ÇAĞLAYAN, “ÇİFÇİMİZİN ZARARI TAZMİN EDİLMELİDİR”

HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, silajlık mısır hasadında gecikme yaşandığını ve gecikmenin SÜTAŞ’tan kaynaklandığını iddia ederek, çiftçilerin zarara uğratıldığını söyledi.

GÜNCEL 27.09.2023 16:16:00 1132
ÇAĞLAYAN, “ÇİFÇİMİZİN ZARARI TAZMİN EDİLMELİDİR”

ÇAĞLAYAN, “ÇİFÇİMİZİN ZARARI TAZMİN EDİLMELİDİR”

 

HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, silajlık mısır hasadında gecikme yaşandığını ve gecikmenin SÜTAŞ’tan kaynaklandığını iddia ederek, çiftçilerin zarara uğratıldığını söyledi.

Muş Ovası’ndaki silajlık mısır tarlalarını gezen HÜDA PAR İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, yaptığı açıklamada, durumun iç açıcı olmadığını söyledi. Mısır hasadında gecikme yaşandığını ve bundan dolayı kayıpların meydana geldiğini ifade eden Başkan Çağlayan, “Silajlık mısır tarlalarını gezdik. Hiç de hoş olmayan bir manzarayla karşılaştık. Maalesef çiftçimizin emiğinin heba olduğunu gördük. Mısırın biçilmesi gereken normal sürenin üzerine geçildiği için mısır tarlaları kurumaya başlamış. Normalde silajlık mısırın olgunlaşma süresi 120 gündür ancak Mayıs ayının başlarında ekim yapan çiftçimizin ekiminin üzerinden yaklaşık 150-160 gün geçti. Yani bazı tarlalarımız için biçilmesi gereken süre çoktan geçti. Ürünün hasat edilmesi gereken sürenin üzerine geçildiğinde ise mısır artık fire vermeye başlar. Mısırın biçilmesi gereken sürenin üzerinden yaklaşık 30-40 gün geçmiş, mısır fire vermeye başlamış ve bu durumda, ne yazık ki çiftçimizin emeği heba olmaktadır” dedi.

Gezdiğin tarlalarda zararın dönüm başına yaklaşık 2 ton olduğunu dile getiren Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü, “Yapılan hesaplamaya göre şu andan itibaren biçilmeyen mısırın kaybı günlük olarak dönüm başına yaklaşık en az 100-150 kilo arasındadır. Bazı tarlalar ise maalesef çöp olmuş durumdadır. Durum böyle devam ederse, bu süreç daha çok uzayacak gibi görünüyor.”

Gecikmenin nedeninin SÜTAŞ olduğunu iddia eden Başkan Çağlayan şunları kaydetti, “Neden bu kadar geç kalındığını öğrenmek için SÜTAŞ’ın bölge koordinatörünü defalarca aramamıza rağmen maalesef telefonumuza cevap verilmedi. İlimizde 36 bin dekar alana mısır ekimi yapılmış, SÜTAŞ çiftçimizi mısır ekmeye teşvik etmiş, bu mısırın büyük bir kısmı da SÜTAŞ’ın çitçi ile yapmış olduğu protokol üzerine ekilmiştir. Hasat, biçme zamanı çoktan geçmiş olmasına rağmen mısırın biçilmesi için SÜTAŞ sadece bir biçer göndermiş, bu durum çiftçimizi son derece mağdur etmiştir. Çiftçimizin kaybının nedeni SÜTAŞ’ın yapılan protokole uymamasından ve zamanında tedbirini almamasından kaynaklıdır. Bu mağduriyet ve yaşanan kayba SÜTAŞ sebep olmuştur. Dolayısıyla mısırın biçim süresinin üzerinden geçen her günün zararı tazmin edilmelidir. Bu zararı da SÜTAŞ kesinlikle tazmin etmelidir.”

Siyasetçi ve bürokratlara çağrı yapan Çağlayan açıklamasında, “Buradan Milletvekillerimiz, İl Valimiz ve Tarım İl Müdürümüze de bir hatırlatma ve çağrıda bulunmak istiyorum. Tarlada çiftçiyi ziyaret ettiniz. 36 bin dekar alan üzerine ekilmiş olan mısırdan ede edilecek ton ve geliri hesapladınız. Bu duruma elbette ki sevindik ancak şu an yaşanan kayıp ve şahit olduğumuz manzara bu hesabın kesinlikle tutmayacağını gösteriyor. Çünkü mısırın biçilmediği her geçen gün büyük bir kayıp ve zarar yaşanıyor. Bu nedenle bilhassa Milletvekillerimiz, İl Valimiz ve Tarım İl Müdürümüze çağrıda bulunuyorum. Tedbirsizlik veya keyfi muamelelerle çiftçimizin emeğini heba etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu nedenle çiftçimizin, üreticimizin emeğine sahip çıkmanızı, sorumsuzlukları nedeniyle çiftçimizin emeğini heba edenlerden hesap sormanızı ve zararı tazmin ettirmenizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.