"3. KARİYER GÜNLERİ" ETKİNLİĞİ BAŞLADI

Kariyer Günleri’nde konuşan ve üniversite öğrencilerinin mezuniyet öncesi kariyer planlamalarını iyi yapmaları gerektiğini belirten Vali Avni Çakır, meslek seçimi noktasında öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

EKONOMİ 21.05.2024 17:58:00

"3. KARİYER GÜNLERİ" ETKİNLİĞİ BAŞLADI

Kariyer Günleri’nde konuşan ve üniversite öğrencilerinin mezuniyet öncesi kariyer planlamalarını iyi yapmaları gerektiğini belirten Vali Avni Çakır, meslek seçimi noktasında öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

 

Muş Alparslan Üniversitesi ile Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) iş birliğiyle Gençlik Haftası kapsamında "3. Kariyer Günleri" etkinliği düzenlendi.

Kampüs yerleşkesindeki 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İŞKUR ve üniversitenin tanıtım videosunun izlenmesinin ardından konuşan Muş Valisi Avni Çakır, tecrübelerini gençlerle paylaştı, tavsiyelerde bulundu.

“Çalışıp emeğinizin karşılığını alın”

Öğrencilik yıllarından örnekler veren Çakır, şöyle konuştu: "Değerli gençler, biz de 30 yıl önce sizler gibi arkalarda oturuyorduk. O anda büyüklerimizin tavsiyelerine dikkat ettik. Çalıştık, çabaladık. İlkokulda 23 Nisan'da şiir okudum. Kaymakam ödül verdi. Hayatımda ilk defa bir ödül almıştım ve çok etkilenmiştim. Ben de kaymakam olamaya karar verdim. Aileme okuyacağım ve kaymakam olacağım dedim. İnşallah sizler de bu şekilde azimli olacaksınız. Çalışıp emeğinizin karşılığını alın. Kütüphanelerde çok daha fazla arkadaş edinin. İnşallah herkes gönlündeki mesleğini yapar. Bütün gençlere eğitim ve iş hayatında başarılar diliyorum."

“Seveceğiniz işi yapın”

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican da gençlerin seveceği bir işi yapmasının önemli olduğunu söyledi.

Seçilen mesleklerin insanların bütün yaşantısını etkilediğini belirten Alican, "Seveceğiniz işin peşinden gidin. Acele etmeden, üzerinde iyice düşünerek ve net bir fikir edinerek seçimini yapmanız lazım. Öğrencilerime her zaman şunu söylüyorum. Sevmediğiniz bir bölümse 4. sınıfta olsanız bile bırakın gidin başka bir bölüm seçin. 4 yıl insan hayatı için çok uzun bir süre değil. Kendinize yeni bir yol çizebilirsiniz. Sevmediğiniz bir işi yaparsanız hayatınız mahvolur." diye konuştu.

“Öncelikle kendinizi tanımanız gerekiyor”

İŞKUR İl Müdürü Mehmet Emin Taylan ise hayattaki başarının, mutluluğun en önemli unsurlarından birinin de insanların sevdiği işi yapması olduğunu vurguladı.

Firmaların, kuruluşların ihtiyaç duydukları alanda belli bir eğitim almış nitelikli çalışanlar istediğini belirten Taylan, şunları kaydetti: “Kıymetli gençler, yaşantımızda iş ve özel hayatımız var. İkisi de önemlidir ama iş hayatımız, özel hayatımızı etkilemesi açısından çok daha önemlidir. Unutmayın ki hayattaki başarının, mutluluğun en önemli ögelerinden biri, seveceğiniz, başarabileceğiniz ve ilgi duyabileceğiniz bir işe sahip olmanızdır. Bunun için de öncelikle kendinizi tanımanız gerekiyor. Kendini tanıyan bir kişinin ‘Ne iş olsa yaparım’ mantığıyla hareket etmeyeceği açıktır. Çünkü post-modern çalışma hayatında bu yaklaşımın bir karşılığı artık yoktur. Her firma, her kuruluş ihtiyaç duyduğu alanda belli bir eğitim almış ve uzmanlaşmış, nitelikli çalışan arzu etmektedir. Bu sebeple bu etkinlikte elde edeceğiniz deneyimlerle maksimum verim üretebileceğiniz sektör temsilcileriyle doğru iletişim kurmayı öğrenmek ve bunu ilerideki iş hayatınızda uygulamak önem taşımaktadır. Burada bir hususa daha vurgu yapmak istiyorum. Evet, ne iş olsa yaparım mantığı artık günümüz dünyasında geçerliliğini kaybetti.”

“Herkesin belli bir asgari eğitim alması gerekiyor”

İŞKUR’un iş arayanların nitelikli hale gelmesi için destek sunduğunu hatırlatan Taylan şöyle konuştu, “Muhakkak herkesin belli bir asgari eğitim alması gerekiyor. Asgari eğitim alacağız ama firmalarımızın da eğitim almış ve işgücü piyasasında yer alan iş arayanların daha nitelikli hale gelmeleri için özveride bulunması da gerekir. Üstelik Kurumumuzun; iş arayan insanlarımızın yetiştirilmesi ve tecrübe kazanması konusunda son derece önemli katkıları var. Gençlerimiz şöyle düşünebilirler; hep belli derecede uzmanlaşmış insanlar işe alınırsa biz nasıl iş sahibi olacağız. Bu talebe de hak vermemiz gerekiyor. İşte burada Kurumumuzun uyguladığı destekler devreye giriyor. Özellikle işverenlerimize bir kez daha sesleniyoruz. Biz, Çalışma ve İş Kurumu olarak her türlü desteği veriyoruz. İstihdam garantili kurs ve programlarla hem işletmelerimize hem de katılımcılarımıza önemli destekler sağlıyoruz. Bizim bu desteklerimizin hem işletmelerimizin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamasından, hem de iş arayanlarımızın yetişmiş bireyler olarak iş hayatına başlamalarından son derece memnunuz. İlimizde; işgücüne katılım ve istihdam oranlarına göre her zaman daha fazla istihdam oluşturmayı amaç edinen bir misyona sahibiz. Bu bağlamda İl Müdürlüğü olarak son 10 yılda Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün verdiği hedefleri yerine getirerek Türkiye geneli hedeflerini gerçekleştiren iller sıralamasında sürekli ilk 3 içerisinde yer almıştır. Önümüzdeki yıllarda da aynı şevk ile çalışmalarımız devam edecektir. İl Müdürlüğümüz bu misyonla 2023 yılı içinde 4 bin 16 kişinin istihdam edilmelerine, 1984 kişinin ise bir meslek öğrenmesine ve 5078 kişinin tecrübe kazanmasına katkı sağladı. İş piyasasının genel olarak dinamik bir yapıya sahip olması ve genç işgücünün arzı ile örtüşmesi bizim istihdamı arttırmada en öncelikli avantajlarımızdan birisidir. Özellikle kurumların kendi alanlarındaki sorunlara yönelik çözüm önerileri sunan projeler üretmeleri ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirmeleri sevindiricidir. Bu çerçevede Muş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi işbirliği ile geleneksel hale gelen ve birçok sektörde faaliyette bulunan firmaların yer aldığı bu etkinlik gençlerimizin işgücü piyasasını ve işverenlerimizin ise potansiyel işgücü arzını tanımasını kolaylaştırmaktadır. Bizler bu minvalde istihdamın, verimliliğin, ekonomik-sosyal ve çevresel uyumun bir arada olduğu sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelişmeyi hedefliyoruz. Bunun için sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda işgücü niteliklerinin ve istihdamın şekillendirilmesi ve geliştirilmesi bizim önceliklerimiz arasındadır. Ancak nitelikli iş gücü kadar, bu işgünün istihdam edilmesi, iş arayanların işverenlerle buluşması da büyük önem taşımaktadır.”

Konuşmaların ardından İşbaşı Eğitim Programı kapsamında İŞKUR ve özel sektör firma yetkilileri arasında protokol imzalandı.

Daha sonra Vali Çakır ve protokol üyeleri, fotoğraf sergisini ve açılan stantları gezdi.

Kariyer konuşmalarıyla devam eden etkinliğe, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Vali Yardımcısı Cihat Abukan, kurum amirleri, akademisyenler, firma yetkilileri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.


İlginizi Çekebilir

MUŞ'A 820 İUP PERSONELİ ALINACAK

MUŞ’UN İHRACATI ARTTI, İTHALATI AZALDI

TRAFİĞE KAYITLI ARAÇ SAYISI 39 BİN 24 OLDU

MUŞ’UN EN TATLI HASADI

MUŞLU İŞ İNSANLARINDAN KOMŞU İLE 1,5 MİLYAR TL’LİK YATIRIM

MUŞ BU DEFA İLK SIRADA YER ALDI

BAŞKAN KOÇ’TAN ENFLASYON MUHASEBESİNE TEPKİ

MUŞ’TA 10 MİLYAR TL KREDİ KULLANILMIŞ

TEMMUZ AYINDA 348 KONUT SATILDI

TOKİ 174 ARSAYI SATIŞA ÇIKARIYOR

  • Pazar 30.3 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 30.2 ° / 15.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 32.3 ° / 15 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1