BİNLERCE ADAY YKS HEYECANI YAŞADI

Üniversite hayali kuran yaklaşık binlerce adayın başvurduğu YKS, hafta sonu düzenlenen TYT ve AYT oturumlarında ter döktü. Sınav sonuçları 17 Temmuz’da açıklanacak.

EĞİTİM 9.06.2024 16:17:00
BİNLERCE ADAY YKS HEYECANI YAŞADI

BİNLERCE ADAY YKS HEYECANI YAŞADI

Üniversite hayali kuran yaklaşık binlerce adayın başvurduğu YKS, hafta sonu düzenlenen TYT ve AYT oturumlarında ter döktü. Sınav sonuçları 17 Temmuz’da açıklanacak.

 

Muş’ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) iki oturumu da tamamlandı.

Kentteki okullarda adaylar, sınava girecekleri okullarda kimlik kontrollerinin ardından salonlara alındı. Görevliler, kapıların kapatılmasına sayılı dakikalar kala okul çevresinde adaylara uyarılarda bulundu. Sınav için okullara girişler, 10.00'da sona erdi. Bazı öğrencilerin okullara koşarak geldiği görüldü. Giriş süresinin bitimine dakikalar kala yetişen adaylar da okul görevlilerince hızla sınava girecekleri sınıflara yönlendirildi.

YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'na (TYT) girecek öğrencilerden bazıları sabahın erken saatinden itibaren okul bahçesinde aileleri ile sınav saatini beklemeye başladı. Bazı öğrenciler koşarak geldiği okul kapısından son anda içeri girmeyi başarırken yanlış okula gelen öğrenciler de oldu. 52 okulda 12 bin 131 öğrencinin girdiği Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumu 165 dakika sürdü. Sınavda adaylara Türkçeden 40, sosyal bilimlerden 20, temel matematikte 40, fen bilimlerinde 20 soru soruldu.

7 bin 449 adayın başvurduğu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınavında adaylara Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinde 40 soru, sosyal bilimler-2 testinde 40 soru, matematik testinde 40 soru, fen bilimleri testinde 40 soru soruldu ve 180 dakika süre verildi.

“Allah yardımcıları olsun”

Öğrencisini sınav merkezine getiren velilerden Kasım Toplu tüm öğrencilere başarılar dileyerek, “Öncelikle ben, bugün sınava girecek olan bütün öğrenci kardeşlerime başarılar diliyorum. Cenab-ı Allah zihin açıklığı versin. Allah emeklerini boşa çıkarmasın. Kimileri son 1 yıl, kimileri son 2-3 yıl içerisinde hazırlanmış oldular. Büyük bir maraton, büyük bir özveriyle kimisi daha dar imkanlarla, kimisi biraz daha belirli imkanlarla hazırlanıp geldiler. Bu sürecin kimilerine ne getireceğini biz kestiremeyiz. Ancak öğrencilerin bugüne kadar gösterdikleri çabalar sonuçlanacaktır. Yine de biz kendilerine başarılar diliyoruz. Allah yardımcıları olsun. Sınav kazanılır ya da kaybedilir diye kesin bir yargı olmamalıdır. Öğrencileri bu şekilde suçlamamak lazım. Yani hayat burada sonlanıyor diye bir kaide yok. Bu yıl olmazsa, mutlaka bir sonraki yıla ertelenebilir. Ancak her başarısızlığın ardından mutlaka öğrencinin kendine bir ders çıkarması lazım. Bir pay çıkarması lazım. En büyük sorumlulukları, anne babası ve ailesine iyi bir müjde verebilmektir. Onları mutlu edebilmektir. Öğrencinin bu süreçte yapabileceği en güzel şeylerden biri budur. Ben bu inançtayım. Tekrar öğrenci kardeşlerime başarılar diliyorum” dedi.

“Çocuklarla beraber aynı maratonu biz de yaşadık”

Öğrencisini sınav merkezine getiren velilerden Nuri Özdemir de, bir yıl boyunca öğrencilerin bugün için çalıştıklarını ifade ederek, “Bir yıl boyunca bugüne hazırlandık. Çocuklarla beraber aynı maratonu biz de yaşadık. Beraber koşturduk. Öğrencilerimize başarılı olmaları için destek sağladık. İnşallah şimdi, verdiğimiz emeğin karşılığını iyi bir şekilde almayı düşünüyoruz. Bütün çocukların emeklerinin boşa gitmemesi ve başarı elde etmeleri için dua ediyoruz. Tüm çocuklara başarılar diliyoruz. Allah yar ve yardımcıları olsun inşallah” dedi.

Sınava giren öğrencilerden Ceren Demir ise “Bir yıldır çalışıyoruz, inşallah emeğimizin karşılığını alacağız. Ben bu sene staj öğrencisiydim çok zaman ayırma fırsatım olmadı. Önümüzdeki yıl daha iyi hazırlanacağım. Tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Malazgirt'te YKS heyecanı başladı

Muş’un Malazgirt ilçesinde, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) heyecanı yaşandı.

YKS'nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) maratonu, bütün Türkiye'de olduğu gibi Malazgirt’te de başladı. Öğrenciler, geleceklerini şekillendirecek bu önemli sınavda içerde ter dökerken, aileler de dışarıda büyük bir heyecanla bekledi. Sabah erken saatlerde sınav merkezlerine akın eden öğrenciler, sınavın yapılacağı okulların önünde yoğunluk oluşturdu. Sınav salonlarına giriş öncesinde kimlik ve sınav giriş belgeleri kontrol edilen öğrenciler, güvenlik kontrollerinin ardından salonlara alındı.

Sınav merkezlerinin dışında bekleyen veliler ise Kur’an-ı Kerim okuyup bol bol dua etti. Bulanık ilçesinden oğlunu Malazgirt'te sınava getiren Mesut İncir isimli veli, "Malazgirt'te sınav merkezinin olması bizler için çok iyi oldu. Oğlum bir yıldan beridir çalıyor. İnşallah güzel bir başarı elde eder. Sınava giren tüm çocuklarımıza başarılar dilerim” dedi.

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?

ÖSYM takvimine göre YKS sonuçları, 17 Temmuz 2024'te açıklanacak. Üniversiteli adayları, 2024 YKS sonuçlarını TC. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.