Tarih: 03.02.2025 19:06

BARIŞAN, İKİNCİ DÖNEM DEĞERLENDİRDİ

Facebook Twitter Linked-in

BARIŞAN, İKİNCİ DÖNEM DEĞERLENDİRDİ

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mahir Barışan, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminin giderilmeyen sorunlarla başladığını söyledi.

 

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Muş Temsilcisi ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Şube Başkanı Mahir Barışan, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının birinci yarıyıl tatilinin sona ermesinin ardından bir değerlendirmede bulundu.

Başkan Mahir Barışan açıklamasında Sorunların bir çoğunun çözülmediği var olanlara yenilerinin eklendiği sorunlar yumağının devamlı büyüdüğü bir eğitim öğretim ortamının motivasyon ve verimlilik üretmesini beklemenin fazla iyimserlik olduğunu belirterek: “Ara tatilde Bolu Kartalkaya'da 78 canımızı kaybetmemiz ve bunların otuz sekizinin çocuk olması gözlerimizi, yüreğimizi yarınlarımız olan çocuklarımıza çevirdi.

Geleceklerini inşa etmek için bulundukları ve kendilerine sunulan Eğitim Öğretim ortamları ne kadar sağlıklı ve güvenli.

Acabalar, vesveseler ve yangın esnasında yitirdiğimiz canlarımızın acısı, kurumlarımızın, okullarımızın afetlere ne kadar hazırlıklı olduğu durumunu akıllara getirdi.

Millî Eğitim Bakanlığının yönerge çıkartarak yarınlarımız olan çocuklarımızın ne kadar güvenli ortamlarda Eğitim Öğretim gördüklerine dair önleyici tedbirlerini takdir etmekle beraber verilen yazılı talimatların ne kadarının uygulandığı veya dikkate alındığının denetiminin yapılması gerekir.

Okullarımızda, kurumlarımızda doğal afet yönetmelikleri, yönergeleri ne kadar dikkate alınıyor 

Valilik, Kaymakamlıklar ve Belediyeler ne kadar duyarlı ve hassas bunu takibinin, tekikinin oluşturulacak komisyonlarca acilen yapılması gerekir.

Komisyonlar oluşturulurken Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşlarından da temsilcilerinin bulunması aksaklıkların tespitinde eksikliklerin giderilmesinde ciddiyeti artırır tedbirleri disipline eder.

Onun için Valilik ve Belediyelerin Merkezden afetlerle ile ilgili gelen yönetmelik ve yönergelerin ne kadarının dikkate alındığı ve uygulandığı ile ilgili komisyonlar kurmalı.

Denetimlerini artırmalıdır.

Allah muhafaza yaşanacak bir olumsuzlukta yetki ve sorumluluk karmaşası ve kargaşasına düşülmemeli herkesin her kurumun yeri ve sorumluluğu şüpheye acabalara yer bırakmayacak şekilde belirlenmelidir.

Sene başından beri okullarımızın temizlik ve güvenlik sorunu devam etmektedir İUP( İşe Uyum Programı) ve TYP( Toplum Yararına Çalışma Programı)birinci dönemde okullarımızın temizlik ve güvenlik sorununu çözemedi.

Dağılım yapılırken okulların ihtiyacı değilde birilerinin ricası etkili olunca öğrenci sayısının az olduğu yerlerde çok kişi çalıştırılırken çok olduğu yerlerde ise yeterli eleman verilmediği tarafımızca tespit edilmiştir.

Kalorifer sistemi ve soba ile ısınan okullarımızın birçoğunda personel sıkıntısı devam etmektedir.

Birçok idarecimiz sorunu bildirmelerine rağmen çözülemeyince kendi başlarının çaresine bakmaları istenmiş/baktırılmış.

Soru da istemiyorum sorun da istemiyorum anlayışı idarecilerimizi sorunları çözmede "rutin dışına çıkarttırmak" zorunda bıraktırmıştır.

Yatılı okullarımızın hafta sonu yemek ve temizlik sorunu devam ettiği gibi idarecilerimizin açılan soruşturmalarla başları dertte evrak temin etmek, izahat yapmaktan asıl işlerine odaklanmayınca eğitim öğretim işleri aksamaktadır.

İsimsiz şikâyet dilekçeleri ve CİMER üzerinden yapılan şikâyetlerin hemen işleme konulması teftişin iş yükünü artırdığı gibi Eğitim Çalışanlarımızın işlerin sorunsuz devamını ve devamlılığını sağlamak, sorunsuz bir Eğitim Öğretim ortamı oluşturmak için içine girdikleri gayreti olumsuzlamakta, motivasyonlarını düşürmektedir.

İsimsiz şikâyet dilekçelerinin ve diğer şikâyet dilekçelerinin rafine edilmeden işleme konulması objektifliği, devlet ciddiyetini tartışılır hale getirir kurum kültürünün erozyona uğramasına sebebiyet verir ki bu da tamiri zor şartların oluşmasına neden olur.

Mutlak surette İsimsiz yapılan şikâyet dilekçelerinin işleme konulmaması en büyük temennimizdir.

İlimize son atama döneminde 750 'ye yakın öğretmen atanmasına rağmen hala öğretmen ihtiyacımız devam etmektedir.

İlimizdeki öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışsakda verilen ücret ve çalışma koşulları ücretli öğretmenliği tercih edilen makul bir düzlemden çıkartmıştır

Onun için Ücretli öğretmenliği tercih edilir bir konuma kavuşturmak istiyorsak ekonomik şartları iyileştirmeli hukuki olarak çalışma koşullarını memnuniyeti artırıcı düzeye çıkartmalıyız.

Yeni dönem başlarken belirttiğim yereldeki bazı sorunların en kısa sürede dikkate alınacağını ve sorunların çözüleceğini temenni ediyorum.

Yeni Eğitim Öğretim döneminin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —