61. KÜTÜPHANE HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI
61. Kütüphane Haftası etkinliğinde konuşan Vali Avni Çakır, “Bilgiye ulaşmanın en güzel yolu kitaplardan geçer. Ve bu anlamda kütüphaneler, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize sunabileceğimiz en kıymetli miraslardan biridir.”
Muş'ta, okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak ve kitapların önemini vurgulamak amacıyla "61. Kütüphane Haftası" törenle kutlandı.
‘Üreten Kütüphaneler’ temasıyla Muş Halk Kütüphanesi konferans salonunda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Vali Avni Çakır, Muş’ta bilgiye, kitaba ve kültüre duyulan ilginin her geçen gün arttığını söyledi. Vali Çakır, “Varto’dan Malazgirt’e, Bulanık’tan Hasköy’e, Korkut’tan şehir merkezimize kadar uzanan geniş bir coğrafyada, kitap sevgisiyle büyüyen çocuklarımızın, öğrenme azmiyle dolup taşan gençlerimizin, kütüphanelerle daha çok buluştuğu bir dönemin içindeyiz. Bu anlamlı hafta vesilesiyle bir kez daha görüyoruz ki; Muş’umuzda bilgiye, kitaba ve kültüre duyulan ilgi her geçen gün artmakta ve bu da bizler için büyük bir umut kaynağı olmaktadır” dedi.
“Kütüphaneler, geleceğin inşa edildiği kutsal mekânlardır”
Kütüphanelerin önemine dikkat çeken Vali Çakır sözlerini şöyle sürdürdü, “Kütüphaneler; yalnızca kitapların bulunduğu yerler değil, düşüncenin beslendiği, hayallerin yeşerdiği, geçmişin bilgeliğiyle geleceğin inşa edildiği kutsal mekânlardır. Özellikle son yıllarda gençlerimizin ve çocuklarımızın kütüphanelerimizi daha yoğun ve bilinçli bir şekilde kullanıyor olması, bu kurumların toplumsal gelişimdeki yerini bir kez daha bizlere göstermektedir. Kütüphaneler artık yalnızca kitap ödünç alınan yerler değil; gençlerimizin araştırmalar yaptığı, fikirlerini paylaştığı, proje ürettiği, hatta sosyalleştiği yaşam alanlarına dönüşmüştür. Dijital dönüşümle birlikte klasik kitapların yanı sıra elektronik kaynaklar, dijital kütüphaneler ve etkileşimli öğrenme ortamları da bu sürece dâhil edilmiştir. Bu sevindirici gelişmelerin temelinde, okuma kültürünün yaygınlaştırılması adına gösterilen çabaların, öğretmenlerimizin, kütüphanecilerimizin ve elbette siz değerli ailelerin katkıları vardır. Özellikle çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren kitapla tanışmaları ve kütüphane ortamıyla buluşmaları, geleceğe dair umutlarımızı daha da büyütmektedir.”
“Kütüphaneler çocuklarımıza ve gençlerimize sunabileceğimiz en kıymetli miraslardan biridir”
“Toplumu dönüştüren, gelişmiş medeniyetler inşa eden en temel unsur bilgidir” diyen Çakır şunları kaydetti, “Bilgiye ulaşmanın en güzel yolu ise, kitaplardan geçer. Ve bu anlamda kütüphaneler, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize sunabileceğimiz en kıymetli miraslardan biridir. Bu vesileyle, 61. Kütüphane Haftası’nı kutlarken, kütüphanelerimizi yaşatan tüm çalışanlarımıza, kitap dostlarına ve bu kültürü geleceğe taşıyan herkese şükranlarımı sunuyorum. Unutmayalım ki; Bir milletin geleceği, okuyan, araştıran ve düşünen bireylerle şekillenir. Kütüphanelerimizi yalnızca birer bilgi merkezi değil, aynı zamanda bir yaşam ve gelişim alanı olarak görmeye devam etmeliyiz.”
“Kütüphane alışkanlığınızı arttırın”
Konuşmasının sonunda öğrencilere çağrıda bulunan Çakır, “Lütfen kütüphane alışkanlığınızı arttırın. Haftada olmazsa da en az ayda bir gün birkaç arkadaşınızla beraber hem şehir merkezimizdeki büyük kütüphaneye, hem de farklı noktalardaki kütüphane merkezlerini ziyaret edin. Bazı ödevlerinizi burada yapma alışkanlığını bu yaşlarda edinin. Çünkü sonradan bu alışkanlığı kazanmanız biraz daha zor olabilir. O yüzden bu anlamda kütüphane sevginizi ilkokul, ortaokul aşamasında canlı tutarsanız, geliştirirseniz bu sizlere çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır” diye konuştu.
“Kütüphanelerden çok geniş kitlelerin yararlanma olanağı vardır”
Muş Halk Kütüphanesi Müdürü Cemal İlaslan ise, eğitimin, bilimin ve sanatın temelinin kitaba dayandığını söyledi. Kitabın insanlar için çok önemli olduğunun altını çizen Cemal İlaslan, “İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, tüm insanların hizmetine sunulur. Kuşkusuz çoğu kişinin kendi evinde kitaplığı vardır elbette ama buradan sadece kendisi ve yakınları yararlanabilir. Oysa kütüphanelerden çok geniş kitlelerin yararlanma olanağı vardır. Üstelik böyle bir özel kitaplığa sahip olan kimsenin de kütüphanelere gereksinimi vardır. Çünkü özel bir kitaplık asla kütüphanelerin zenginliğine erişemez. Günümüzde uygarlık çok gelişmiştir. Radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçları çok gelişmiştir. Ne kadar gelişse, yaygınlaşsa da bunların hiçbirisi kitabın ve kütüphanelerin yerini tutamaz. Zaten dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kitaba, kütüphaneye olan ilginin azalmaması, hatta artması bunun kanıtıdır” dedi.
“Kütüphaneler, tarih boyunca bir takım değişimlere uğramıştır”
Kütüphanelerin insanların beklentilerine cevap verebilmek için bir takım değişimlere uğradığını ifade eden İlaslan sözlerini şöyle sürdürdü, “Dünya medeniyet tarihinde çok önemli bir yere sahip olan kütüphane kurumu; kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilmek için tarih boyunca bir takım değişimlere uğramıştır. Bilgi çağı olarak da adlandırılan günümüzde, değişimin etkisi her alanda olduğu gibi kütüphanelerde de kendisini göstermiş, kütüphaneler bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkisiyle kavram ve içerik olarak çok boyutlu değişimlere uğramıştır. Bu dönüşümün ilk örneklerini çoğu gelişmiş ülkelerin kütüphanelerinde görmekteyiz. Kütüphaneler artık yalnızca bilgi kaynaklarının korunduğu ve ödünç verildiği yerler olmaktan çıkarılarak; bilginin üretildiği, deneyimlendiği ve toplumun sosyalleştiği çağdaş alanlar haline gelmiştir Modern kütüphaneler daha çok insanların birbirleriyle etkileşim halinde olup sosyalleşebildiği, sanat ve bilim alanında etkinliklerin düzenlendiği, insanların hobilerini gerçekleştirebilecekleri mekanlar haline gelmiştir.”
“Değişim ve dönüşüme kayıtsız kalmadık”
Değişim ve dönüşüme kayıtsız kalmadıklarını söyleyen İlaslan şu ifadeleri kullandı, ““Dünyada ve ülkemizde kütüphanelerde hızlı gelişmeler yaşanırken Muş İl Halk Kütüphanesi olarak bizler de bu değişime ve dönüşüme kayıtsız kalmamış yaratıcı, özgün ve yenilikçi etkinlikler yaptık, 2024 yılında 180 çeşitli etkinlikler yaparak hem anne ve babaların hem de çocukların sevgilerini kazandık ayrıca etkinliğe katılan kullanıcılarımızın bilgilerini, el becerilerini çok boyutlu düşünmelerini ve ayrıca her etkinlikte farklı arkadaşlar edinerek sosyalleşmelerini sağladık en önemlisi de kütüphane sevgisini aşılamış olduk. Ayrıca bu yıl ilk defa Birey Eğitim kurumların desteğiyle ücretsiz deneme yaparak kütüphanemizde bir ilki de gerçekleştirdik. Ülkemizde bin 300 Halk Kütüphaneleri arasında en çok etkinlik yapan yaptığı etkinliklerini en çok sosyal medyada paylaşım yapan kütüphaneler gurubundayız”
Muş Halk Kütüphanesine ait istatistik bilgileri de paylaşan İlaslan, kütüphanedeki kitap sayısının 46 bin 821 olduğunu ve kütüphaneyi kullanan kullanıcı sayısının 548 bin 597 olduğunu kaydederek, “Muş merkezde bulunan kişi sayısından daha fazla kütüphane kullanıcımızın olduğunu görmekteyiz ve bu da kütüphanemizin Muş ilinde ne kadar önemli bir kurum olduğunun göstergesi olmaktadır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından en çok kitap okuyan öğrencilere ve vatandaşlara hediyeler verildi. Programa Vali Avni Çakır’ın yanı sıra Vali Çakır’ın eşi Bahar Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.