yurt dışından katılan 1750 alanında uzman katılımı ile gerçekleşen kongrenin ‘Türkiye’de Hasta Derneklerinin Rolü’ oturumunda, kanserle mücadele konusunun birçok değişkene bağlı olduğunu, derneklerin bu konuda çok önemli bir misyona sahip olduğunu söyledi.

Hasta savunuculuğunun önemine bir kez daha dikkat çeken Yüce, “Genç Birikim Derneği olarak amacımız; gençleri kansere karşı korumak ve hastalar için savunuculuk yapmaktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün kanser üzerine yayınladığı raporda, Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde kanser hastalarının oranının 2020 yılına kadar %50 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Sınır tanımayan bir hastalık olan kanserle etkin bir şekilde mücadele edilmediği takdirde, öngörülemeyen durumlar da gözönüne alındığında, bu rakamların daha da yükseleceği kuvvetle muhtemeldir. Bugün kanserle etkin bir mücadeleye başladığında, kanser teşhislerinde %20 civarında bir azalma olabileceği tahmin edilmektedir.

Kanser hastalığını yenebilmek için tıp dünyası büyük gayret içerisindedir. Bununla birlikte kanserle mücadele konusu sosyal, kültürel, ekonomik vb. birçok değişkene bağlı bir konudur” dedi.

Tıp dünyasının belirlediği alan dışında, dört ana eksen etrafında mücadeleyi ele almak mümkün olduğunu ifade eden Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanser Öncesi (Bilinçlendirme ve Koruma): Kansersiz bir yaşam için gençlerin, ailelerin ve çocukların eğitimi ve doğru bilgilendirilmeleri hastalığın önlenmesi açısından çok önemlidir. Böylelikle, kanser teşhisini azaltmak mümkün olabilecektir. Erken Teşhis: Gençlerin, ailelerin ve çocukların kanserle mücadele konusundaki eğitimi ve bilinçlenmeleri hastalığın erken teşhisinin sağlanması açısından da oldukça önemlidir. Bu aşamada kanseri yenmek daha kolay olmaktadır.

Hastalık Aşaması: Hastalık aşamasında tıp dünyasının benimsediği hastayı destekleyecek ve tıp dünyasına hastalıkla mücadele konusunda yardımcı olabilecek yeni destek alanları yaratabilmek için, konuyu bir sosyal alan çerçevesi içinde ele almak gerekmektedir.

Uluslararası Alan: Küresel bir hastalık olan kanserle mücadele konusunda tıp dünyası uluslararası işbirliği alanı içerisinde çalışmaktadır. Uluslararası işbirliği çalışmalarının, sivil toplum kuruluşlarının etkin mücadele edebildiği sosyal alanlara da taşınması gerekmektedir. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına (STK) önemli görevler düşmektedir. STK’ların kanserle mücadele konusunda güçlü roller üstlenmeleri, değişik ülkelerin deneyimlerinden yararlanmaları, kanserle mücadele alanını güçlendirecektir.”

“KANSERE KARŞI KÜRESEL EYLEMİN İÇİNDE OLMALIYIZ”

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini ele alarak açıklamasına devam eden Yüce, “harekete geçmezsek 2020 yılında 10 milyon kişi kanser nedeniyle ölebilir! Dünya Sağlık Örgütü’nün bu verilerinin iyi okuması ve her ülkenin kendine göre yorumlaması gerekmektedir. Kanserle mücadele; devletin, bilim insanlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının, konuyu birbirinden kopuk bir anlayışla ele almaması gereken, dünyanın geleceğini tehdit eden ve sürekli gündemde kalması gereken oldukça önemli bir sağlık problemdir. Uluslararası ve ulusal düzeyde deneyimlerin ve iyi örneklerin paylaşımı da büyük önem taşımaktadır. Bir ülkenin kanser alanında yaşadığı tecrübe, bir diğer ülke için rehber niteliğinde olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

“YÜCE, KENDİ MÜCADELESİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ”

Genç Birikim Derneği ve ONKO-SEV çalışmalarına değinerek kendinden örnekler veren Yüce, şunları söyledi: “Yaklaşık 10 yıl önce yakalandığım yumuşak doku kanseri “rabdomyo sarkom” nedeni ile uzun bir süre kemoterapi ve radyo terapi tedavisi gördüm. Tedavi süreci sonunda eğer kanseri yenebilirsem bir hasta, bir baba ve birey olarak edindiğim tecrübeleri, toplumla ve kanser hastalarıyla paylaşmayı ve kanserle mücadele konusunda Türkiye’de toplumsal bir eylem planı oluşturulması ve uygulanması üzerine çalışma sözü verdim. Bu süreçte insanın hayata kıl payı tutunduğu en zor zamanlarda, küçük bir desteğin bile hayati önem taşıdığını anladım.  Bu nedenle kanser hastalığını yendikten sonra kendi köşeme çekilmedim, diğer hastalara destek olabilmek için çalışmanın yollarını aradım.

Benim yaşadığım şehir olan Muş, Türkiye’nin doğusunda küçük bir şehir. Muş ekonomik göstergeler açısından Türkiye’nin diğer illerine oranla daha alt sıralarda yer alıyor. İlk olarak Muş’ta “Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği-ONKO-SEV”i kurarak çalışmalarımıza başladık. Ardından kansere karşı mücadelede özel olarak çocukları ve gençleri hedefleyen, onların sosyal ve kültürel yaşamlarını zenginleştirmeyi amaçlayan “Genç Birikim Derneği”ni kurduk. Bu iki dernek vasıtasıyla 2004 yılından bugüne değin kanserle mücadele konusunda çok sayıda çalışma gerçekleştirdik.”

“KANSER HASTASI OLANLARA “ROL MODEL” OLMAYA ÇALIŞIYORUM”

Genç Birikim Derneği olarak hedeflerimizin başında, toplumun kaynağı olan çocukları ve gençleri kansere karşı korumak ve hastalar için savunuculuk yapmak geldiğini vurgulayan Yüce, “Kanser, psiko-sosyal ve ekonomik tarafları olan çok yönlü bir sağlık sorunudur. Bu nedenle ailelerin, gençlerin ve sivil toplum kuruluşlarının kanserle mücadele sürecinde etkin olarak yer alması, kanserle mücadele alanını genişletmekte, güçlendirmekte ve toplumsal bir bilinç yaratılması konusunda yapılan çalışmalara katkı sağlamaktadır. Dernek olarak çalışmalarımızı bu eksen içerisine oturtmaya gayret gösteriyoruz ve kanserle ilgili olarak elimizden geldiğince her platformda yer almaya çalışıyoruz.

Kanser hastalığım size bu anlattığım çalışmaları yapmamı sağladı. Kanser olmamayı çok isterdim ama eğer kanser olmasaydım, bunları yapmayacaktım. Bazen şunu düşünüyorum; hasta olduğumu öğrendiğim ilk günlerde Allah ile ölmemek için sürekli pazarlık yapıyordum! Ölmemek için hep yeni bir şans diliyordum. Bugün o günlere dönüp baktığımda ise, ben kanserle mücadele etmeyi öğrenmek ve öğretmek için kansere yakalandım diyebiliyorum. Kanserle mücadele konusunda hastalığım süreci de dahil olmak üzere 11 yıldır birçok çalışmanın koordinasyonunda aktif roller üstlendim. Kanser hastalarına şunu söylüyorum; ben başardım, sizlerde başarabilirsiniz yeter ki buna gerçekten inanın. Gençlere, çocuklara ve kadınlara sağlığınıza dikkat edin diyorum! Bunu başaran insanları görebilmek beni çok mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

6 YATAKLI DİYALİZ ÜNİTESİYLE HASKÖY’DE SAĞLIK HİZMETİNE BÜYÜK KOLAYLIK

ULUSLARARASI ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERİ GÜNÜ’NDE ERKEN TANI VURGUSU

KARLA KAPANAN YOLDA SAĞLIK İÇİN SEFERBERLİK

MUŞ’TA İÇME SUYU ALARMI: “DİŞLERİNİZİ DAHİ FIRÇALAMAYIN” UYARISI

HASKÖY DEVLET HASTANESİ’NDE DİYALİZ HİZMETİ BAŞLADI

ZOR VAKA MUŞ’TA ÇÖZÜLDÜ: KULAK KELOİDİNE ÖZEL CERRAHİ MÜDAHALE

2025’TE MUŞ’TA SAĞLIKTA HAREKETLİ YIL: BİNLERCE HASTAYA HİZMET

YAPAY ZEKA DESTEKLİ İKİNCİ MR CİHAZI HİZMETE ALINDI

KORKUT’TA HASTA, AMBULANSA İŞ MAKİNESİYLE ULAŞTIRILDI

YENİDOĞAN BEBEK İÇİN AMBULANS HELİKOPTER HAVALANDI

  • Cumartesi 13.3 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 14.9 ° / 3.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.1 ° / 3.1 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14