MUŞ´UN JEOTERMAL KAYNAKLARI BELİRLENİYOR
Muş Alparslan Üniversitesinin yürütücüsü olduğu ´´Muş İli Jeotermal Kaynaklarının Karakterizasyonu, Potansiyeli ve Kullanım Alanlarının Belirlenmesi adlı projenin 3. Etap Jeofizik Etüt Çalışmaları tamamlandı
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Muş Yatırım Ofisi, Muş Valiliği ve Muş İl Özel İdaresi tarafından desteklenen; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversiteleri ile ortaklaşa yürütülen projenin 10-23 Ekim arasında tamamlanan bu etabıyla, belli bir derinliğe kadar yerkabuğunun yapısı çıkarılarak rezerv jeotermal bölgeler belirlenmeye çalışılacak.
Çalışmalar kapsamında Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Özcan Özyıldırım’ın koordinatörlüğünde 70’ten fazla istasyon kurularak veri toplandı. Bu veriler üç boyutlu modellemelerle yorumlanarak sondaj için uygun yerler belirlenecek.
“Muş Ekonomisine Katkı Sağlayacak”
Üniversitenin Muş ekonomisine önemli katkı sağlayacak bir proje yürüttüğünü belirten Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, Türkiye’nin önemli üniversitelerinden hocaların katılımıyla yürütülen projede kayda değer bir yol alındığını ve üçüncü etap çalışmaların tamamlandığını söyledi.
Jeotermal enerjinin kent ısıtması, seracılık, balıkçılık, yol ısıtması gibi farklı alanlarda kullanılabileceğinin belirten Yrd. Doç. Dr. Dölek, Muş Ovasının ciddi anlamda tarım yapılan bir bölge olduğunu ve bu sistemlerin ilimizde de uygulanabileceğini belirtti. Jeotermal enerjinin yenilenebilir, ekonomik ve sürdürülebilir bir enerji türü olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Dölek, ülkelerin bağımsızlığının doğrudan enerji ile ilgili olduğunu hatırlatarak yürütülen çalışmanın önemini vurguladı.
Jeotermal rezerv alanlarının belirlenmesi amaçlanan projede İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Alper Baba, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Furkan Şener ve Hacettepe Üniversitesinden Jeoloji Yük. Müh. Taygun Uzelli araştırmacı olarak görev alıyor.
İlginizi Çekebilir
- Çarşamba 13.7 ° / 3.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Perşembe 14.7 ° / 3.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 14.7 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

