60. KÜTÜPHANE HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI

Muş'ta, okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak ve kitapların önemini vurgulamak amacıyla "60. Kütüphane Haftası" törenle kutlandı.

GÜNCEL 28.03.2024 15:08:00 199
60. KÜTÜPHANE HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI

60. KÜTÜPHANE HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI

 

Muş'ta, okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak ve kitapların önemini vurgulamak amacıyla "60. Kütüphane Haftası" törenle kutlandı.

‘Yapay Zekâ Temelli Akıllı Kütüphaneler’ temasıyla Muş Halk Kütüphanesi konferans salonunda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kütüphanelerin bir toplumun aynası olduğunu söyleyen Muş Valisi Avni Çakır, "Bu konuda sahip olduğunuz kabiliyetler, imkanlar, mekanlar sizin bilgiye, gelişmeye ve tarihe verdiğiniz önemi gösteriyor. Kütüphaneler hem o toplumun geçmişteki birikimini muhafaza ediyor hem de aynı zamanda kültürel değerleri muhafaza ediyor. Bu anlamda ülkemizde de kütüphane kültürü son yıllarda çok ciddi anlamda gelişti. Sevgili çocuklar, her evde olan telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler sizin kütüphaneye karşı olan ilginizin bir rakibi olabilir. Kitabın verdiği haz dijitalde bunun yerini hiçbir şey tutamaz" dedi.

“Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır”

Muş Halk Kütüphanesi Müdürü Cemal İlaslan ise, eğitimin, bilimin ve sanatın temelinin kitaba dayandığını söyledi. Kitabın insanlar için çok önemli olduğunun altını çizen Cemal İlaslan, “İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, tüm insanların hizmetine sunulur. Kuşkusuz çoğu kişinin kendi evinde kitaplığı vardır elbette ama buradan sadece kendisi ve yakınları yararlanabilir. Oysa kütüphanelerden çok geniş kitlelerin yararlanma olanağı vardır. Üstelik böyle bir özel kitaplığa sahip olan kimsenin de kütüphanelere gereksinimi vardır. Çünkü özel bir kitaplık asla kütüphanelerin zenginliğine erişemez. Günümüzde uygarlık çok gelişmiştir. Radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçları çok gelişmiştir. Ne kadar gelişse, yaygınlaşsa da bunların hiçbirisi kitabın ve kütüphanelerin yerini tutamaz. Zaten dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kitaba, kütüphaneye olan ilginin azalmaması, hatta artması bunun kanıtıdır” dedi.

“Kütüphaneler, tarih boyunca bir takım değişimlere uğramıştır”

Kütüphanelerin insanların beklentilerine cevap verebilmek için bir takım değişimlere uğradığını ifade eden İlaslan sözlerini şöyle sürdürdü, “Dünya medeniyet tarihinde çok önemli bir yere sahip olan kütüphane kurumu, kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilmek için tarih boyunca bir takım değişimlere uğramıştır. Bilgi çağı olarak da adlandırılan günümüzde, değişimin etkisi her alanda olduğu gibi kütüphanelerde de kendisini göstermiş, kütüphaneler bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkisiyle kavram ve içerik olarak çok boyutlu değişimlere uğramıştır. Bu dönüşümün ilk örneklerini çoğu gelişmiş ülkelerin kütüphanelerinde görmekteyiz. Kütüphaneler artık yalnızca bilgi kaynaklarının korunduğu ve ödünç verildiği yerler olmaktan çıkarılarak; bilginin üretildiği, deneyimlendiği ve toplumun sosyalleştiği çağdaş alanlar haline gelmiştir. Modern kütüphaneler daha çok insanların birbirleriyle etkileşim halinde olup sosyalleşebildiği, sanat ve bilim alanında etkinliklerin düzenlendiği, insanların hobilerini gerçekleştirebilecekleri mekanlar haline gelmiştir. Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzde bu gelişmeler yaşanırken Kültür ve Turizm bakanlığımız tarafından kütüphanelerde teknoloji yönünden değişim ve dönüşüm başlamış, günümüzde çoğu kütüphane hizmeti web ve mobil uygulamalar üzerinden verilmeye başlanmıştır. Örneğin E-kütüphane uygulaması ile okuyucu katalog taraması yapabilir, aldığı kitabın süresini uzatıp istediği bir kitabı rezervasyon yapabilir aynı zamanda kendine göre sanal bir kütüphane oluşturabilir. E-kitabım uygulaması ile e- kitap okuyabilir, konuşan kitaplık uygulaması ile sesli kitap dinleyebilir, kütüphanem cepte uygulaması ile kütüphanelerde yapılan etkinlikleri takip edebilir. Ayrıca üniversite öğrencilerine yönelik tamamen ücretsiz olan raunt programı ile kullanıcılarımız sayısız soru çözebilmektedirler Bu doğrultuda Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından atölyelerin ve sosyal donatıların bulunduğu modern anlamda birçok kütüphane binası yapılmıştır.”

“Değişim ve dönüşüme kayıtsız kalmadık”

“Ülkemizde bu gelişmeler yaşanırken, Muş İl Halk Kütüphanesi olarak bu değişime ve dönüşüme kayıtsız kalmamış” diyen İlaslan şöyle konuştu, “Yaratıcı, özgün ve yenilikçi etkinlikler yaptık. 3D kalem ile şekiller yapma, ebru sanatı, ahşap tasarım, resim, kil ve bilim atölyelerinde çalışmalar yapılmış. Satranç kursu, mangala, zeka oyunları, sinema saatleri, karaoke, (yani müzik eşliğinde şarkılar söyleme) masal okuma saatleri, sokak oyunları gibi çocukların hoşuna gidebilecek etkinlikler düzenleyerek kütüphanelere gelmeleri, aynı zamanda kitap ve kütüphaneyle tanışmaları sağlanmıştır. Belirli gün ve haftalara özel etkinliklerimiz yaparak okuyucularımıza kütüphane sevgisi aşılanmıştır. Muş İl Halk Kütüphanesi olarak yaptığımız çalışmalarımızı kütüphanemize ait sosyal medya hesaplarında görselleriyle beraber paylaşmaktayız.”

Muş Halk Kütüphanesine ait istatistik bilgileri de paylaşan İlaslan, kütüphanedeki kitap sayımız 43 bin 304 olduğunu ve kütüphaneyi kullanan kullanıcı sayısının 256 bin 108 olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından en çok kitap okuyan öğrencilere hediyeler verildi.

Programa Muş Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mehmet Kabak, İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.