Tarih: 19.11.2024 17:44

ARIK, “TÜİK’E GÜVEN KALMAMIŞTIR”

Facebook Twitter Linked-in

ARIK, “TÜİK’E GÜVEN KALMAMIŞTIR”

TÜED Şube Başkanı Murat Arık, TÜİK’in, çarşı pazarla uyumlu olmayan ve ortalama fiyatları gizleyen bir yaklaşımla, kapalı kutu gibi bir kurum haline gelmesinden büyük şaşkınlık yaşadıklarını söyledi

 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Muş Şube Başkanı Murat Arık, emeklilerin ve çalışanların Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) güveni kalmadığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Murat Arık, TÜİK’in, 2024 Ekim ayı TÜFE hesaplaması kendilerini şaşırtmadığını kaydetti. İstanbul Ticaret Odası (İTO), Temmuz–Ekim aralığında ücretliler geçinme endeksine göre yüzde 14,16 artış, ENAG ise yüzde 21,87 artış hesaplarken, TÜİK’in bu dönem için yüzde 12,08 hesaplama yaptığını ifade eden Başkan Murat Arık, “İşte tam da bu yüzden, TÜİK artık emeklilerin ve çalışanların güvenmediği bir kuruma dönüşmüştür. İşçi, memur ve emekliler olmak üzere yaklaşık 42 milyon insanımızın maaş zamları TÜİK rakamlarına göre belirlenmektedir. Ancak bu kesim ne yazık ki, TÜİK’e olan güvenini tamamen kaybetmiştir” dedi.

“TÜİK’in güven veren bir kurum olmasını bekliyoruz”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2022 Mayıs ayı itibariyle hesaplamada önemli değişikliklere gittiğini ve her ay açıklanan ortalama fiyatların yayınlanmasına son verdiğini hatırlatan Murat Arık, “Bu duruma itiraz edilmesine rağmen, TÜİK’in, bilimsel ve objektif gerçeklerden giderek uzaklaşan yeni bir hesaplama yöntemine geçilmesiyle birlikte, çarşı-pazar fiyatlarının çok uzağında kalan hesaplama yapması, milyonlarca emekli ve çalışanların daha az zam almasına neden olmaktadır. TÜİK’in, çarşı pazarla uyumlu olmayan ve ortalama fiyatları gizleyen bir yaklaşımla, kapalı kutu gibi bir kurum haline gelmesinden büyük şaşkınlık yaşıyoruz. Devlet kurumlarının her türlü eleştiriden uzak kalacak şekilde hesaplama yapması, özellikle de TÜİK’in güven veren bir kurum olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Emekli maaşı erimiştir”

Arık, açıklamasında şunları söyledi: “Emeklilerimizin 12 bin 500 TL olan aylıklarının alım gücü, geçen dört ay içinde, TÜİK’e göre bin 506 TL, ENAG’a göre 2 bin 734 TL ve İTO’ya göre de bin 770 TL erime yaşamıştır. TÜİK, emeklinin zamlarını küçülten bir hesaplama yerine, çarşı-pazarla ters düşmeyen bir hesaplama yapmasını ve ortalama fiyatları internet sitesinde yeniden yayınlamasını bekliyoruz. İçerisinde ne gibi ürünlerin olduğunu bilmediğimiz bir sepete göre tüfe hesabı yapılmasını samimi ve dürüst bir yaklaşım olarak görmemiz mümkün değildir. Enflasyon baskısı altında ezilen alım gücünün yeniden sağlanması için emekli aylıklarına ivedilikle, Ocak ayı beklenmeden suni teneffüs yerine geçecek bir seyyanen zam yapılması öncelikli talebimizdir. 2024 Emekliler yılı ancak böyle bir müjdeyle taçlandırılarak sonlandırılabilir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve parlamentomuzdan beklentimiz acil ve dengeli bir seyyanen zamdır.”

“Emeklilik sistemine düzenleme bekliyoruz”

Emeklilik sisteminin acilen düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Arık açıklamasını şöyle sürdürdü, “Mevcut sistem emeklilerimizi mağdur etmektedir, geçmişte uygulanan gösterge sistemi bu tür mağduriyetlerin ortaya çıkmasına büyük ölçüde izin vermiyordu. Ancak bugün gelinen noktada, en düşük emekli aylığı, kök aylık gibi uygulamalar emekli topluluğunun büyük bir kesiminin geçim sıkıntısıyla karşı karşıya bırakmıştır. En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL olması kabul edilebilir bir durum değildir. 5510 sayılı kanunda belirtilen TÜFE oranındaki zammın yılbaşından itibaren geçerli olması halinde bile yaklaşık 3 milyon 500 bin emeklinin kök aylıklarında yeterli bir artış olmayacağından en düşük aylıkta 12 bin 500 TL olarak yerinde kalacaktır. Yapılması gereken, bu durumu acilen düzeltecek bir seyyanen zammın bütün emeklilere dengeli bir şekilde uygulanmasıdır. Emeklilerimizin; ısınma, kira, sağlık harcamaları, beslenme giderleri aldıkları aylıkların çok üzerindedir. Dolayısıyla emeklilerimiz bu kışı da zor şartlar altında geçirecektir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve yetkililerimize sesleniyorum. Emekli aylıklarında acil bir düzenleme yapılması kaçınılmaz olmuştur.

Diğer taraftan sağlıkta katkı payının kaldırılması, banka promosyonunun yükseltilmesi, ek ödeme oranlarının yüzde 4, yüzde 5’den yüzde 10 a yükseltilmesi ve en önemlisi intibak yasasının ivedilikle parlamento gündemine getirilmesi son derece önemlidir. Emekliler yılı olarak ilan edilen 2024 yılının bu düzenlemelerle taçlandırılması en büyük temennimizdir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —