AYTEMİŞ, “YAŞAMI ZEHİRLEYEN PESTİSİTLER YASAKLANSIN”
Meşe Erozyonla Mücadele, Doğayı Koruma ve Ağaçlandırma Derneği Başkanı İhsan Aytemiş, tarımda kullanılan pestisitlerin yaşamı zehirlediğini ve yasaklanması gerektiğini ifade etti.
Meşe Erozyonla Mücadele, Doğayı Koruma ve Ağaçlandırma Derneği Başkanı İhsan Aytemiş, tarımda kullanılan pestisitlerin zararlarına dikkat çekerek yetkililere önemli çağrılarda bulundu. Pestisitlerin halk arasında tarım ilacı olarak bilinse de aslında tüm canlıları etkileyen kimyasal zehirler olduğunu belirten Aytemiş, bu maddelerin toprak ve su kaynaklarına verdiği uzun vadeli zararlara dikkat çekti.
Yazılı bir açıklama yapan İhsan Atemiş, pestisitlerin tarımda zararlı böcek ve bitkilerle mücadelede kullanıldığını ancak toprakta organik madde miktarını düşürdüğünü vurguladı. Bitkilerin besin kaynaklarından mahrum kaldıkça daha fazla kimyasal kullanımına başvurulduğunu ifade eden Aytemiş, pestisitlerin, doğada yıllarca kalıcı olabildiğini ve toprak ile su ekosistemine ciddi zararlar verdiğini dile getirerek, pestisitlerin kanser vakalarındaki artışta önemli bir etken olduğuna da dikkat çekti.
“Türkiye’de pestisit kullanımı artıyor”
Pestisit kullanımının kapitalist tarım politikalarının bir sonucu olarak yaygınlaştığını belirten Aytemiş, Türkiye’de tarım yapılan toprakların yüzde 98’inin organik madde oranının yüzde 3’ün altına düştüğünü söyledi. Çiftçilerin daha fazla kimyasal kullanmak zorunda kaldığını ifade eden Aytemiş, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 2009 yılında 37,7 bin ton olan pestisit kullanımının 2023 yılında 57,8 bin tona yükseldiğini ve son 15 yılda yüzde 53 oranında arttığını belirtti.
Son günlerde yüksek pestisit oranı tespit edildiği için ihracattan döndürülen birçok tarım ürünü haberlerine sıkça rastlandığını vurgulayan Aytemiş, Türkiye’de pestisitlerin üretiminin ve satışının serbest olması nedeniyle bu zehirli ürünlerin denetimsiz bir şekilde sofralara kadar ulaştığını belirtti.
Meşe Derneği’nin talepleri
Meşe Derneği olarak pestisitlerin yasaklanması için yetkililere çağrıda bulunduklarını belirten Aytemiş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimleri artırması gerektiğini ifade ederek şu talepleri sıraladı: “Başta ihracattan dönen mallar olmak üzere Türkiye’de satışa çıkartılan tüm tarım ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlensin, yüksek zehirli gıdalar imha edilsin.
En başta dünyanın pek çok ülkesinde yasaklı olan pestisitler olmak üzere tüm pestisitlerin üretimi, dağıtımı ve kullanımı yasaklansın.
Pestisit kullanımına son vermek için kademeli olarak zararlılarla ekolojik mücadele ve onarıcı tarım yöntemleri planlansın ve çiftçiler bilgilendirilsin.
Organik tarım, iyi tarım ve doğal üretim uygulamalarına geçiş süreçlerinde çiftçinin uğrayabileceği kayıpları telafi etmek ve çiftçiyi zararlı olmayan üretime teşvik emek için çiftçilere destekler verilsin,
Bunun için doğa ile uyumlu, toplumcu ve ekolojik bir tarım politikası Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uzmanlar, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının dahil olduğu bir komisyon ile geliştirilsin.
Şirketler tarafından kıskaca alınmış ve zarar eden çiftçiler desteklensin. Küçük ölçekli, ekolojik, coğrafi koşullara uyumlu tohumlar ile yapılan tarım teşvik edilsin.
Tarımda su kullanımı sürecinde doğanın sınırlarını gözeten verimli yöntemler kullanılsın. Su varlıklarının korunması ve kuraklık riskini azaltmak için ilgili kamu kurumları ve kurulmasını talep ettiğimiz komisyonlar bölgesel, yerel analizleri yaparak tarım sürecinde su krizini kontrol altına almalıdır.”