LAHANA HASADI BAŞLADI

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, bu yıl 3 bin dekar alanda lahana ekiminin yapıldığını belirterek şehir ekonomisine yaklaşık 10 milyon lira civarında girdinin olduğunu söyledi

14.10.2015 16:38:24 213
LAHANA HASADI BAŞLADI

Muş Ovasında bu yıl ekimi yapılan lahana hasadı başladı. Mertkeze bağlı Bağlar köyünde tarlada lahana hasadına katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, 3 bin dekarlık alanda 10 bin 500 ton civarında bir lahana üretimi gerçekleştirdiğini belirterek şehre katma değeri ise 10 milyon lira olduğunu söyledi. Ülkede belli miktarda lahana üretiminin yapıldığını ifade eden Çolakoğlu, “İlimiz tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı illerden bir tanesidir. İlimizin ovaları nedeniyle tarım potansiyeli çok yüksektir. Biz şu anda bir lahana tarlasında bulunmaktayız. Lahana dünyada üretimi yapılan sebzeler içerisinde dördüncü sırada bulunmaktadır. Ülkemizde de belirli miktarda üretimi yapılmaktadır. Muş ilimize geldiğimiz vakit, ilimizde 3 bin dekarlık bir alanda 10 bin 500 ton civarında lahana ekimi bulunmaktadır. İlimizde sebze üretimi 35 bin dekar civarındadır. Lahana da bu sebze ekimlerinin arsında önemli bir yere sahiptir. Arazilerde lahanaların Mayıs ayı gibi fidelerinin dikimi yapılmakta ve Eylül, Ekim gibi de hasadı yapılmaktadır. Soğuğa çok bırakılmaması gerekiyor çünkü soğuk olduğu zaman lahanalarda çatlama olup ürün kaybına neden olabilir. Bir dekarlık lahana tarlasından bin civarında baş lahana elde edilebilmektedir. Bunlarda üreticilerimiz tarafından piyasada 3–3,5 TL civarında satılmakta, manavlarımızda lahanalar 5 liradan satılıyor” dedi.

“LAHANA ÜRETİMİ İLE İLİN EKONOMİSİNE GİRDİ SAĞLANDI”

Lahana üretiminin il ekonomisine önemli bir ekonomik katkı sağladığını kaydeden Çolakoğlu, şunları söyledi: “İlimize bunun girdisine bakacak olursak da 10 milyon TL gibi ilimize bir katma değer sağlamaktadır. İlimizde lahana üretimi şu an bulunduğumuz Bağlar Köyü’nde yüzde 70–80 civarında üretimi yapılıyor. Bunun dışında Çöğürlü ve Sütlüce köylerimiz ile Korkut İlçemizin bazı köylerinde üretimi yapılmaktadır. Lahanalarımız daha çok çevre illerden Van ve Batman illerine pazarlanabilmektedir. Kalanlarda daha çok ilimiz içerisinde satılarak pazarlaması yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

“MAZOT VE GÜBRE ÇOK PAHALI”

Bağlar Köyü lahana üreticilerinden Ahmet Açıkyüz, lahana da eskiye oranla pek kar edemediklerinin altını çizerek “Geçen sene 50–60 dönüm lahana ektim. Bu sene 30 dönüm kadar ektim. Mazot ve gübre çok pahalı. Mazotun litresi şu an 5 lira. Maddi olarak güçlük çekiyoruz. İlaçlama sorunumuz var. Satış ve pazarlama bağlantılarımız yok. Burada yetiştirdiğimiz lahanaları Batman, Şırnak, Bingöl, Van gibi illere götürüp satıyoruz. Bu sene de bu illere pek gitmiyoruz. Bizim köyümüzün genel geçim kaynağı lahanadır. Hasadın sona ermesi soğuğa bağlı. Hava soğumazsa 11 veya 12. ayda biter. Eğer soğuk erken gelirse ürün bozulur. Tanesini tarladan 3 liraya satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ürettiği lahananın önemli bir kısmını civar illere pazarladığını vurgulayan Ebedin Taş ise, “Bu sene 23–24 ton civarında lahana ektim. Hasadına başladık ancak gübre parasını bile çıkaramıyoruz. Lahananın 5 sene önce kilosunu 25 ila 50 kuruş arasında veriyorduk. Bu sene ise kilosu 40 kuruşa geliyor. Yani kar edemiyoruz. Emeğimiz boşa gidiyor. Bizim köyümüzde de hemen hemen herkes lahana eker. Lahana Muş’ta pek satılmıyor. Batman, Van, Şırnak, Mardin, Kızıltepe’ye satıyoruz genellikle” şeklinde konuştu.