BESLENME UZMANI AÇIKLADI: MUŞ BÜRYANI ENERJİ VERİYOR

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Büşra Balaban, kuzu etinden yapılan Muş büryanının B12 vitamini ve demir bakımından zengin olduğunu belirterek bağışıklık sistemini desteklediğini, enerji verdiğini ve uzun süre tokluk sağladığını vurgul

GÜNCEL 20.01.2026 13:06:00
BESLENME UZMANI AÇIKLADI: MUŞ BÜRYANI ENERJİ VERİYOR

BESLENME UZMANI AÇIKLADI: MUŞ BÜRYANI ENERJİ VERİYOR

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Büşra Balaban, kuzu etinden yapılan Muş büryanının B12 vitamini ve demir bakımından zengin olduğunu belirterek bağışıklık sistemini desteklediğini, enerji verdiğini ve uzun süre tokluk sağladığını vurguladı.

 

Odun ateşinde tandırda uzun saatler pişirilen Muş büryanı; yüksek protein, B12 ve demir içeriğiyle kış aylarında vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Doğu Anadolu’nun önemli lezzetlerinden biri olan Muş büryanı, tandırda doğal yöntemlerle pişirilmesi ve besleyici özellikleriyle sofralarda özel bir yere sahip olmaya devam ediyor. Genellikle kuzu etinden hazırlanan büryan, odun ateşiyle ısıtılan kuyulu tandırlarda uzun süre pişirilerek servis ediliyor. Katkısız ve kendi yağıyla pişmesi sayesinde hem doğal hem de yoğun aromalı bir lezzet sunan büryan, yüksek kaliteli protein içeriğiyle özellikle fiziksel olarak aktif bireyler için önemli bir besin kaynağı olarak görülüyor. Muş’un yöresel değerleri arasında önemli bir yere sahip olan büryan, hem damaklara hitap eden eşsiz tadı hem de besleyici yönüyle kentte yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Büşra Balaban, kuzu etinden yapılan büryanın B12 vitamini ve demir bakımından zengin olduğuna dikkat çekerek bağışıklık sistemini desteklediğini, enerji verdiğini ve uzun süre tokluk sağladığını ifade etti. Balaban, büryanın yağ oranı nedeniyle ölçülü tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Büryan, Doğu Anadolu Bölgesi’ne özgü geleneksel pişirme yöntemiyle hazırlanan sağlıklı ve katkısız doğal bir et yemeğidir. Özellikle kış aylarında vatandaşlar tarafından tercih edilmektedir. Doğru ve dengeli porsiyonlarla tüketildiğinde, kültürel mirasımızın sağlıklı ve değerli bir parçası olarak öne çıkmaktadır. Afiyet olsun" dedi.

Büryan ustası Metin Göçmen, yaklaşık 40 yıldır bu mesleğin içinde yer aldığını ve 20 yılı aşkın süredir kendi işletmesinde büryan yaptığını belirterek, "40 yıldır bu sektörün içindeyim. Yirmi seneden fazladır kendi işimi, yani büryan işini yapıyorum. Büryan çok zahmetli ama bir o kadar da zevkli ve güzel bir iştir. Mesela sabah saat 05.00’te kalkıyoruz. Etimizi bir gün önceden hazırlayıp buraya getiriyoruz ve etlerimiz iki saat suda bekliyor. Bu esnada tandırımız yanıyor. O sırada etlerimizi tuzlu suda dinlendiriyoruz. Tandır köz haline geldiğinde etimizi asıyoruz. İçeride buhar oluşmaya başlayınca etler tandıra giriyor. Ortalama içeride kalma ve pişirme süresi üç saattir. Genel olarak büryan hazır olana kadar yaklaşık 6 saatimizi alıyor. Ondan sonra satışa başlıyoruz. Tabii bunun püf noktaları vardır. Et suda beklerken kendini temizler. Ama işin en önemli püf noktası tandırdır. Tandırın ısısının dengeli bir şekilde ayarlanması gerekir. Çok yanarsa büryan kurur, az yanarsa sulu kalır. Yani püf noktası tamamen tandırdır. Saat 11.00’de tandırı açıyoruz ve satışımız başlıyor. Ondan sonra servisimize devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Büryan yemeye gelen vatandaşlardan Kutbettin Toplu ise "Metin Usta’nın yaptığı büryan, şu anda Doğu Anadolu Bölgesi’nin en iri ve en kaliteli büryanları arasında yer alıyor. Görüntüsünden ve renginden bile kalitesi anlaşılıyor. Gerçekten çok lezzetli ve özenle hazırlanmış. Bu yüzden Metin Usta’nın ellerine sağlık. Biz de sürekli gelip yiyeceğiz. Bir değil, iki değil, üç hatta dört porsiyon bile yenilecek kadar kaliteli yapıyorlar. Çünkü burada kaliteye gerçekten önem veriliyor" diye konuştu. (İSHAK GÜNGÖR/MUŞ-İHA)

İlginizi Çekebilir

MUŞ’TA YETİMLER, VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN SÜRPRİZİYLE MUTLU OLDU

ÜÇÜNCÜ CEMRE TOPRAĞA DÜŞTÜ

EĞİTİMDEN TARIMA MUŞ’UN VİZYONU İSTANBUL’DA TARTIŞILDI

MUŞ İLDER GÖNÜLLÜLERİ RAMAZAN’DA İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN YANINDA

MAUN’DA BAĞIMLILIKLA MÜCADELE İÇİN FARKINDALIK BULUŞMASI

VALİ ÇAKIR, KORUYUCU AİLELER VE ÇOCUKLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

RAMAZAN’DA GAZİLERE ANLAMLI ZİYARET

İL MÜDÜRÜ KILIÇ GENÇLERLE RAMAZAN SOFRASINDA BİR ARAYA GELDİ

KAYMAKAM KOŞANSU, GENÇLERLE RAMAZAN SOFRASINI PAYLAŞTI

AİLE DESTEK MERKEZLERİNİN KURSİYERLERİ İFTAR PROGRAMINDA BİR ARAYA GELDİ

  • Cumartesi 14.2 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Pazar 14.3 ° / 0.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 14.4 ° / 2 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13