BİNGÖL, “MADDE BAĞIMLILARINI ÖTEKİLEŞTİRMEYİN”

Madde bağımlısına yaklaşım biçiminin önemli olduğunu söyleyen Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Alparslan Bingöl, “Anne ve babalar, lütfen evlatlarınızı yalnız bırakmayın, onlarla yakından ilgilenin. Onlar sizle

GÜNCEL 21.08.2024 14:54:00
BİNGÖL, “MADDE BAĞIMLILARINI ÖTEKİLEŞTİRMEYİN”

BİNGÖL, “MADDE BAĞIMLILARINI ÖTEKİLEŞTİRMEYİN”

Madde bağımlısına yaklaşım biçiminin önemli olduğunu söyleyen Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Alparslan Bingöl, “Anne ve babalar, lütfen evlatlarınızı yalnız bırakmayın, onlarla yakından ilgilenin. Onlar sizlerde bulamadığı sevgiyi ve ilgiyi dışarıda aramasınlar.”

 

Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Alparslan Bingöl, konuk olduğu TRT GAP Radyosunda bağımlılara yaklaşım biçimleri hakkında bilgiler verdi.

Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Alparslan Bingöl, TRT GAP Radyosu’na Aslı Hocaoğlu’nun sorularını cevaplandırdı. Telefon bağlantısı ile canlı yayına katılan Bingöl, madde bağımlılarına yaklaşım biçimleri hakkında bilgiler aktardı. Madde bağımlısı kişi ile ailenin nasıl bir iletişim kuracağının çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Bingöl, aile üyelerinin madde bağımlısı kişiye karşı ortaklaşa harekete ederek iletişim kurması gerektiğini altını çizdi. Bingöl, “Onu anladığını hissettirmelidir. Suçluluk hissi yaratacak cümleler kurmaktan uzak durmalıyız. Çünkü bu tarz cümleler uyuşturucu madde kullanımını devam ettirir. Aileler, madde bağımlısı bireye karşı ortaklaşa hareket etmelidir ki tedaviye çabuk ikna edilsin ve bir an önce bağımlılıktan kurtulsun. Bizler toplum olarak bağımlı kişilere hep birlikte sahip çıkmamız gerekir. Bunları özellikle ötekileştirmememiz lazım. Ötekileştirildiği, toplumdan uzak kaldığı zaman mutsuzluğunu, yoksunluğunu uyuşturucuda bulup, daha kötü duruma düşer. Toplum olarak bunlara sevgiyle, şefkatle, ilgi alakayla yaklaştığımız zaman geri dönüşü çok güzel bir şekilde oluyor.”

“Madde bağımlılarına merhametle yaklaşmalıyız”

10 yıldır bu işin içinde olduğunu dile getiren Bingöl sözlerini şöyle sürdürdü, “Bunlara sevgiyle, merhametle yaklaştığımız zaman kendisini değerli hissediyor. Kişi mutsuz ve yoksun olduğu için o maddeye bulaşıyor. Bizler hep beraber bunlara sahip çıktığımız zaman, onlar da umuda bir adım atmış oluyorlar. 10 yılı aşkındır hep bu yöntemle hareket ediyoruz. Bunları anlamamız lazım. Maddeye iten sebepleri anlamamız lazım. Bağımlılıktan ancak bu şekilde kurtarabiliriz. Toplum olarak, aile olarak bunları dışlamamamız lazım. Bunlar dışlandığı zaman daha çok madde bağımlısı oluyorlar, sokaklarda yatıp kalkıyorlar. Temmuz ayında 2 kardeşimiz bu şekilde uyuşturucunun pençesinden kurtardık.”

“Damarlarınızdaki asil kanı kirletmeyin”

“Gençlerimize her zaman şunu söylüyoruz. Muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur ve o asil kanı uyuşturucuyla kirletmeyin” diyen Bingöl şunları kaydetti, “Anne ve babalar, lütfen evlatlarınızı yalnız bırakmayın, onlarla yakından ilgilenin. Onlar sizlerde bulamadığı sevgiyi ve ilgiyi dışarıda aramasınlar. Dışarıda onları her türlü kötülük bekleyebilir. Uyuşturucuda en büyük etken farkındalıktır. Toplum olarak bunu yaparsak başarı oranı yüzde 80’lere kadar çıkar. Uyuşturucunun bir hastalık olduğunu kabul etmeliyiz. Bu hastalığa ne kadar erken müdahale edersek başarı oranımız da o kadar artacaktır. Tüm ailelere sesleniyorum. Evlerinizdeki bağımlı bireyleri saklamayın. Sakladığınız zaman sonu daha kötü oluyor. Ne olursa olsun onlara sahip çıkalım. Onlara nasihat vermeyelim, onların değerli olduklarını hissettirelim.”

“10 yıldır sahadayız”

Bingöl, dernek olarak bağımlılıkla mücadele çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, “Bizler sahadayız, Muş'un tüm mahallelerinde uyuşturucu kullanımının önüne geçebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 10 yıldır Muş'ta bağımlılıkla mücadele ediyoruz. Bizlerden tedavi talebi olan bağımlı kardeşlerimize yardımcı olarak gönüllerine dokunuyoruz. İlimizde artık anneler harekatı başladı. Anneler evlatlarının uyuşturucu yüzünden ölmesini istemiyorlar, derneğimize gelip görüşmeler yapıyoruz. Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadelede Derneği olarak bağımlı ağabeylerimizle, bağımlı kardeşlerimizle bir araya gelip uyuşturucu sizlerin kaderi değildir, sonunuz bu illet yüzünden olmasın diyoruz. Muş ilimizde en meşakkatli hizmeti yapmaktayız. Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir. Fakat unutulmaması gereken bir diğer konu ise uyuşturucu ticareti tüm terör örgütlerinin beslendiği önemli bir araçtır. Bu örnekten yola çıkarsak, güvenlik güçlerinin uyuşturucu ile mücadelesini daha da artırmaları gerekmektedir. Milletimizin sağlıklı bir toplum olması noktasında çok büyük bir engel olan bütün uyuşturucu maddelerden arınmış bir toplum olmak dileğiyle. Muş'un gençliğine sahip çıkalım, Muş ilimizde en büyük proje 'Muş Gençliği' projesidir. Gençlerimiz devletine milletine faydalı hizmetler yapsınlar. Bu dünyada en büyük yatırım insana yapılan yatırımdır. Bir insan değişirse dünya değişir. Çünkü dünyayı değiştiren insandır” ifadelerini kullandı.