ANIZ YANGINLARI DOĞAL HAYATI TEHDİT EDİYOR

Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

GÜNCEL 21.07.2020 18:34:55 326
ANIZ YANGINLARI DOĞAL HAYATI TEHDİT EDİYOR

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, anız yangınları konusunda uyardı. Tarım ve Müdürlüğü, bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak, hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde, anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır.

Anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır.

Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir. Anız yakmanın sayısız zararlarından bazıları şunlardır:

1- Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiğinden, toprak verimliliği azalır, canlılarının beslenme ortamı yok edilir.

2-Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.

3-Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır.

4-Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.

Hasattan sonra ikinci ürün ekimine toprağı hazırlamak amacıyla çiftçilerin geçmişten gelen anız yakma alışkanlığının, çevre ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirten Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmaların, anız yangınıyla yok olduğunu söyledi.

?TOPRAK ÜZERİNDEKİ MİKROORGANİZMALAR VE YABAN HAYVANLARI YOK EDİLMEKTEDİR?

Toprağın organik madde yönünden fakirleştirdiğini ifade eden Aydın, anızı yakmak yerine toprakla karıştırılması gerektiğini bildirerek anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalacağını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: ?Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Dolayısıyla verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Bağ-Bahçe ve diğer ürünlerin yanmasına sebep olup hava kirliliği oluşmaktadır, karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak trafik kazalarına sebep olmaktadır. Toprak üzerindeki mikroorganizmalar ve yaban hayvanları yok edilmektedir. Dolayısıyla doğal denge bozulmaktadır.?

?ANIZ YAKANLARA HER DEKAR İÇİN 48,58 TL İDARİ PARA CEZASI VERİLİR?

Anız yakan kişilere yönelik cezai işlem uygulanacağını kaydeden Aydın, konuşmasının devamında; ?2872 Sayılı Çevre Kanunu gereğince, İlimizde anız yakılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında İl İdaresi Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu´nun ilgili maddeleri uyarınca işlem yapılacaktır.  Söz konusu maddeler uyarınca aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 48,58 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır açıklanması yer almaktadır.

Çiftçilerimizin konuya gösterecekleri duyarlılık ölçüsünde yukarıdaki yasaklama kararı başarıya ulaşacaktır. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için anız yangınları ile ilgili tedbirlere uymaları ve İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizden konuyla ilgili bilgi almaları gerekmektedir.

?ANIZ YAKMANIN ZARARLARI?

Ülkemizde ve ilimizde gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse yasalarımızda öngörülen kurallara uymama ve ihmaller nedeniyle özellikle hububat ve mısır hasadı sonrasında ne yazık ki "Anız Yakımı" görülmektedir. Yanlış alışkanlıklar, atadan kalma görenekler ve ikinci ürünü ekebilme endişesiyle çiftçilerimiz tarlada kalan arpa ve buğday saplarını, kuru ot, meyve bahçelerindeki kuru dalları, dikenleri ekonomik değer taşımadığı gerekçesi ile yakmaktadır. Bilindiği üzere toprakta bulunan en değerli yapıyı organik madde oluşturmaktadır. Toprağın zenginliği organik madde ile ölçülür. Toprak, bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla organik maddece zenginleştirilebilir. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir.

Anız Yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara sebep olan Anız Yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini daha olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen yangınlar henüz hasat edilmemiş alanlara sıçramakta, yerleşim yerleri olumsuz etkilenmekte, karayolu ve demiryolu trafiği aksamakta, evcil ve yabani hayvanlar telef olmaktadır. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralık milli servet heba olmaktadır.

Bu sebeple 2872 Sayılı Çevre Kanunu gereğince, İlimizde anız yakılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında İl İdaresi Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu´nun ilgili maddeleri uyarınca işlem yapılacaktır. Çiftçilerimizin konuya gösterecekleri duyarlılık ölçüsünde yukarıdaki yasaklama kararı başarıya ulaşacaktır. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için anız yangınları ile ilgili tedbirlere uymaları ve İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizden konuyla ilgili bilgi almaları gerekmektedir.