MŞÜ´DE SAVAŞ MUHABİRİ KONFERANSI

Muş Alparslan Üniversitesi´nde (MŞÜ) ‘Ortadoğu´da Savaş Muhabirliği´ adlı bir konferans verildi

GÜNCEL 13.10.2016 14:02:01
MŞÜ´DE SAVAŞ MUHABİRİ KONFERANSI

Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Öğr. Gör. Seza Ataman konuşmacı olarak katıldı. Görev yaptığı sürelerden bahseden Ataman Türkiye’de savaş muhabirliğinin daha yeni bir kavram olduğunu söyledi.

Türkiye’de savaş muhabiri sayısının az olduğunu belirterek birçok savaşın ise yakın ülkelerde yapıldığını hatırlatarak “Çok geçmişi olmayan bir şey, Türkiye gibi Ortadoğu’nun kalbinde yer alan bir ülke için savaş muhabirinin sayısı oldukça az. İnşallah zamanla bu artar ama şuan az. Devletin resmi ajansı olan Anadolu Ajansı bu eğitimi vermeye başladı, ilerde İnşallah bu açık kapanır, Türkiye’deki savaş muhabiri sayısı da artar. Ortadoğu’ya baktığımız zaman savaşın eksik olmadığı bölgede yabancı gazetecilerin; Fransız, İngiliz, Amerikan, İspanyol, Çinli veya Japon gazetecilerin çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Biz Türkiye olarak onlara en yakın komşuyuz, sınır komşusuyuz. Ama bizim muhabirimiz çok daha az. Bu birazda Türkiye’deki savaş muhabirliğinin eksikliğinden geliyor. Bizde savaş çıktığı zaman oraya gidiliyor. Bizler ülke olarak, Ortadoğu halkları olarak kesinlikle savaş muhabiri sayımızı artırmalıyız. Savaşlar burnumuzun dibinde gerçekleşiyor. Irak, Suriye, Libya’da, Mısır’da savaşlar oluyor. Bizler eğitimli muhabirlerimizi mutlaka artırmalıyız. Oradaki haberleri bir Fransız’ın gözünden değil bir Türkiyeli muhabirin gözünden ele almalıyız” dedi.

‘YA VURULACAĞIZ YA DA DEVAM EDECEĞİZ’

Savaş muhabirliğinin seçmenin hayatın en zor kararlarından biri olduğunu ifade eden Ataman, Gürcistan ve Irak tecrübelerini paylaştı. Ataman şunları kaydetti: “Savaş muhabiri bir insan, kendisi bir savaşçı değil. Bir gruba, ülkeye kin güdemez. Böyle bir hata yaparsa bir daha yurt dışına çıkamayabilir, bunu canı ödeyenlerde var. Savaş muhabirliğini seçmek hayatın en zor kararını vermektir ama bir o kadar da macera, aksiyonla dolu bir meslektir. Savaş muhabiri ortama gitmeden önce silahları da tanımalı. Çatışma başladığı anda patlamalarda peş peşe oluyor. Silahların mevzilerin kaç metre olacağını bilmeniz gerekiyor. İlk savaş bölgesi maceram Gürcistan-Rusya savaşında başladı. Rusya’nın Gürcistan’ı bombalaması söz konusu olmuştu. Bizler Sarp sınır kapısından Batum’a oradan Tiflis yoluna girdik. Bombardıman başladı. Arabadayken Rus uçaklarının yerleşim yerlerini bombaladığını gördük, yolda kimse yoktu, bir tek biz vardık. Hem Gürcülerden hem de Ruslardan vurulma ihtimalimiz var. Dua etmeye başladık. Gürcü mevzilerinden bize ateş açtılar. Ya vurulacağız ya da devam edeceğiz. Savaşın ilk günü, 180 hızla çakılları, mıcırları aşarak gitmeye çalıştık. Ateş açtılar, camlarımız falan kırıldı. Belki de hayatımızın geçemeyen 3 saati oldu. Gürcistan macerasının ardından Irak’a gittim. Musul’da Sünni bir ağırlık var. Biz Musul’da gündüz kimseyi dışarıda göremedik. İnsanlar pek dışarı çıkamıyorlardı. Güzel bir şehir ama patlama ve ölüm korkusundan dolayı insanlar dışarı çıkamıyorlardı. Elektrik, internet sorunları da dezavantajdı. Ben oraları gördükten sonra ülkemizin toprağını öptüm. Gittiğimde düşünemedim geldiğimde toprağı öpüp şükrettim.” Konferans, ardından soru-cevap şeklinde devam etti ve sona erdi.

İlginizi Çekebilir

MUŞ’TA İSTİKLÂL MARŞI VE ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ İÇİN ORTAK PROGRAM

KOCAELİ’DE MUŞLULAR DERNEĞİ KURULDU, HEMŞEHRİLER İFTARDA BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN BARIŞAN: "İSTİKLÂL MARŞI BİN YILIN ÖZGÜRLÜK DESTANIDIR"

VALİ ÇAKIR’DAN İSTİKLAL MARŞI’NIN KABUL YIL DÖNÜMÜ MESAJI

TEKNOLOJİ VE SANAT ATÖLYELERİNDE GELECEĞİN GENÇLERİYLE BULUŞMA

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER VE AİLELERİ İÇİN ANLAMLI İFTAR BULUŞMASI

KORKUT'TA İFTAR VE ŞENLİKLE DOLU UNUTULMAZ RAMAZAN GECESİ

MALAZGİRT'TE "ZİMEM DEFTERİ" GELENEĞİ YAŞATILDI

HAT, EBRU VE TEZHİP SANATIYLA DEĞERLER SERGİSİ MUŞ’TA ZİYARETE SUNULDU

MUŞ'TA ATA SPORUNA İLGİ ARTIYOR: ÖĞRENCİLER TÜRK OKÇULUĞU KURSUNDA

  • Perşembe 14.7 ° / 3.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 14.7 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.3 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14