BAŞKAN ASYA, “TARİFİ MÜMKÜN OLMAYAN BÜYÜK BİR ACIYA BOĞULDUK”
Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin 1’inci yıldönümüne ilişkin bir mesaj yayımladı ve ülke olarak tarifi mümkün olmayan büyük bir acı yaşandığını kaydetti
Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, 6 Şubat depremi dolayısıyla bir mesaj yayımladı. ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremin ülkede büyük bir üzüntüye neden olduğunu belirten Başkan Asya, yaraların sarılması için devlet ve milletin güç birliği yaptığını vurguladı.
Yaşanan afetin üzerinden 1 yılın geride bırakıldığını kaydeden Başkan Asya; “6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizi yasa boğan ve ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirdiğimiz depremlerin üzerinde bir yılı geride bıraktık. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler toplamda 11 ilimizi etkisi altına aldı. Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremler bizleri tarifi mümkün olmayan büyük bir acıya boğdu. Ancak bir kez daha gördük ki devlet millet el ele verdiği zaman üstesinden gelemeyeceği hiçbir engel yoktur” dedi.
“Yaşanan acı olayın yaralarının sarılması için bir güç birliğini meydana getirdik”
Depremin meydana geldiği andan itibaren bölgeye yardımların ulaştırılması için seferber olduklarını belirten Başkan Asya; “Devletimiz, depremin meydana geldiği ilk andan itibaren yaraları sarmak için tüm imkanlarını seferber ederken, bizler de Muş belediyesi olarak harekete geçtik. Kurumumuzun tüm birimlerini seferber ederek bölgeye gerekli yardımların ulaştırılması için mücadele ettik. İş makinaları ve personellerin deprem bölgesindeki illere ulaştırılmasının ardından depremzedelerin verdiği yaşam mücadelesi için yardım çalışmalarının startı verildi. İlimizde kurumların ve vatandaşların bir araya getirdiği yardım malzemelerinin deprem bölgesindeki illere sevkini sağladık. Yaşanan acı olayın yaralarının sarılması için bir güç birliğini meydana getirdik. Dünyada eşi benzerine az rastlanan bir afetin ülkemizde yaşanmasından dolayı büyük üzüntü duysak da yaraların sarılması için birlik olma vaktinin olduğunun bilincindeydik. O zamanın Genel Başkan Yardımcısı şimdiki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki koordinesinde yürütülen çalışmalarda bizler Malatya Büyükşehir Belediyesi ile kardeş belediye ilan edildik. Depremden etkilenen diğer illerin yanı sıra Malatya Büyükşehir Belediyesine araç ve personel desteği sağladık. Tek gayemiz depremin izlerini bir an önce silmek ve deprem bölgesinin normal yaşama dönmelerini sağlamak oldu.”
“Doğal afetlere karşı hazırlıklı, duyarlı ve bilinçli olmamız gerekiyor”
Başkan Asya mesajının devamında, afetlere karşı bilinçli olunması gerektiğinin vurgusunu yaparak; “Asrın felaketinin üzerinden geçen bir yılın ardından kaybettiklerimizin acısı hala yüreğimizde ve ne yaparsak yapalım, ne kadar zaman geçerse geçsin bu yaşadığımız asla dinmeyecek bir acı. Hepimiz biliyoruz ki giden canlarımızı geri getirmemiz mümkün değil ancak bu felaketin bizlere verdiği en önemli mesaj, ülkemizin deprem kuşağında yer almasından dolayı her zaman depreme ve doğal afetlere karşı hazırlıklı, duyarlı ve bilinçli olmamız gerektiğidir. Bizlerde Muş Belediyesi olarak depremin ardından ekiplerimizle şehrimizin yapı envanterini çıkardık. Çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için imar plan notlarını revize ederek yüksek katlara sınırlama getirdik. Sosyal donatı alanlarının fazla olmasına özen göstererek yaşanılabilir bir Muş hedefledik. İlimizin geleceği için yaşam standartlarını yüksek tutacak sosyal donatı ve teknik alt yapı alanları ile bir bütün olarak kaliteli bir kent çevresi oluşturmak hedefledik. Devlet ve milletin el ele verdiği süreç sonucunda deprem bölgesinde yaraların sarılması halen devam etmektedir. Geçirdiğimiz 1 yılın sonunda depremzede vatandaşlarımıza kalıcı konutları teslim edilmeye başlandı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen çalışmalarla depremzede vatandaşlarımızın yaşamlarının normale dönmesi için gayret ediliyor. İlerleyen süreçlerde yapımına başlanan tüm kalıcı konutların teslim edilmesiyle depremden etkilenen 11 ilimiz normale dönecektir. Bu duygu ve düşüncelerle ‘asrın felaketinde’ hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı olanlara acil şifalar diliyorum. Bu tür acıların bir daha yaşanmamasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.