Tarih: 20.09.2013 11:50

MUŞ´TA LAHANA ÜRETİCİLERİ DERTLİ

Facebook Twitter Linked-in

Muşlu lahana üreticileri masrafların çok fazla olduğunu belirterek, kârın tokluğuna çalıştıklarını söylediler. Lahana bolluğu yaşandığını, fakat hastalıktan dolayı lahanaların güneşte yandığını belirten Çiftçi Zahir Taş, "Geçen senelere nazaran bu yıl lahana iyi, fakat tarlada çürüyor. Artık sıcaktan mıdır, tohumdan mıdır bilmiyorum. Çiftçi bunun için İl Tarım Müdürlüğüne gitti fakat sorunun ne olduğu halen bilinmiyor. Geçen yıllara nazaran lahana üretimi bu yıl iyi ama bu kez de su sorunu yaşıyoruz. Sondajlarda su yok. Bize su sırası gelinceye kadar lahanamız kuruyor." dedi.
Çalışabilecekleri bir iş olduğu taktirde artık ziraatla uğraşmayacaklarını kaydeden Taş, başka bir iş olmadığı için mecburen toprakla uğraştıklarını söyleyerek, "Ben şuan ektiğim tarlanın dönümünü 160 TL`ye kiralamışım. Gübre ve mazot çok pahalı olduğundan masrafımız çok fazla oluyor ve kârımız da olmuyor. Biz bu tarlayı sezon boyunca 6-7 kez suluyoruz. Ayrıca bunun bir de kirası var. Yani anlayacağız kârımız yok. Biz mecburen bununla uğraşıyoruz. Eğer sigortalı olarak çalışabileceğimiz bir iş olsa, ekin ekmeyeceğiz. Şartlar çok zor ve ekini ekmek istemememizin sebebi ise bize çok fazla maliyete mal olduğundandır." ifadelerini kullandı.
Bazı yıllar erken gelen kış nedeniyle lahananın ellerinde kaldığını anımsatan Taş, her hal u karda zararla karşı karşıya olduklarını belirtti. Arazide su kanallarının olmaması nedeniyle masraflarının çok fazla olduğunu söyleyen M. Şirin Almaz ise, "Ben tarlama 17 torba taban 17 torba da yaprak gübresi vurdum. Masrafım 12 binden (milyar) fazladır. Sattığım gün ise 17 TL`ye ancak satabiliyorum. Önceleri bir ekmek kazanıyorduk fakat şimdi, o kadar ki tarlamız boş kalmasın diye ekin ekiyoruz. Biz sadece hamallık yapıyoruz yani karın tokluğuna çalışıyoruz." şeklinde kaydetti.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —