60 BİN DÖNÜMDE PANCAR EKİMİYLE BÖLGE EKONOMİSİNE CANLILIK
Muş Şeker A.Ş, 60 bin dönüm alanda gerçekleştirilen pancar ekimi için üreticilere toplam 250 milyon lira avans desteği sağladı. Şirketin bu destekle bölge çiftçisini güçlendirirken, ekonomiye de önemli katkı sağlaması hedefleniyor.
Muş'ta faaliyet gösteren Şeker A.Ş, 2025-2026 pancar kampanya döneminde üreticilere 250 milyon lira avans desteği sağladı. Bin 527 çiftçiyle sözleşme imzalanarak yaklaşık 60 bin dönüm alanda pancar ekimi gerçekleştirildi.
Yürütülen sözleşmeli tarım modeliyle hem bölge çiftçisinin desteklendiğini hem de tarımsal üretim kapasitesinin artırıldığını belirten Muş Şeker Üretim A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, modern tarım tekniklerinin sahada yaygınlaştırılması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi adına teknik ekiplerle çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Kızılkaya, bu yıl pancar taahhüt miktarında geçen yıllara göre sınırlı bir düşüş yaşandığını belirterek, “Gönül çok daha yüksek rekorlarla, daha fazla taahhütle yola çıkmak isterdi. Ancak tahsil edilen tutarlarda artış olmaması nedeniyle kendi öz çabamızla artırdığımız pancar miktarını bu yıl mevcut kotaya uyarlamak zorunda kaldık” dedi.
380 bin ton pancar işlenecek
2025-2026 kampanya döneminde 380 bin ton şeker pancarı işleyeceklerini belirten Kızılkaya, “Bu yıl üreticiden alacağımız 380 bin ton pancardan 43 bin 660 ton kristal şeker, yaklaşık 120 bin ton küspe ve 18 bin ton melas üretmeyi planlıyoruz” dedi.
Muş Ovası’nda başlatılan sulama projelerinin önemine dikkat çeken Kızılkaya, bu projeyle birlikte üretim kapasitesinin daha da artacağını ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kota artırımı konusunda duyarsız kalmayacağını düşündüklerini dile getirdi. Kızılakaya, “İnşallah önümüzdeki yıllarda kota artışıyla, bir iki yıl önceki üretim tonajlarını tekrar yakalayacağız ve hatta geçeceğiz” diye konuştu.
Fabrikada yatırımlar sürüyor
Şeker A.Ş’nin altyapı yatırımlarına da değinen Kızılkaya, fabrikanın günlük 10 bin ila 12 bin ton arasında pancar işleme kapasitesine ulaştığını belirterek, “Son teknolojiye sahip yeni filtre sistemine geçiyoruz. Bu yıl çiftçiden alınacak pancar ve nakliye bedeli ile birlikte, şeker ve melas satışından toplam 1 milyar 300 milyon liralık bir parasal kazanç bekliyoruz. Genel anlamda ise kampanyanın ülke ekonomisine katkısının yaklaşık 2,5 milyar lirayı bulmasını öngörüyoruz” dedi.
5,5 milyon dolarlık ihracat geliri
Muş’ta büyük çaplı ihracat yapan tek firma olduklarını vurgulayan Kızılkaya, bugüne kadar yaklaşık 10 bin ton şeker ihracatı gerçekleştirdiklerini ve 5,5 milyon dolar ihracat geliri sağladıklarını ifade etti. Kızılakaya, “Bu hem şirketimiz hem de ülke ekonomisi açısından büyük bir kazanım” diye konuştu.